|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Blesave činjenice o bebama

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 2.10.2015
Bebe su nešto najdivnije na ovom svetu. Meke, tople, mirišljave, neodoljive... Ali mnogo je stvari koje su vrlo čudne i zadivljujuće u vezi njih! Još više je stvari koje nam niko nikada nije rekao i koje su neočekivane!
Ključne reči:

image
/11


Dok su u stomaku, bebama rastu „brkovi“- koje pojedu

 

Oooo daaa, tako je. Doduše, ne samo brkovi, već dlačice koje im pokrivaju celo telo.

Počevši od četvrtog meseca razvoja, na fetusu počinju da rastu prve dlačice počevši od lica, pa se zatim rašite preko celog tela. To su lanugo dlačice, koje (ako imate sreće) opadaju pre porođaja. Kako se nalaze u amnionskoj tečnosti koju beba guta, bivaju „pojedene“ od strane bebe, svarene i sačinjavaju deo bebine prve stolice-mekonijuma.

 

 


Bebe udvostručuju svoju težinu do navršenih 6 meseci života

 

Možda ovo ne zvuči kao ko zna šta, ali zamislite sebe da udvostručite svoju težinu za 6 meseci! Ma samo neka nam rastu nezaustavljivi malci, u ovom periodu pretežno na mleku, što maminom, što adaptiranom, i neka rade ono za šta su majstori- jedu, spavaju, kake, smeju se i raduju, i rastu, rastu, rastu neverovatnom brzinom.

 


Bebe devojčice imaju „menstruaciju“

 

Dok su bebe u stomaku, apsorbuju mamine hormone, samim tim po rođenju postoji izvesna količina estrogena koja dovodi do pojave iscedka iz vagine koji izgleda kao menstruacija. Takođe, vrlo je uobičajeno da se bradavice i dojke svih beba crvene i da postoji laktacija.

Čudno ( i zastrašujuće kada o ovome ništa ne znate) ali istinito.

 



Bebine oči već po rođenju dostižu 75% veličine koju će imati kao odrasli

 

Šta kažete na ovo? Koliko su vam sada velike njhove oke u odnosuna njihovu glavu? Ogromne, zar ne?

I da ne zaboravimo, odmah po rođenju bebe su izrazito kratkovide, ali već ok šestog meseca, sve dolazi na svoje.


 

 

Bebe dečaci imaju erekciju... i unutar stomaka, a i kada se rode

 

Potpuno normalna stvar, pokazuje da nervni sistem potpuno normalno funkcioniše. S’ druge strane, najčešće se javlja neposredno pre nego što dečačić hoće da piški, pa ukoliko ne želite da budete mokri, prilikom menjanja pelene bebu pokrijete i sačekajte, inače...

 


Bebe nemaju čašicu u kolenu

 

Postoji hrskavičasta formacija koja liči na čašicu, ali zapravo ona se razvija i postaje kost kao takva tek kroz nekoliko godina. Ista priča je i sa ostalim delovima skeleta beba, pojedine srastaju, pa tako nakon par godina ostaje 206 kostiju a rađamo se sa nekih 300.

Samim tim, bebe i mališani su vrlo izdržljiva, savitljia, elastična mala bića sačinjena dobrim delom od hrskavice.

 


Novorođenčad ne plaču suzama

 

Kada novorođenče plače, ono zapravo vrišti bez suza. Razlog toga je što se tek od 3. nedelje ( nekada i kasnije) formira produkcija suza. Nažalost, sa suzama ili bez bebeći plač je uvek dovoljno glasan da probudi svakog.



Bebe mogu da dišu i gutaju istovremeno

 

Prarefleks, usvojen još iz prenatalnog perioda u materici, koji još uvek održavaju, sve do druge polovine prve godine. Omogućava im da potpuno nesmetano doje.

 


Meka mesta na glavi-fontanele, pulsiraju i pomeraju se

 

Fontanelle su meka mesta na glavici svake bebe, jer kosti lobanje nisu još uvek srasle. Dok se ne zatvore, fontanele nam pokazuju da li je beba gladna, žedna, da li je dobro.. Ali da li ste znali da ukolik  se udubite, videćete da se pomera, pusira.

 


Bebe su zapravo mini superljudi sa super snagom

 

Poznato je da bebe hvataju ručicama sve što im se ponudi, i da im je stisak izuzetno jak, ali da li ste znali da im je stisak toliko jak da bez problema mogu jednom rukom da drže celo svoje telo. Teškoo da bi bilo ko od atletičara mogao da se meri sa njima u zgibovima.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prva kontrola: Zašto beba nije više napred...
Nakon izlaska iz porodilišta, sledeći susret sa pedijatrom je obično zakazan na prvoj kontrolu sa navršenih mesec dana ž...
6
Šta određuje krvnu grupu bebe?
Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajt...
5
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
4
Hajde da stvaramo uspomene sa Lilly Junior...
Uzbuđenje je u vazduhu - Lilly Junior Radosnica je stigla!
4





Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Kako se pravi beba u jednom afričkom plemenu
Roditelji su ti koji odlučuju da li će i kada imati dete, ali dete u stvari samo bira svoje roditelje i pronalazi put do...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here