|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Tamo gde počinje život - klinika Pronatal Beograd

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 11.4.2022
Porast steriliteta je globalni problem, a prema dostupnoj medicinskoj statistici u Srbiji svaki šesti par se bori sa neplodnošću, jednako kao i u drugim zemljama regiona. U svetu je 17% parova neplodno, što je oko 50 miliona. Poslednjih decenija učestalost neplodnosti se udvostručila, a posebno je porastao muški uzrok neplodnosti.

image
Dr Nikol Mardešić (MUDr Nicole Mardešićova), specijalista reproduktivne medicine.
/11


Češka je dugo godina jedna od najpopularnijih evropskih destinacija za obavljanje IVF postupaka. Sa namerom da se i u Srbiji pruže sve usluge koje su dostupne na Pronatal klinikama u Češkoj, okupljen je vrhunski tim stručnjaka iz cele Pronatal grupacije koji su pacijentima sada dostupni i u Beogradu.


Takođe, mnoge pacijente je posebno obradovala i vest, da Dr Nikol Mardešić, specijalista reproduktivne medicine iz Praga boravi u klinici Pronatal u Beogradu od 11. do 13. aprila.

 

Nakon što je studije medicine završila na 1. Medicinskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu MUDr. Nicole Mardešićová, posvetila se ginekologiji, akušerstvu i procedurama lečenja neplodnosti. Deo je lekarskog tima Pronatal Sanatoriuma u Pragu.

 

Razgovarali smo sa Dr Nikol Mardešić na temu IVF procedura u Češkoj, među kojima su mnoge sada dostupne i u Srbiji, na klinici Pronatal Beograd.

 

Šta može, a šta ne može u Češkoj, što se tiče IVF postupka?

Zahvaljujući liberalnom zakonodastvu u Češkoj, inostranim pacijentima su dozvoljene sve metode biomedicinski potpomognute uplodnje, uključujući i vantelesnu oplodnju sa doniranim reproduktivnim ćelijama. S druge strane, zakonima je detaljno uređena ova oblost tako da je donacija jajnih ćelija, spermatozoida i embriona anonima, a parovi dobijaju informacije o krvnoj grupi, godini rođenja donora, fenotipu, obrazovanju....Starosna granica je 49 godina, a zakon ne dozvoljava ni izbor pola bebe. Jedan od uslova za IVF postupak jeste i da je par u bračnoj, odnosno vanbračnoj zajednici, budući da zakoni u ovoj zemlji ne dozvoljavaju „singl“ roditeljstvo.

Dakle, dozvoljene su sve metode osim kloniranja i selekcije polova bez medicinske indikacije, a bračna veza nije uslov da bi par mogao biti primljen na lečenje. Kroz postupak vantelesne oplodnje je moguće proći kako sa vlastitim, tako i sa doniranim polnim ćelijama - što je na ovim prostorima za sada neizvodivo.


Da li je dobro uraditi određene analize pre odlaska u neki od vaših centara?

Da, svakako je poželjno imati medicinsku dokumentaciju vezanu za lečenje steriliteta. To nam je potrebno da bismo što preciznije odredili uzrok steriliteta i što uspešnije planirali lečenje. Postoji nekoliko mogućnosti i to da se pred dolazak u naš centar urade analize i ponesu sa sobom kao i da se sve potrebne analize urade kod nas na klinici. Ono što je velika prednost i olakšavajuća okolonost za pacijente u Srbiji jeste i činjenica da je Pronatal grupacija nedavno otvorila svoj centar u Beogradu. SGB Pronatal Beograd obavlja postupke vantelesne oplodnje, a kada je reč o programu donacije zajedničkom saradnjom lekara u Češkoj i u Beogradu pojednostavili smo procedure i smanjili period boravka para u Češkoj. Parovi koji ulaze u program donacije u Češkoj, mogu u Beogradu da obave brojne analize, a na neke od usluga dobijaju i popust. Ovde je važno da naglasimo da su sve naše klinike bez obzira da li su u Češkoj ili nekoj drugoj zemlji standarizovane – što znači da ista pravila važe za sve naše centre.

 

Kako izgledaju prve konsultacije u vašem centru? Da li je poželjno da dođu oba partnera?

Savetujemo da, ukoliko je to moguće, na prve konsultacije dođu oba partnera. U nekim situacijama to nije izvodimo tako da imamo puno razumevanje te ukoliko partner nije u mogućnosti da prisustvuje prvom pregledu , poželjno je da imamo potrebnu medicinsku dokumentaciju koja se tiče njegovg zdravstvenog stanja, nalaza

Prve konsultacije obuhvataju ginekološki pregled, razgovor sa parom o njihovim predstavama i očekivanjima, anamnezu, pregled medicinske dokumentacije, mišljenje i predlog daljeg postupka od strane doktora. Suštinski nastojimo da se što je moguće bolje upoznamo tokom konsultacija, kako bi par stekao jako potrebno poverenje što je jedan od najvažnijih preduslova za uspešan IVF postupak.  

Pacijenti nam stižu iz cele Evrope i sveta, tako da su osim ličnih konsultacija u našoj klinici, moguće konsultacije koje organizujemo putem Skype-a, Zoom-a, a nastojimo da u što je moguće kraćem periodu odgovorimo i na pitanja koja nam stižu putem maila.

Za pacijente koji stižu sa ovih prostora imamo koordinatore koji govore srpski jezik, tako da ne postoji ni barijera u jeziku. Osim što je asistent ljekara, koordinator je osoba koja bdije nad pacijentima i ima zadatak da vodi brigu o svim detaljima, u svim fazama  IVF ciklusa.


Koje preglede je poželjno uraditi tokom pripreme za trudnoću, i da li se mogu uraditi na klinici Pronatal u Beogradu?

Medicinska dokumentacija je veoma bitna za određivanje dijagnoze, daljih koraka i pripreme za trudnoću. Postoji niz analiza koje su nepohodne i odredjuju se za svaki par individualno u zavisnosti od uzroka neplodnosti, reproduktivnih godina, da li su već prošli kroz neki od postupaka i sl. Nakon prvih konsultacija i uvida u dostupnu medicinsku dokumentaciju sugerišemo paru dalje korake. Zaista često čujemo ovo pitanje, međutim osim hormonskog statusa i spermograma manje viuše sve ostale analize za koje procenimo da su potrebne temelje se na individualnim potrebama svakoga para.


Poznato je da na klinikama Pronatal grupacije negujete individualni pristup lečenju neplodnosti. Na osnovu čega donosite odluku koji način lečenja će se primeniti?

Nastojimo da negujemo individulani pristup od prvog momenta kada nas parovi kontaktiraju te tokom celog procesa lečenja neplodnosti. Gradimo uzajamno poverenje kroz profesionalnost, stručnost, uslugu, dugogodišnje iskustvo u oblasti reproduktivne medicine, a tu je i odlična zakonska legistativa u Češkoj, kao i koordinatorke koje pomažu i oko organizacije dolaska, smeštaja, transporta, nastoje da budu maksimalno dostupnne i požrtvovane.

Koji način lečenja ćemo primeti, zaista zavisi od mnogo faktora. U prvom redu to zavisi od zdravstvenog stanja pacijenata, što utvrđujemo detaljnim uvidom u postojeću medicinsku dokumentaciju I dodatne dijagnostike ukoliko zaključimo da je potrebna. Uzimamo u obzir I analiziramo prethodne postupke ukoliko ih je bilo, terapije, njihove rezultate, a nastojimo da iz razgovora sa pacijentima utvrdimo i njihova očekivanja I želje. U odredjivanju daljeg IVF postupka učestvuje ne samo ginekolog vec i embriolog, genetičar, urolog  tako da je način daljeg lečenja je rezultat svih ovih faktora zajedno .

Smatramo da je najvažniji je individualni pristup i posvećenost celokupnog osoblja svakog od naših. Sada već 10 centara. koji je timskim radom doveo  do velikog broja beba rođenih za proteklih više od 25 godina.

 

 

Ukoliko ste zainteresovani za konsultacije sa Dr Nikol Mardešić, specijalistom reproduktivne medicine iz Praga, koja boravi u klinici Pronatal u Beogradu od 11. do 13. aprila, možete pozvati sledeće brojeve:

 

?? 011/ 439 48 41
?? 011/ 439 48 40.

 

 

Mnogi parovi koji su uspešno prošli kroz postupak podpomognute oplodnje na klinici Pronatal, navode da je baš vaša klinika između ostalog, pravo mesto za parove kod kojih je prisutna azoospermija. Koje su metode koje klinika nudi parovima u ovakvim slučajevima?

Osim programa donacija, naglasićemo da je naš centar u Beogradu između ostalog fokusiran i na lečenje muškog steriliteta. Posedujemo najsavremeniju opremu potrebnu za izvođenje procedure Micro TESE, a uspostavili smo saradnju i sa jednim od napoznatijih stručnjaka ove oblasti prof. dr Vinkom Vukotić. Radujem se našoj zajedničkoj saradnji i priznajem da sam mnogo puta imala prilike da se družim Ii da učim od kolega koji dolaze sa ovih prostora.


PRONATAL je postao prvi IVF centar u Češkoj Republici sa vlastitom genetskom laboratorijom. Za koje preglede je specijalizovana laboratorija i zbog čega je moderna genetika veoma važan deo potpomognute oplodnje?

Genetski pregledi parova kao i rano otkivanje nepravilnosti kod embriona smanjuju broj neuspešnih IVF postupaka na minimum.Tako da je genetsko ispitivanje veoma važan deo reproduktivne medicine. Genetska labaratorija je specijalizovana i za preglede kod parova kao i na samim embrionima. Na taj način se povećava uspešnost i do 25 %, a što je najvažnije, minimalizuje se rizik rođenja bolesnog deteta. Naša genetska labaratorija je specijalizovana za veliki broj pregleda. Neke od njih su PGT-A, PGT-M, PGT- SR, test genetske kompatibilnosti, genetski pregled žene i muškarca itd….

Mnogi parovi koji su prošli kroz postupak IVF u Češkoj, kao jednu od prednosti u odnosu na IVF postupke u Srbiji ističu pružanje prilike da na dan transfera obave detaljan razgovor sa embriologom koji ih upoznaje sa razvojem dobijenih embriona, i u skladu sa tim predlaže dalje korake (da li ima potrebe koristiti embrioglue, laser hatching itd.). Da li je ova mogućnost dostupna i na klinikama Pronatal?

Kada je reč o medijumu EmbyoGlue on je standard u svim našim klinikama i koristimo ga u svih deset cenatara. Kada je reč o primeni drugih metoda, to svakako zavisi od indikacije i potrebe. Nastojimo da ne opterećujemo pacijente metodama koje nisu relevantne za njihov problem. To nam štedi vreme i sasvim sigurno novac.


I za kraj, koja je vaša zajednička poruka za sve parove koji se bore sa neplodnošću?

Hrabrosti i strpljenja. Sve poteškoće se zaborave kada dođemo do trudnoće i rođenja bebice.

Ali opet, moram reći, mi nažalost nismo mađioničari i dob žene je najvažniji faktor, a nemamo magiju da to popravimo. Zato vas molim nemojte odgađati trudnoću i ako već imate problema sa začećem, nemojte predugo čekati da biste se javili stručnjacima reproduktivne medicine.



Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

7 slavnih žena koje su se izborile sa nepl...
Mnoge holivudske glumice i pevačice su se takođe borile sa neplodnošću, pobedile je i sada uživaju u majčinstvu.
14
Pitali smo doktor-ginekologa: Neuredni cik...
Ringeraja vam je dala priliku da pitate lekara sve što vas zanima u vezi ovulacije kao i rešenja problema sa njom. Farma...
6
Kako prepoznati implantacijsko krvarenje?
Kako prepoznati implantacijsko krvarenje i po čemu se ono razlikuje od menstruacije?
4
Pitali smo doktor-ginekologa: Šanse za tru...
Ringeraja vam je dala priliku da pitate lekara sve što vas zanima u vezi ovulacije kao i rešenja problema sa njom. Farma...
4





Vantelesna oplodnja i savet “samo se opust...
Vantelesna oplodnja vezana je za jednu od najbolnijih situacija koja može da snađe ženu tj. bračni par, a to je nemogućn...
A ŠTA AKO VTO NE USPE?
Evropsko društvo za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) objavilo je 2019. godine brojeve koji ukazuju na to da je...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here