|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Žalfija ili kadulja je višegodišnja lekovita biljka koja raste u visinu od 30 do 60 cm.Raste kao divlja biljka, najcesce po kamenitim mestima, a cesto se uzgaja i u vrtovima.Bere se pre cvetanja a lekoviti deo biljke su listovi i mlade grancice.

image
/11


Žalfija ili na latinskom (salvia officinalis) kaže da je vrlo lekovita njeno imese sa latinskog može prevesti kao spasonosna i lekovita. Žalfija leči mnoge bolesti, ublažava simptome alergijskog rinitisa, pomaže kod prehlada, katara. Žalfija se upotrebljava za bolesti bubrega, želudačnih problema. Ima i antiinflamaciono dejstvo, tako da se protiv svih upala: ždrela, problema sa želudcem, do upala bešike i vaginalnih upala. Žalfija je u stanju da reguliše i znojenje. Kadulja je i odlican antibiotik širokog spektra i daje dobre rezultate kada se upotrebljava za lecenje reumatizma. Takođe ima pozitivno dejstvo u odrzavanju higijene i zdravlja usta i zuba.


Čaj od žalfije priprema se od jedne kašike sveze ili osušene biljke na šolju vode. Preliti je ključalom vodom i pustiti da stoji pola sata. Piti po jednu solju čaja tri puta na dan.


Za ublažavanje bola u grlu ili za vaginalno ispiranje, jedna pregršt ove biljke kuva se u 1 litar vode, 10 minuta ili se biljka uvece prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji preko noći. Ujutru se procedi i tokom dana koristi kao sredstvo za ispiranje.


Čaj od žalfije preporucuje se i za lečenje raznih upala na koži, ekcema, rana koje sporo zarastaju.


Vino od žalfije se dobija kada se u 2 litra vina ubaci 30 grama žalfije i 70 grama ruzmarina, pa sve to prokuva na pari nekoliko minuta. Kada se vino prohladi dodati mu 30 grama meda, promešati, naliti u staklene flaše i piti po jednu rakijsku čašicu pre jela.


U sezoni gripa, udišite paru nad posudom u kojoj se se kuvali žalfija, majcina dušica, lavanda i ruzmarin, a posle inhalacije možete iskoristiti tečnost za kupku.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
6
Ojačajte svoj imunitet – vitamin C
Preporuke ukazuju da je neophodna količina vitamina C koju trudnica dnevno treba da unese 80 mg ukoliko je mlađa od 18 g...
4
Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
4
Semenke i orašasti plodovi
Posebno važne namirnice su: integralne žitarice (pšenica, seitan, raž, ječam i druge), semenke i orašasti plodovi (orah,...
2





Šta se smatra infekcijom gornjih disajnih ...
Činjenice da antibiotici ni na koji način ne deluju na viruse, kao i da je većina upala GDP virusnog porekla upućuje na ...
Cveklom i mesom protiv anemije
Anemija ne samo da oduzima snagu i smanjuje radnu sposobnost, već stvara i uslove za pojavu drugih bolesti i poremećaja....



Click Here