|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zašto škola toliko umara decu?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 8.6.2019
Škola je veliki teret za decu. No šta tačno treba smatrati sastavnim delom tog opterećenja – broj sati, domaće zadatke, vannastavne aktivnosti? Autor ovog teksta veruje ...
Ključne reči:

image
/11


… kako djeca nisu umorna od broja sati, već od kvalitete i organizacije školskog života.


Mnogi stručnjaci i dalje vjeruju kako su svi problemi učenika povezani s brojem sati. Međutim, teorija djeluje pomalo sumnjivo i ne odgovara situaciji u stvarnosti. Djeca u vrtiću provode i do deset sati i ne umaraju se, kao i predškolci u produženom boravku. Odrasli ljudi provode na poslu devet ili deset sati i čine to cijeli svoj radni vijek. Samo je, eto, škola potpala pod brigu o obvezatnom neumaranju učenika, iako se čini da djeca školske dobi imaju neobično razvijen kognitivni interes. Bez obzira na to koliko nastavnih sati imaju djeca, ne vjerujem da je to uzrok njihovoj premorenosti.

Osim toga, ako uvjerite jedanaestogodišnjake da je od šest do osam nastavnih sati dnevno opterećenje, kako će se osjećati nekoliko godina kasnije kao odrasla zaposlena osoba? Uostalom, rad, pa čak i težak rad nisu sami po sebi znak bolesti. Svaka odrasla osoba, nakon što je odradila smjenu i učinila nešto korisno ili važno, dolazi kući s prirodnim umorom, ali ne i osjećajem boli, već postignuća. Odmara se i oporavlja te sljedećeg dana ponovno odlazi na posao.

Kako bih istražio uzroke dječje preopterećenosti školom, proveo sam jedan dan u privatnoj školi i promatrao njezin život iznutra. Na kraju su dana u mojoj bilježnici bila zapisana tri glavna razloga dječje premorenosti školom.
 

Buka

Odlazak iz jedne učionice u drugu traje desetak minuta tijekom kojih djeca upiju golemu porciju nezdrave buke koju treba „probaviti”. Stručnjacima je poznat izraz „zamor bukom”. Osoba koju je zahvatilo ovakvo stanje dolazi kući „mrtva umorna”, na primjer osoba koja je provela dan na aerodromu, čak i ako je tamo prosjedila čitav dan u ležaljci ispijajući limunadu.
 

"Mini stresovi"

Oni dovode djecu u stanje stalne napetosti naprežući njihov živčani sustav. Između deset i petnaest prozivki iz sata u sat, uz četiri do pet poziva na ploču. Dodajmo tome i pet do šest ciničnih opaski, prijekora učitelja i uvrede vršnjaka. Tu su i gužva u WC-u, nedostatak novca i mobiteli. Otprilike 20-25 malih stresova dnevno.
 

Dosada

Većina je gradiva jednostavno nezanimljiva. Uz to treba ga i zapamtiti učeći ono što je nepotrebno i nezanimljivo. Pokušajte sjediti na predavanju gdje vam nude monotone izvještaje jedan za drugim. Bit ćete iscrpljeni za dva sata.

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Hvatanje leptira, igra
Ako mene pitate svako dete "mora" da uhvati leptira.
5
Zvončići no.1
Kad padne prvi sneg, kad zabeli se breg, na put se sprema tad, taj deda večno mlad,...
5
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
5
5 malih i važnih pravila u komunikaciji sa...
Komunikacija nije samo puko prenošenje informacija, već i važan element u vaspitanju, pomoću kojeg možemo da podstaknemo...
4





POČELO TESTIRANJE PRVAKA: Deca sve manje s...
Procenjuje se da li je dete u stanju da sedi u klupi 45 minuta. – Važnije je da je prvak stekao osnovne društvene i higi...
Olakšajte početak školske godine
Većina dece se oseća uznemireno i uzbuđeno kad prvi put mora da uđe u školske klupe. Vi kao roditelj morate da im olakša...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here