|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Upis u jedini registar blizanaca u Srbiji je u toku!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 21.2.2023
Roditelji blizanaca i bliznakinja, u toku je upis u STAR Registar blizanaca Srbije!Evo zašto je to važno za vašu decu, čak iako nisu blizanci

image
Do sada je naučni tim radio mahom sa punoletnim blizancima, a sada ulazi u novu etapu i počinje rad i sa decom svih uzrasta. Foto: Freepik
/11


Upis u jedini registar blizanaca u Srbiji je u toku i izuzetno je jednostavan, a u njega se mogu upisati roditelji dece koja nisu blizanci ukoliko je razlika među decom do četiri godine.

 

U STAR Registar blizanaca do sada je prijavljeno više od 3000 blizanaca i bliznakinja svih uzrasta i članova njihovih porodica iz svih krajeva Srbije! Pored njih, prijavljeno je i 650 siblinga i članova njihovih porodica, što sve ukupno čini preko 3650 članova jedinog registra blizanaca u našoj zemlji a i šire, u zemljama Zapadnog Balkana.

 

Sve što je potrebno za prijavu jeste popunjavanje jednostavnog formulara:

https://blizanci.rs/prijava.php

 

Roditelji blizanaca koji žele da učestvuju u prvoj blizanačkoj studiji u Srbiji, prilikom prijave u registar to samo treba da označe. Nakon toga, dobiće jedinstveni link do upitnika o svojoj deci, a par upitnika se odnosi i na procenu nekih njihovih iskustava. Nakon popunjenih upitnika, dobiće informacije o razvoju i temperamentu svakog blizanca, i sugestije kako da ih najbolje usmere u životu.

 

Poziv na upis u STAR Registar blizanaca i učešće u istraživanju otvoren je i za roditelje u porodicama s dvoje dece, s tim da razlika u godinama između dece ne treba da bude veća od četiri godine: https://blizanci.rs/prijava_siblinga.php

 

Naučni tim doktora psiholoških i medicinskih nauka

STAR Centar izuzetnih vrednosti za bihejvioralna istraživanja u psihologiji trenutno predstavlja jedini centar u Srbiji i širem regionu koji se bavi naučno-istraživačkim radom u oblasti bihejvioralne genetike i jedini je centar izuzetnih vrednosti u oblasti društvenih nauka u Srbiji. Tim Centra čine nastavnici i saradnici Odseka za psihologiju, Filozofskog fakulteta i Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, tj. doktori psiholoških i medicinskih nauka sa dugogodišnjim iskustvom u praksi i naučno-istraživačkom radu. Takođe, u timu su i studenti različitih nivoa studija koji imaju priliku da kroz volontiranje u Centru steknu korisna znanja i dragoceno iskustvo.

Naučni tim radi s tri grupe blizanaca: sa decom do 5 godina, sa decom predškolskog i školskog uzrasta, i sa punoletnim blizancima. Na pitanja o deci odgovore daju roditelji, a deca starija od 10 godina neke odgovore daju samostalno. Roditelji su, naravno, jako važni, pa se jedan deo pitanja odnosi i na njih same.

 

Do sada je naučni tim radio mahom sa punoletnim blizancima, a sada ulazi u novu etapu i počinje rad i sa decom svih uzrasta. Dakle, poziv je i dalje upućen svim punoletnim blizancima i bliznakinjama, ali je se sada pozivaju i roditelji blizanaca mališana, predškolskog i školskog uzrasta, da prijave svoju decu.

 

Šta dobijaju roditelji?

Nakon popunjenih upitnika, roditelji dobijaju povratne informacije o različitim aspektima razvoja, temperamentu ili osobinama ličnosti i sposobnostima svakog deteta uz sugestije i preporuke kako da ih najbolje usmere u životu kako bi iskoristili svoje potencijale.

 

Pored toga, roditelji koji budu zainteresovani za detaljniji uvid u aspekte razvoja svoje dece, mogu da dođu na uživo ispitivanje kompletne razvojne slike na Medicinski fakultet u Novom Sadu. Ovo je posebno značajno ukoliko roditelji imaju bilo kakva pitanja ili zabrinutost u vezi sa razvojem svoje dece.

 

Šta dobijaju odrasli blizanci?

Nakon popunjenih upitnika, punoletni blizanci i bliznakinje mogu dobiti informacije o svojim osobinama ličnosti i sposobnostima, što im može naročito korisno prilikom izbora zanimanja i sagledavanja svojih potencijala. Odrasli blizanci mogu da dođu na uživo ispitivanje u kojem rade različite kognitivne zadatke i takmiče se međusobno u jednoj posebno dizajniranoj igri. To je ujedno i prilika da se blizanački parovi međusobno upoznaju i druže.

 

Isto tako, zahvaljujući jednom štapiću, poput štapića za uši, kojim se blizancima potpuno bezbolno uzima bris s unutrašnje strane obraza, može se odrediti da li su blizanci jednojajčani ili dvojajčani, kao i steći uvid u izraženost specifičnih gena, što može pomoći u blagovremenoj dijagnozi i prognozi određenih bolesti.

 

Zašto su blizanačka istraživanja važna?

Članovi naučnog tim objašnjavaju da su blizanačke studije važne razumevanje udela naslednih i sredinskih činilaca na različite psihološke karakteristike dece. Na osnovu saznanja iz ovih studija možemo da prepoznamo potencijalno rizične, ali i zaštitne faktore uspešne adaptacije i razvoja.

 

Osnivač ovog registra je STAR Centar izuzetnih vrednosti za bihejvioralna istraživanja u psihologiji Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji je prethodnih godina bio domaćin obeležavanja Dana blizanaca u Srbiji. I ove godine u junu, po peti put, očekujemo sjajnu zabavu i interesantna predavanja za roditelje blizanaca.

 

Posetite sajt www.blizanci.rs!


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
7
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
6
Kalendar vakcinacije
Vaše dete trebate vakcinisati kako bi njegov organizam stekao imunitet na neke od težih zaraznih bolesti. Vakcina je pre...
6
Praktična rešenja za miran san vaše bebe
Dolazak beba na ovaj svet predstavlja jedan od najlepših životnih trenutaka svakog roditelja. Pored toga što roditeljstv...
4





Handling bebe - pravilno podizanje i spušt...
video
Roditelji nekada ne znaju kako se pravilno podiže i spušta mala beba. (slovenački video)
Mama koja nije razlikovala svoje blizance...
Viralni tvit prikupio je preko 300.000 lajkova, uz komentare mnogobrojnih roditelja koji su podelili sopstvene strategij...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here