|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Testiranja za upis u školu

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 6.4.2017
Testovi pokazuju stepen intelektualne, socijalne i emocionalne zrelosti i ne mogu da se padnu, već daju sliku o detetu i važne smernice roditeljima

image
/11


Ovih dana započela su testiranja predškolaca, dok će oni koji žele ranije u školske klupe sačekati na svoj termin za testove do juna.

Testiranja obavlja školski psiholog, a ona se sastoje iz različitih pitanja, zadataka, razgovora sa detetom i crtanja.

U zavisnosti od škole, primenjuje se nekoliko vrsta testova, ali svi za cilj imaju da pokažu stepen emocionalne, intelektualne i socijalne zrelosti.

Jako je važno da sva tri parametra zadovolje kriterijume, jer je to jedini siguran pokazatelj da je dete spremno da se suoči sa novim obavezama i okruženjem.

Najveća greška koju roditelji prave, tvrde stručnjaci, jeste što decu pre nego što krenu u školu teraju da uče slova, da nauče da pišu i čitaju.

To uopšte nije važno i to je ono čemu će ih podučavati učitelj i učiteljica. Mnogo je bitnije da dete naučite samostalnosti, odnosno da, između ostalog, ume samo da se obuče, presvuče, zaveže pertlu i vodi računa o svojim stvarima, knjigama, opremi za fizičko, prihvati pohvalu i kritiku nastavnika, ima izgrađen odnos prema drugoj deci, zna da prevaziđe konflikte i neprijatne stuacije, ume da sasluša i prihvati tuđe mišljenje ili ponašanje.

Mnogi roditelji pokušavaju da dođu do testova i da svoje dete pripreme za školsko "ispitivanje". To je još jedna velika greška, tvrde psiholozi, jer ukoliko dete bude upoznato sa pitanjima i zadacima na testu, to neće dati realnu sliku o zrelosti, pa se može dogoditi da tokom školovanja bude pogrešno procenjivano i da školski stručnjaci ne mogu da mu pomognu ukoliko do eventualnih problema dođe.

Na ovakvoj vrsti provere ne može da se padne, poručuju psiholozi, niti je važno da dete testove prođe bez greške. Kroz razgovor, pitanja i zadatke, psiholog dobija sliku o tome šta detetu dobro ide, koji je tip (vizuelni, audio, audio-vizuelni...), na šta treba obratiti pažnju, odnosno koje veštine kod deteta treba intenzivnije razvijati. Postoje, na primer, deca koja znaju sva slova, tečno čitaju i pišu, ali nisu spremna da podnesu kritiku ili prekor učiteljice.

U slučaju kada dete ne pokaže dobre rezultate, odnosno kada testovi pokažu da određena oblast razvoja nije adekvatno završena, od školskog psihologa roditelji dobijaju instrukcije kako da se ponašaju i šta treba da promene u svom odnosu prema detetu.

To ne znači da dete neće poći u školu, već se roditeljima daju smernice na šta treba da obrate pažnju kako bi dete sa što manje problema prošlo kroz školovanje.

U slučaju kada je dete mlađe, odnosno kada je u pitanju raniji polazak u školu, deca rade dodatne testove koji se obavljaju u junu.

Ukoliko psiholog proceni da dete nije spremno, odnosno da njegov razvoj ne zadovoljava "školske" kriterijume, roditeljima se daje preporuka da dete bude u vrtiću ili kod kuće još godinu dana.

Vrlo su veliki problem i sve češći roditeljski zahtevi da deca iz vrtića idu u isti razred, što je uglavnom neizvodljivo, jer su grupe iz vrtića velike i imaju po 15-20 dece.

O sastavljanju odeljenja odlučuje tim u čijem sastavu su direktor, psiholog, pedagog i učiteljica na osnovu procena koje su testovima dobili o deci. Trude se da naprave "šarenolika" odeljenja, odnosno da u svakom od njih budu deca različitih karaktera, osobina i ličnosti.

Neki stručnjaci tvrde da nije dobro insistirati da deca iz vrtića budu u istom odeljenju jer tako prave "zatvorene grupice" i teže se socijalizuju i prihvataju nepoznatu decu, dok ima i onih koji tvrde da poznata deca jedno drugom olakšavaju socijalizaciju i prilagođavanje na novo okruženje i okolnosti.

U svakom slučanju, testovi za školu su važan događaj u životu svakog deteta i izuzetno važna smernica roditeljima. Jedino što treba da uradite da biste dete "pripremili" za testiranje je da mu objasnite kako će ono izgledati, da će tamo biti "teta ili čika koji će postavljati pitanja, na koje treba da odgovore".

Objasnite im da je to važno i da će tako psholozi shvatiti koliko su deca pametna i dobra. Mališani ne bi smeli da imaju strah od testiranja, jer psiholog neće dobiti pravu sliku ili će je dobiti uz više vremena i napora. Zbog toga nikada buduće prvake nemojte da plašite sa testiranjem za školu, niti da ih grdite ako bude zamerki stručnjaka. Nije dobro da dete misli da nije spremno ili da su njegovi drugovi pametniji ili bolji.

Ukoliko imate predškolca koji u prvi razred želi ranije, ali testovi to ne sugerišu, nikada mu nemojte reći da "nije spreman". Možete mu objasniti da je mlađi i da, na primer, "nema mesta, jer starija deca koja zbog uzrasta moraju da krenu u prvi razred imaju prioritet".

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Da li su zasebne sobe najbolje rešenje za ...
Mnogi roditelji misle da je najbolje da svako dete ima svoju sobu. Nije, međutim, uvek tako. Često se dešava da roditelj...
10
Kada dete postavi pitanje: Jesam li ja dru...
Kao roditelji, svakodnevno se suočavamo sa pitanjima naše dece. Na neke je jednostavno odgovoriti, neka su „škakljiva“, ...
9
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
9
Dr Bojanin: Svaka škola treba da ima defek...
I učitelj s njim radi i vidi da nešto ne ide. Pa se trudi, ima i dopunsku nastavu. Pa ga forsira istim metodom učenja i ...
6





OVO JE ZA 5+! Pismeni rad malog Teodora (9)
Pismeni rad devetogodišnjeg Teodora Kovačevića iz Beograda o njegovom ocu Milanu, koji je vrlo brzo postao viralan, razn...
Produženi brovak DA ili NE? Kako izgleda d...
Treba izdvojiti značaj podsticajne atmosfere i sticanja radne navike. Već nakon par dana, deca bez imalo otpora usvajaju...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here