|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Prekomerna težina opasnost i za bebe i za mame

Blic žena, 10.10.2013
Prema studiji objavljenoj u časopisu “Lanset”, broj beba sa prekomernom težinom raste i ta činjenica zabrinjava i lekare i mame. Skoro svake nedelje rodi se neki mališan sa velikim brojem kilograma. Trend rađanja takvih beba beleži se i u razvijenim zemljama i u zemljama u razvoju.

image
/11


Beba rođena u Španiji sa 6,2! Koliko često pročitamo slične naslove?


Istraživanja časopisa “Lanset” pokazuje da se težina novorođenčadi u razvijenim zemljama u poslednje tri decenije povećava za 15 do 25 procenata, odnosno za 3, 6 kilograma.

Sindrom velikih beba, poznat i kao makrosomija (izraz za novorođenče porođajne težine veće od 4,5 kilograma) ne zaobilazi nijedan deo sveta.

Povećani broj gojaznih beba beleži se i u  Alžiru i Kini. U Alžiru,  gde je 30 procenata majki gojazno, broj beba sa prekomernom težinom povećao se za 15 procenata.

Studija otkriva da 6, 9 procenata beba u Kini ima problem sa viškom kilograma. Koliko je taj procenat značajan, vidi se iz poređenja sa statistikom u Indiji gde taj broj iznosi samo 0,5 posto (u ovoj zemlji samo 3, 6 procenata majki sa problemom gojaznosti).  



PROBLEMI NA ROĐENJU IZAZIVAJU NOVE U ŽIVOTU BEBE


Činjenica da svet sve češće i češće viđa gojazne bebe natrelo je stručnjake da otkriju uzrok te pojave. Veliki broj njih smatra da to izaziva gojaznost majki i njihovi problemi sa dijabetesom.

Preveliki broj kilograma na rođenju ima brojne posledice iza  bebu i za majku. Beba, između ostalog,  može da dobije distorziju ramena.

Ovaj deo bebinog tela je prevelik da prođe kroz karličnu kost mame, pa su česti njegovi prelomi. Iz istog razloga majka može da se suoči sa traumama, odnosno povredama karlice.


Prema rečima doktorke Irine Burd, asitenta ginekologije na Univerzitetu “Džon Hopkins” prevelike bebe mogu da imaju brojne zdravstvene probleme kasnije u životu, poput kancera i gojaznosti. Njih često ne zaobilaze ni razvojne komplikacije.

SAD je jedna od retkih zemalja koja beleži pad broja beba sa prekomernom težinom. Za to je zaslužna sledeća praksa. Razvoj beba u Americi se konstantno prati. Kada se primeti veliko povećanje kilograma, porođaj se obavi pre vremena.



BEBE KOJE SU NAS IZNENADILE SVOJOM TEŽINOM

Mišel Cesna je rodila u julu ćerku Adison, tešku 5, 8 kilograma.

Dečak Džasil,  rođen u avgustu u Nemačkoj, na svet je došao sa 6 kilograma.

Maksim Marin u Španiji je u septembru rodila devojčicu u tešku 6,3 kilograma.



Izvor: zena.blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
7
13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
6
Epiduralna anestezija – prednosti i nedostaci
Epiduralna anestezija je ono o čemu sve trudnice ili žene koje razmišljaju o bebi razmišljaju, bilo da su stare i mlade,...
5
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
4





Maja Mačak Joldžić: Moja porođajna priča
Prebaciše me na operacioni stol. Govorim hirurgu da mi spasi dijete, on odgovara to nam je i cilj i to je zadnje čega se...
D.L.: Moja porođajna priča
Doktor me prima na patologiju i kaze da ne mrdam, jer beba je po svim parametrima sitna i porođaj se može završiti elekt...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here