|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

DA LI ĆE ĐACI NON-STOP NOSITI MASKE? Boravak u školi razrađen do detalja, epidemiološke mere predviđaju i UČIONICU ZA IZOLACIJU

Blic online (www.blic.rs), 11.8.2020
Osim nastave i cilja da škola u vreme pandemije bude što približnija onome na šta su đaci navikli, urađeno je i detaljno upustvo odnosno, preporuke za bezbedan povratak đaka u škole.

image
/11
Ovo upustvo, mora se priznati, toliko je detaljno urađeno da sadrži od preporuka za "tetkice" kako se ispravno peru i dezinfikuju površine do zadatka nastavnicima i roditeljima kako da se ponašaju i šta da rade u slučaju da dete ima kovid. Ništa nije prepušteno slučaju ni od trenutka kada đaci krenu ka školi, do povratka kući.

"Blic" prenosi delove preporuka za roditelje i đake, ali i zaposlene u školama:

* Pre početka školske godine biće organizovana edukacija školskog osoblja o načinima i značaju prevencije COVID-19 u školskoj sredini. Prvi dan školske godine biće posvećen predavanjima i diskusijama o načinima i značaju prevencije COVID-19 u školskoj sredini.

* Edukativni materijali i video filmovi o načinima i značaju prevencije COVID-19 biće postavljeni na sajt škole i na vidljivim mestima u prostorijama škole.

* Učenici, nastavno i nenastavno školsko osoblje ne treba da dolaze u školu ukoliko imaju povišenu telesnu temperaturu i/ili simptome respiratorne infekcije. A roditelji treba svako jutro da provere telesnu temperaturu svojoj deci pred polazak u školu. Ovo se odnosi I na nastavno i nenastavno školsko osoblje koje takođe mora da proveri telesnu temperaturu pred polazak u školu.Održavanje fizičke distance

* Fizička distanca je najmanje 1,5 metara.

* Boravak u učionicama treba da bude sa najviše 15 đaka na četiri metra kvadratna po detetu i po jedno dete u svakoj klupi.

* Preporučuje se da učenici ne menjaju učionice, odnosno da se nastava za jedan razred odvija u istoj učionici.

* Potpuno obustaviti sve aktivnosti kod kojih je moguće pojačano stvaranje aerosola što znači primera radi da na fizičkom nema kolektivnog sporta, a za individualne sportove (gimnastika i sl.) treba proveriti uslove (veličina sale, mogućnost prirodne ventilacije i sl.)

* Nastavu fizičkog vaspitanja organizovati na otvorenom kada god je to moguće i realizaciju nastavnog programa tako da se izbegne bliski kontakt odnosno održi fizička distanca od najmanje dva metra u svim pravcima. Ukoliko se časovi organizuju u sali za fizičko obezbediti nastavni program koji će omogućiti održavanje fizičke distance. Ukoliko sala ima dva ulaza iskoristiti ih za podelu učenika u grupe u cilju smanjenja gužve. -Pre i posle svakog časa neophodno je dezinfikovati zajedničke predmete (sprave, lopte i sl.), očistiti/oprati salu i provetriti je.

*Savetovati učenike da ne stvaraju gužvu u svlačionicama već da budu strpljivi i sačekaju svoj red prema instrukciji nastavnika tako da se obezbedi četiri metra kvadrtna po učeniku.

* U periodu neposredno pre i posle nastave i između školskih časova (mali i veliki odmor) u školi i dvorištu škole ne stvarati gužve.

* Osobe koje dovode decu u školu ne ulaze u školu već decu prate do ulaza u školsku zgradu ili do kapije školskog dvorišta gde decu mlađeg uzrasta preuzima dežurni učitelj i obavezno nose zaštitnu masku tako da pokriva nos, usta i bradu.

* Organizovati korišćenje toaleta tako da u toalet ulazi onoliko dece koliko kabina ima, a da se ispred toaleta čeka u redu sa poštovanjem fizičke distance od najmanje jednog metra.

* Ne sprovoditi proslave u objektu (priredbe), kao ni organizovane grupne posete mestima gde se očekuje okupljanje većeg broja osoba, izlete i dr.

 


Nošenje maski

* Školsko nastavno i nenastavno osoblje sve vreme boravka u školi treba da nose maske.

* Masku učenik treba da nosi pri ulasku u školu pa sve do dolaska do svoje klupe.

* Maska se obavezno koristi i prilikom odgovaranja i svakog razgovora.

* Maska se obavezno koristi i prilikom bilo kojeg kretanja van klupe, prilikom odlaska na odmor ili toalet.

* Preporučuje se da učenici sve vreme boravka u školi nose masku, ali ona se može odložiti u periodu kada učenik sedi u svojoj klupi i sluša nastavu.

* Tokom boravka u školi moguće je da se koristi bilo koja maska (hirurška, epidemiološka ili platnena), ali ona treba da se koristi na ispravan način tako da pokriva nos i usta.

 


Redovno pranje ruku

* ?ako? Higijenski ispravnom vodom za piće i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi ili upotrebom dezinfekcionog sredstva na bazi 70 odsto alkohola. Dezinfekcija ruku sredstvima na bazi 70 odsto alkohola ne može zameniti pranje ruku vodom i sapunom ukoliko su ruke vidno zaprljane.

* Demonstracija i postavljanje postera, kao podsetnika o pravilnom pranju ruku, na svim mestima gde se ruke peru.

* ?ada? Obavezno pri ulaska u školu, pre jela, posle odlaska u toalet, pre spremanja hrane, nakon obavljanja respiratorne higijene (istresanje nosa, kašljanja u maramicu itd.), posle igre (npr. posle velikog odmora, posle časa fizičkog vaspitanja) i maženja životinja, kada su vidno zaprljane, nakon izlaska iz škole i uvek kada postoji potreba.

* Gde? Na svim ulazima u školu i na izlazu iz fiskulturne sale postaviti dezinfekciona sredstva na bazi 70 odsto alkohola (koristiti uz obavezni nadzor nastavnika/dežurnog nastavnika). Na svim uređajima za pranje ruku postaviti tečni sapun (npr. toaleti, učionice).

 


Redovno čišćenje školske sredine

* ?ako? Mehaničko čišćenje vodom i sapunom ili deterdžentom, trljanjem i struganjem, počev od čistijih ka prljavijim površinama, krećući od onih postavljenih više ka nižim, završno sa podom i korišćenjem čistih krpa (različite za različite površine i prostorije) i svežih rastvora sredstava kojima se čisti.

* Postupak dezinfekcije određenog prostora ili ustanove (u ovom slučaju škole) podrazumeva niz procedura u kojima se upotrebljavaju različite metode i dezinfekciona sredstva, a koje obavljaju ovlašćene ustanove i stručna i obučena lica onda kada za to postoji opravdana potreba, te se za te potrebe preporučuje angažovanje ovlašćenih ustanova.

* Rutinska dezinfekcija prostorija škole se ne preporučuje.

* Dezinfekcija koju može da obavi školsko osoblje se odnosi samo na dezinfekciju zajedničkih predmeta koji se često dodiruju (školske klupe, stolovi u trpezariji, sportska oprema, kvake, ručke na prozorima, školski pribor – šestar, lenjir) i to isključivo sredstvima na bazi 70 postotnog alkohola i nakon mehaničkog čišćenja vidljivo zaprljanih površina.

* Rasprskavanje dezificijensa se ne preporučuje, već umakanje i natapanje tkanine. Pri korišćenju dezinfekcionih sredstava voditi računa o pravilnoj primeni prema uputstvu proizvođača po pitanju namene, koncentracije, načina upotrebe i neophodnog kontaktnog vremena. Preporučuje se pravljenje higijenskog plana čišćenja (ko čisti, kada, na kom spratu, itd).

* Kada? Obaviti čišćenje pre početka rada škole i svakodnevno, minimum dva puta dnevno (nakon završetka prepodnevne i poslepodnevne smene).

* Šta? Prostor, pribor i oprema u toaletima, učionicama, zbornicama, sali za fizičko vaspitanje i školskim kuhinjama i trpezarijama (podovi, zidovi, vrata, i druge površine koje koristi veći broj osoba: školske klupe i stolovi, stolice, školski pribor – šestar, lenjir, kvake, prekidače za svetlo, ručke ormarića, slavine, WC šolje, vodokotlići, lavaboi, sportska oprema i sav ostali pribor).Redovna nabavka osnovnog potrošnog materijala

* ?ako? Zajedničkim radom škole i zajednice (nadležne lokalne samouprave i roditelja) za dobijanje podrške za obezbeđivanje osnovnog potrošnog materijala. Za dugoročno obezbeđivanje sredstava za adekvatno održavanje sanitarno-higijenskih uslova, razmotriti navođenje troškova pod posebnom buddžetskom linijom u budžetu škole.

* ?ada? Obezbediti dnevnu snabdevenost osnovnim potrošnim materijalom prema obimu potrošnje.

* Šta? Osnovno: sapun, toalet papir, ubrusi za jednokratno korišćenje, kese za kante za smeće, sredstva za čišćenje, dezificijensi i proizvodi za čišćenje (krpe, džogeri).

* Redovna provera funkcionalnosti uređaja za snabdevanje pijaćom vodom, sanitacijom i higijenom.

* ?ako? Preporučuje se sastavljanje higijenskog plana sa jasno određenim aktivnostima, specifičnim ulogama, zadacima, rasporedom i budžetom za dnevno održavanje, čišćenje i popravke, kao i praćenje njegovog sprovođenja.

* ?ada? Najmanje jednom dnevno izvršiti proveru uređaja za vodosnabdevanje, sanitaciju i higijenu. Više puta u toku dana u zavisnosti od broja osoba prisutnih u školi proveriti snabdevenost potrošnim materijalom i dopuniti po potrebi.

* Šta? Uređaji i instalacije za vodosnabdevanje, sanitaciju i higijenu (slavine, lavaboi, WC šolje, vodokotlići). Proveriti njihovu ispravnost i funkcionalnost (npr. prisustvo vode i sapuna i/ili dezificijensa na bazi alkohola na svakom mestu za pranje ili dezinfekciju ruku, prohodne WC šolje, ispravni vodokotlići).

 


Redovno provetravanje svih prostorija

* ?ako? Isključivo prirodnim putem (otvaranjem prozora), bez upotrebe veštačke ventilacije i klimatizacije centralizovanog zatvorenog tipa.

* ?ada i koliko? Obavezno za vreme svakog školskog odmora i između smena. Ukoliko vremenski uslovi dozvoljavaju preporučuje držanje otvorenih prozora i tokom trajanja nastave.

 


Redovno uklanjanje otpada

* ?ako? Otpad odlagati u kese u kante za smeće, po mogućstvu sa poklopcem i sa pedalom za nožno otvaranje kako bi se izbeglo dodirivanje površine kante. ?ese sa otpadom zavezati pre bacanja u kontejner i dalje tretirati u skladu sa procedurom za upravljanje, uz propisane mere zaštite.

* Obeležiti mesta za higijensko odlaganje upotrebljenih maski i rukavica, nakon čega se ona vezuje i odlaže zajedno sa komunalnim otpadom.

* ?ada? Na dnevnoj osnovi i po potrebi više puta dnevno proveravati da li su kante pune i bezbedno prazniti i odlagati u skladu sa procedurom za upravljanje, uz propisane mere zaštite.

* Šta? Sav komunalni otpad koji nastaje u toku dana tokom školskih akivnosti i boravka u školi.

 


Ishrana učenika u školi


Ukoliko škola organizuje ishranu učenika, potrebno je:

* da se obroci služe u trepezariji ili učionicama (samo ukoliko škola nema trpezariju)

* da deca za stolovima sede na udaljenosti od najmanje jednog, a poželjno dva metra, u svakom pravcu.

* pre jela obrisati alkoholom površine na kojima će se služiti hrana.

* da deca operu ruke pre jela.

* deci naglasiti da međusobno ne dele hranu i pribor za ishranu.


Postupak sa onima koji imaju simptome

* Ukoliko se simptomi pojave van škole javiti se u COVID – 19 ambulantu nadležnog doma zdravlja. Ne odlaziti u školu i istovremeno obavestiti nadležnu osobu u školi. Dalje pratiti preporuke lekara.

Ukoliko se simptomi pojave u školi:

* Osoblje škole: potrebno je da se osoba sa simptomima bolesti odmah javi u COVID-19 ambulantu nadležnog doma zdravlja. Istovremeno nadležna osoba u školi koju određuje direktor škole obaveštava nadležni institut/zavod za javno zdravlje.

* Učenici: Pri svakoj sumnji na postojanje respiratorne infekcije učeniku odmah staviti masku i smestiti ga u praznu učionicu/prostoriju određenu za izolaciju i obavestiti roditelje i nadležni institut/zavod za javno zdravlje. O učeniku u sobi za izolaciju do dolaska roditelja, potrebno je da brine jedna osoba koristeći masku i rukavice, a prostoriju nakon odlaska deteta očistiti i dezinfikovati.

 

Izvor: Blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moje dete mesečari! Kako da mu pomognem?!
Iako se za somnabulizam vezuje isključivo hodanje u snu, ne hodaju svi mesečari. Neki se prosto isprave i sednu na kreve...
7
Šta kad se dete žali na bol u uhu?
Bolovi u ušima mogu biti jako neprijatni, podjednako za roditelje koliko i za decu. Deca su često razdražljiva i plaču, ...
6
Zvončići no.1
Kad padne prvi sneg, kad zabeli se breg, na put se sprema tad, taj deda večno mlad,...
6
Igre za decu uzrasta 1-2 godine
Da li ste vi od onih koji misle da su bebe još male za ozbiljne igre? Ukoliko jeste obavezno pročitajte ovaj tekst, gde ...
5

Šta kažu mame, veronauka ili građansko vas...
Pročitajte šta kažu Ringerajine mame na temu - Veronauka ili Građansko vaspitanje?
Evo kada đaci mogu da skinu masku
Epidemiolog Predrag Kon je rekao da sa đacima pogotovo nižih razreda neće biti problema, čak će oni upozoravati druge, a...image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Koje ime je lepse?
jovana13Minja (24%)

Janja (16%)

Lena (60%)


Ukupan broj glasova: 233

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here