|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Seksualno vaspitanje obavezan predmet u školama

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 9.9.2013
Nastava iz seksualnog vaspitanja počeće u svim srednjim školama u Srbiji od naredne školske 2014/15. godine.

image
/11


"Od septembra u 40 odeljenja Vojvođanskih srednjih škola uvodi se ogledni projekat - "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju". Reč je projektu koji je pre osam meseci pokrenuo Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i koji obuhvata vannastavne edukacije u deset vojvođanskih srednjih škola tokom kojeg će đaci drugih razreda imati priliku da kroz radioničarski pristup uče o reproduktivnom zdravlju mladih.

Nastavu će držati edukatori koje čine studenti završnih godina Medicinskog fakulteta i Filozofskog fakulteta - odsek psihologija u Novom Sadu, koji će proći posebne edukacije.

U Pokrajinskom sekretarijatu za omladinu kažu da je za ovaj projekat dobijena saglasnost direktora škola, školskih odbora i roditelja i da će u njemu sledeće školske godine učestvovati ukupno oko 1.200 učenika.

Institut za javno zdravlje Vojvodine uradilo je istraživanje potreba uvođenja "Zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju" sa učenicima prvih razreda srednjih škola i došli su do prilično poražavajućih rezultata što se tiče njihovog znanja. Od ukupno 27 pitanja učenici su u proseku znali 10.
Takođe, rezultati pokazuju da je svaki osmi učenik seksualno aktivan i da su ponekad imali seks i kada to nisu želeli - da udovolje partneru, zbog uticaja alkohola, pritiska partnera...

Najčešći izvor informisanja su im mediji i vršnjaci, a samo četiri odsto učenika obraćaju se zdravstvenim radnicima. Oni dolaze usled neiskustva, neinformisanosti i u nedostatku podrške škole, sredine, roditelja.

"Seksualnost čoveka je osnovna komponenta ljudskog bića. Da nema seksa ne bi ni bilo reprodukcije. Ona se java na samom rođenju i zbog toga Svetska zdravstvena organizacija smatra da sa edukacijom o reproduktivnom zdravlju još u ranijim godinama. Seksualno vaspitanje postoji u Skandinavskim zemljama i dokazano je da seksualno obrazovanje ne dovodi do toga da deca stupaju ranije u seksualne odnose, već samo da povećava svest o zaštiti. Kroz ovakav predmet deca se uče i o asertivnosti, kako da izraze svoje stavove, želje i potrebe. Zamolila bih sve roditelje da nam pruže podršku jer mi želimo da zaštitimo njihovu decu." - rekla ja prof. dr Aleksandra Kapamadžija, jedna od članica radne grupe na izradi ovog projekta.
"Osnovni cilj je da postignemo onaj stepen svesti kod đaka da moraju da vode računa ne samo o higijeni, nego o zdravstvenoj higijeni svog tela i svog života, zato što je porast seksualno prenosivih infekcija drastičan. Naš cilj je da se bavimo prevencijom, a ne posledicama", kaže pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu.

Škole u koje će biti uveden predmet "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" su: Gimnazija "Isidora Sekulić" u Novom Sadu, Karlovačka gimnazija, Gimnazija "Uroš Predić" u Pančevu, Gimnazija "Branko Radičević" u Staroj Pazovi, Zrenjaninska gimnazija, Ekonomsko-trgovinska škola "Dositej Obradović" u Alibunaru, Srednja stručna škola "Borislav Mihajlović - Mihiz" u Irigu, Ekonomsko-trgovinska škola u Bečeju, Školski centar "Nikola Tesla" u Vršcu i Ekonomsko-trgovinska škola u Kikindi."

Ovo su informacije koje nam je ustupila Milena Kostić jedna od edukatora Zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju.


A šta se u medijima piše:


Đaci će sa 16 godina učiti o trudnoći i kontracepciji

Nastava iz seksualnog vaspitanja počeće u svim srednjim školama u Srbiji od naredne školske 2014/15. godine, izneo je za „Blic“ svoj plan ministar prosvete Tomislav Jovanović.

Kako će to izgledati u praksi moći će da se vidi već od ponedeljka, kada će ovaj predmet početi da pohađaju učenici 10 srednjih škola u Vojvodini.
Učenicima drugih razreda časove iz predmeta „zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“ dva puta nedeljno držaće apsolventi Medicinskog i Filozofskog fakulteta.

- Iako smo upućeni u tematiku novog predmeta, dosta stvari zaista ne znamo. Korisno će biti svakako, naročito što se mnogi upuštaju u seksualne odnose, a ne znaju posledice koje to nosi. Verujem da neće biti velikog jaza sa predavačima jer ćemo biti sličnih godina - kaže učenica iz Vršca Marija Perišić (16).

Udžbenici su spremni, a krajni cilj ovog pilot projekta jeste da predmet seksualno vaspitanje bude uveden u sve škole u Srbiji.

- Uzećemo što pre priručnike i programe hrvatskog ministarstva prosvete koje je već uvelo nastavu iz zdravstvenog odgoja od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Njihov predmet znatno je širi od onoga što smo mi zamislili da uvedemo, - rekao je za “Blic” ministar Tomislav Jovanović nakon što je juče sa hrvatskim ministrom prosvete Željkom Jovanovićem potpisao sporazum o pristupanju Reformskoj obrazovnoj inicijativi za jugoistočnu Evropu, čije će sedište biti u Beogradu.

Hrvatski ministar Željko Jovanović kaže za “Blic” da će rado pomoći kolegama iz Srbije.

- To je jedan od naših značajnijih projekata koji će pružiti deci sve informacije koje se tiču prevencije nasilja, očuvanja polnog zdravlja i odgovornog seksualnog ponašanja - priča Željko Jovanović za naš list.

Uvođenje seksualnog vaspitanja u vojvođanske škole inicirao je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

- Udžbenik je pisan tako da bude razumljiv đacima, ilustrovan je i zanimljiv. Dotakli smo se svega onoga što mladi treba da znaju kada stupaju u seksualne odnose i grade emotivnu vezu. Učiće o polno prenosivim bolestima, kontracepciji, trudnoći, rizičnim ponašanjima, ali i o ljubavi, ishrani - kaže dr Aleksandra Kapamadžija, jedan od autora udžbenika iz kojeg će đaci učiti.




Autor prvog dela članka: Milena Kostić, član ringeraja.rs i edukator Zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju

Izvor drugog dela članka: blic.rs

 


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako naučiti dete da vozi bicikl bez pomoć...
Dete će naučiti da vozi bicikl bez pomoćnih točkića tek kad to samo poželi...
6
Pomozite detetu da lakše pregrmi polazak u...
Mala škola za velike đake. Kako da se snađeš u najturbulentnijem periodu školovanja.
6
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
6
Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...
5





Roditeljski sastanak - pre 40 godina!
Do koga je?
ĐAČKE ZADRUGE, DIGITALIZACIJA, EKSKURZIJE
Reforme u obrazovnom sistemu Srbije se nastavljaju i neke od njih tiču se novih modela ekskurzija i đačkih zadruga, izja...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here