Ringeraja.rs je specijalizovani portal, namenjen budućim roditeljima, trudnicama i roditeljima predškolske dece.
Copyright 2008-2025
Danu media d.o.o. Beograd
Topla čokolada se lako pravi po jednostavnom receptu! Zagrejte mleko, dodajte izlomljenu čokoladu i zasladite po želji.
Napravite što zanimljiviju šolju tople čokolade
Toplu čokoladu lako je napraviti i od tamne i od mlečne čokolade. Da vam bude što moćniji ukus pravite je iz tamne čokolade za jelo (sa 50 posto kakaa) i zasladite po ukusu. Ako vam prija mlečni ukus izaberite mlečnu čokoladu. Najjednostavnije je toplu čokoladu napraviti po gore navedenom receptu. Sa malo truda i fantastičan čokoladni napitak je gotov. Upotrebite čokoladu sa mlevenim lešnikom ali što sitnijim da ga ne biste grickali. Ako nemate problem sa linijom, za bolji ukus stavite malo mleka i zasladite. Za ljubitelje kafe preporučujemo dodatak dve kašičice kuvane ili instant kafe. Pripremite i obogatite ukus začinima: cimetom, muskatnim orahom, vanilom ali i kašičicom alkoholnog pića (naprimer liker sa ukusom). Mleveni čili, biber ili đumbir za pikantni napitak! To je prvi originalan način pripremanja tople čokolade nastao pre dve stotine godina. Gustina tople čokolade zavisi od količine sastojaka. Za ređi napitak dodati više mleka. Za gušći napitak dodati: puding, više čokolade (manje mleka) i gustin (instant prašak za puding tj. jestivi skrob).
Serviranje
Toplu čokoladu služite iz manjih ili visokih šolja. Ukrašavanje odozgo: pospite po želji recimo cimet ili narendanu čokoladu. Decu će oduševiti bombona ili kocka slatkiša na vrhu. Poslužite odmah specijalitet, jer kao što joj ime kaže, pije se topla. Iako je nepogrešivo dobra i po poslednjim otkrićima sasvim zdrava, ne smemo zaboraviti da se konzumira u manjim količinama.
Ono što možda niste čuli o toploj čokoladi
Sadrži zdrave sastojke - antioksidante koji se nalaze u kakau. Do 19. veka se upotrebljavala za lečenje želudačnih tegoba. Prvi čokoladni napitak su napravile Maje, stanovnici stare Amerike, pre oko dve stotine godina. Sa otkrićem novog sveta, toplu čokoladu su upoznali i u Evropi. Od tada pa do danas se ukus kao i procedura za pripremu ovog magijskog napitka, naravno, promenio. Od prvobotnog začinjenog do današnjeg slatkog ukusa topla čokolada se konzumira po celom svetu i pravi na različite načine. U Italiji sa pravi gusta topla čokolada takozvana - cioccolata densa, dok u SAD pripremaju razblaženu toplu čokoladu.
Koja je razlika između toplog kakaa i tople čokolade? Topli kakao se pravi iz kakaa u prahu tako da ne sadrži kakao maslac koji se nalazi u zrnu kakaa. Međutim topla čokolada sadrži u sebi pored kakaa i šećera još i kakao maslac. Zbog toga ona već sadrži više masti u odnosu na topli kakao.
Izvor: www.ringaraja.net