|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Većina nas se ovako ponaša, a lekari upozoravaju da to može bude KOBNO PO NAŠE ZDRAVLJE

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 9.2.2018
Sve veći broj ljudi odlučuje da ne odleži prehladu ili grip već da ih preguraju na nogama ni ne sluteći koliko takva odluka može da bude opasna.

image
/11


Lekari upozoravaju da su cene previsoke, te da se osim upala sinusa, srednjeg uha i pluća mogu javiti i ozbiljne komplikacije poput encefalitisa koji može da bude koban po pacijente.

 

Kako upozorava prim. dr Petar Borović, lekar specijalista, u poslednjih 10 godina virusi, koji su bili "naivni", prilično su mutirali i ponašaju se mnogo drugačije.

 

- Sada virusi ostavljaju mnogo teže posledice. Mogu da žestoko slome pacijenta i oporavak traje dvostruko duže. Ako, na primer, prehlada traje 10 dana, najmanje 20 dana duže se osećamo umorno, slomljeno i iscrpljeno. Nesposobni smo za rad, a zapravo smo mogli sve izbeći - objašnjava Borović.

 

Mnogi ljudi, ne shvatajući ozbiljnost situacije ili ne znajući koje su posledice njihove nepromišljene odluke da rade dok su prehlađeni, ne samo da dovode u opasnost sebe već i svoje kolege i porodicu kojima mogu lako "preneti" grip posebno kada je vreme neuobičajeno za ovo doba godine. Masovno izbegavaju da uzimaju slobodne dane i odsustvuju s posla, jer se boje da im može biti snižena plata. 

Ipak, lekari upozoravaju da je potrebno postaviti prioritete što bi, u ovom slučaju, bilo zdravlje, jer "ko ne plati na mostu plati na ćupriji".

 

I kardiolozi upozoravaju da nijedna prehlada nije bezazlena, te da su najčešće komplikacije koje se mogu javiti zbog ne odležane prehlade ili gripa upala srčane maramice i upala pluća koja može dodatno opteretiti srce.

 

- Naše srce leži u srčanoj maramici, odnosno obavijeno je njome. Kod bilo kojeg virusa može da se desi da se srčana maramica upali, stvara se voda i može doći do brojnih ozbiljnih posledica. Samo neki znaci su otežano disanje i umor. Ukoliko osetite bilo koje tegobe, potrebno je hitno se obratiti lekaru i obaviti takozvani CRP test kojim se utvrđuje koliko je ozbiljna bila upala i šta raditi dalje - objašnjava internista Vesna Petković.

 

Ona naglašava da se upala srčane maramice nakon ne odležane prehlade može javiti i kod potpuno zdravog čoveka koji nikada do tada nije imao zdravstvene probleme.

 

- Zato je veoma važno da svako odleži prehladu ili grip najmanje tri do sedam dana. Naravno, sve zavisi od imuniteta pacijenta, ali nikako ne bi trebalo biti na nogama ma koliko prehlada delovala bezazleno - zaključuje Petkovićeva.

 

POSLEDICE NEODLEŽANE PREHLADE

 Upala sinusa

  • Upala srednjeg uha
  • Upala pluća
  • Gnojna upala grla
  • Infekcija bronhija
  • Upala ovojnice srca
  • Upala srčane maramice
  • Upala mozga - encefalitis

 

 Izvor: blic

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
10
Besplatni dermoskopski pregledi kože 29. jula
Specijalna ordinacija biće postavljena na početku šetališta na Adi Ciganliji (sa novobeogradske strane), a za pregled ni...
6
Sauna - raj za dušu i telo
Svaki bolji velnes centar danas ima i saunu koja je postala neophodni deo brige za telo i zdravlje. U osnovi poznajemo t...
4
Obradujte ukućane domaćinskim ručkom „na k...
Svi se tokom nedelje umorimo od brzih ili suvih obroka na poslu. Zato vam predlažemo tri recepta za čorbaste gastronomsk...
3





Pobedite ciste na dojkama biljkama
Ciste na dojkama su veoma česta pojava, a u Sjedinjenim Američkim Državama smatraju da je njihova pojava gotovo epidemio...
Obeležava se nacionalni dan borbe protiv r...
Danas se obeležava nacionalni dan borbe protiv raka dojke koji predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od maligni...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here