|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Šta sve možete da naučite dete u kuhinji?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 19.1.2012
U zimskom periodu, kada zbog vremenskih prilika više vremena provodimo kod kuće, konstruktivno i lepo porodično druženje možete organizovati baš u vašoj kuhinji, a dokazano je da učestvovanje u kuhinjskim poslovima kod dece podiže nivo samopouzdanja.

image
/11


Postoji više razloga zašto je dobro da dete uključite u pripremanje hrane. Osim što će im trenuci provedeni sa vama ostati u trajnoj uspomeni, razvijaće pozitivan odnos prema zdravoj ishrani, a vežbaće i kulinarske veštine koje će im koristiti kad odrastu. Pored toga, učestvovanje u kuhinjskim poslovima će kod dece podići nivo samopouzdanja. Biće sigurniji u sebe, a to će im pružiti osećaj nezavisnosti, zaključak je projekta koji su pokrenuli stručnjaci za ishranu iz američkog ministarstva poljoprivrede (USDA), a sve u cilju promovisanja zdrave ishrane kod dece. 



Većina dece će biti ponosna i važna ako im dozvolite da daju svoj doprinos u pripremi porodičnog obroka. Sa druge strane, podeliti porodične obaveze sa njima znači dati im do znanja da pripadaju porodici. Deca vole jednostavne zadatke i prirodno su talentovana za kuhinju. Uživaju u spremanju i posluživanju hrane za porodicu.

Šta sve možete da naučite dete u kuhinji?

Kao prvo, važno je da detetu date zadatak koji može da ispuni, u zavisnosti od uzrasta i njegovih sposobnosti. Pustite ga da meri, broji i posmatra kako se hrana menja.


Vaše dete može tokom kuvanja da nauči nove pojmove i simbole. Pričajte mu o hrani i o tome šta radite. Naučiće bolje da kontroliše svoje pokrete. Dajte mu da očisti sto, to će mu pomoći da razvije osećaj odgovornosti.

Vreme provedeno sa decom u kuhinji treba da shvatite kao porodičnu zabavu tokom koje ćete imati priliku da se približite i povežete na jedan nov način. To može biti dobar trenutak i da podelite neka druga iskustva, ali i saslušate dete ukoliko ima nešto važno da vam kaže.


Ako vaše dete napravi haos u kuhinji, to je u redu. Mala deca nemaju iste motoričke sposobnosti i veštine kao vi. Čak iako je potrebno više vremena da pripremite obrok, zbog svega navedenog, isplati se da mu dozvolite da pomogne.


Kuhinjski zadaci prema uzrastu

  • 2–3 godine – pranje povrća, imenovanje i brojanje namirnica, razgovor o kuvanju
  • 3–4 godine – oblikovanje knedli, ljuštenje graška, banana, kidanje listova salate, 
  • 4–5 godina – razbijanje jaja, nalivanje mleka i soka, mešanje, pravljenje sendviča, sortiranje hrane
  • 5 i više godina – spremanje kolača bez pečenja, palačinki, tosta, kajgane, kuvanje povrća, testenine i pirinča 


12 bezbednosnih pravila za decu

  1. Operite ruke
  2. Vežite kosu
  3. Obucite čistu odeću kratkih rukava
  4. Očistite radnu površinu
  5. Hodajte polako
  6. Pažljivo rukujte posuđem
  7. Držite se dalje od izvora toplote
  8. Ne dirajte oštre predmete
  9. Obrišite ono što se prospe
  10. Kašiku koju ste liznuli stavite u sudoperu
  11. Suzdržite se od grickanja
  12. Ono što više ne koristite vratite na svoje mesto


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
8
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
5
Prekretnice u razvoju deteta (od 2. do 3. ...
Sada već dete zna da sedi, zna da ustane, da hoda, da se hrani... ali roditelji i dalje jedva čekaju da dete nešto novo ...
4
Ne raspravljajte se sa decom
Deset puta zaredom traži bombone, iako ste mu rekli da mora prvo da ruča. Njegov cilj je da vas iscrpi i da na kraju pop...
4





"ŠKOLICA" - dečija igra koju smo v...
Umesto da igraju igrice na kompjuteru, svako dete će biti srećnije i zdravije na svežem prolećnom i letnjem vazduhu.
Sa mamama je vožnja zabavnija
Anketa koju je sprovela američka kompanija “Budget car” pokazala je da su mame bolje za volanom od tata. Prema mišljenju...



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here