|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
7.2.2010 23:48:31   
cipiripi
Kad vam se dogodi da ste poslani na izričito mirovanje u krevetu, možete se u tom trenutku osjetiti potpuno odsječeni od svijeta.
Čak i ako vam se, za trenutak, vijest o mirovanju možda svidi jer ćete napokon moći pročitati knjige koje ste toliko željeli ali jednostavno niste imali vremena za to, istina o mirovanju u krevetu spremna je pokazati vam svoje prave zube.

Ipak trebate shvatiti da svaka minuta (sat, dan ili tjedan) koji provedete u krevetu jest minuta manje koju bi beba potencijalno mogla provesti u bolnici.

U slučaju da Vas čeka dugo razdoblje mirovanja, probajte se emocionalno na to pripremiti.Očekujte da će vaše emocije biti jako uzdrmane i da će vam se raspoloženje mijenjati velikim brzinama.
Možda čak budete i razmišljali o tome što ste učinili da ste poslani na mirovanje? Odgovor je jednostavan: "Ništa. Nije vaša krivica.”  

Par savjeta kako provesti to vrijeme
Prvenstveno saznajte kakve aktivnosti su vam dozvoljene. Da li morate provoditi par sati dnevno u krevetu ili stalno morate biti u krevetu - ili to vrijeme morate provesti  hospitalizirani tj. u bolnici. Ako provodite mirovanje kod kuće u krevetu evo par savjeta kako sve to olakšati.
  • Shvatite da se morate što više odmarati i uživajte u tome, mazite svoju bebu i komunicirajte s njom jer vas ona zaista čuje i osjeća, i - najvažnije - cijeni trud koji ulažete zbog nje i njenog dobra.
  • Čitajte. Educirajte se o roditeljstvu i dojenju jer sad zaista imate vremena za to a što više znate - tim bolje jer čovjek ne može znati previše. Ima predivnih knjiga o roditeljstvu, dojenju i njezi dojenčadi. Naravno, puno stvari možete saznati preko Rodinog portala a tamo možda možete i upoznati još neke majke koje su u istoj situaciji kao i Vi pa možete razmjenjivati iskustva.
  • Probajte kompjuter imati u sobi u kojoj vam je krevet, možda što blize krevetu tako da tipkovnicu možete ponijeti u krevet. Postoje odlične web stranice o mirovanju koje su, doduše, na engleskom ali možete saznati kako druge majke to sve proživljavaju.
  • Po mogućnosti, bilo bi lijepo imati TV i video u sobi gdje ležite jer sad imate vremena za sve filmove i dokumentarce koje ste željeli pogledati

    Ako vam ovo nije prva trudnoća i imate još djece, pokušajte im objasniti zašto je važno da se odmarate. Dozvolite im da sudjeluju. Motivirajte djecu da pričaju sa bebom, da je maze i da doista budu uključeni u sve pa će to lakše prihvatiti i izdržati.
    Objasnite im zašto ih mama ne može dizati ili ići van ali im, isto tako, dozvolite da provode vrijeme sa vama u sobi. Uvijek mogu donijeti neke igračke sa kojima možete zajedno igrati.Budite kreativni.
    Dozvolite im da donesu flomastere (koji se mogu oprati) pa možete crtati zajedno kod vas u krevetu.
    Ako vam djeca ide u školu a Vi ste ih do sada vodili, organizirajte se sa partnerom i susjedima oko pomoći. Vjerujte, ljudima će biti vrlo drago da mogu pomoći a sve što Vi morate učiniti jest pitati. Vodite dnevnik trudnoće jer tu možete zapisati i neke stvari koje možda ne želite naglas reći.
    Razmišljajte pozitivno i još jednom: odmarajte se maksimalno - jer za sve ostalo ima dovoljno vremena.





    roda.hr

    < Poruku je uredio cipiripi -- 7.2.2010 23:49:32 >


    _____________________________

    saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

    A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

    :D :*:*:*




  • Direktna veza do poruke: 1
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    7.2.2010 23:54:18   
    lothroniell
    Ja sam u periodu mirovanja, dosta citala, gledala filmove, razgovarala sa mamom, muzem, dolazile mi kume u posetu... Ali opet sam imala previse vremena za razmisljanje i to ubija, sem sto samo to mirovanje, ne menjanje mesta danima nervira, sve te razne misli koje naidju GRRRRR. U svakom slucaju ono sto me je najvise izvlacilo jeste misao da je sve to zbog moga bebana i da sve to radim da bi sa njim sve bilo u redu i onda mi je odmah bivalo lakse, i eto isplatilo se, sada je sve ok, idem u setnje i skolicu i svuda, a nadam se da ce tako ostati do kraja. user posted image

    _____________________________

    ¸¸ja volim sve što se kreće jer sve što se kreće kreće se po zakonima mirovanja i smrti volim sve istine koje nisu obavezne jer prava istina je stidljiva kao miris.¸¸

    (odgovor članu cipiripi)
    Direktna veza do poruke: 2
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    8.2.2010 0:06:46   
    cipiripi
    palo mi je napamet da postavim ovu temu, jer sam ja mirovala 15 dana posle VTO i bas mi je bilo tesko user posted image
    ne znas sta se desava..da li ce uspeti ili ne...
    ali verujem da kad imas bebironca u sebi da se tu napravi jasna slika i da znas da moras ma koliko bilo tesko i da se trudis da sebi sve olaksas pojednim stvarima..

    user posted image

    < Poruku je uredio cipiripi -- 8.2.2010 0:07:07 >


    _____________________________

    saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

    A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

    :D :*:*:*





    (odgovor članu lothroniell)
    Direktna veza do poruke: 3
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    8.2.2010 0:19:48   
    lothroniell
    Naravno!
    Joj cipi ja jedva cekam da ti imas tog bebironca u sebi! user posted image user posted image user posted image

    _____________________________

    ¸¸ja volim sve što se kreće jer sve što se kreće kreće se po zakonima mirovanja i smrti volim sve istine koje nisu obavezne jer prava istina je stidljiva kao miris.¸¸

    (odgovor članu cipiripi)
    Direktna veza do poruke: 4
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    8.2.2010 11:41:46   
    stasha77
    podelila bih i moje iskustvo, ako bude malo koristilo nekim buducim damama koje se suoce sa neophodnoscu mirovanja.
    ja sam mirovala skoro 3 meseca, od toga mesec dana strogo strogo - ustajanje samo za wc, a druga dva uz po pet minuta setnje dnevno i mrvicu muvanja po kuci. to mi je posebno tesko palo zbog ritma koji sam imala pre toga, a koji je podrazumevao da sam u kuci maltene samo za spavanje. ono sto je glavna motivacija i nagrada je bila svaka kontrola na kojoj bih videla bebu kako raste za mene neverovatnom brzinom, cula joj srce i svaki put bila sve uverenija da ce sve biti ok.
    ali ti sati provedeni sami sa sobom, u kojima se cesto pitas da li je sve ok, strah da nece, uveravanje da hoce, misli i osecanja koje mozes ispricati svima oko sebe, ali ne mozes bas zaista i podeliti meni su bili najtezi deo lezanja. na neki nacin sam sebe ''umrtvila'', ulenjila, ubacila sebe u hibernaciju sa samo jednim ciljem - da ucinim sve sto je do mene da bebac bude dobro. Citala sam, gledala tv, surfovala po netu, pricala telefonom, ali nisam mogla da radim nista stvarno korisno i pametno. da budem iskrena bila sam i malo nervozna i nepodnosljiva user posted image ali su moji i moj dragi to stoicki podneli i kompenzovali koliko su mogli. Ali nije ni bitno, jer bebac je rastao i ja sada mogu ''sve sto mi prija'', citiram doktorku. cak sam resila i da se vratim na posao, vecina ljudi iz mog okruzenja misli da sam blesava ali osecam da ce mi to znaciti, da se vratim medju ljude, i u ritam obaveza. dogovorila sam se sa sefom da mi smanji aktivnosti i da necu ostajati prekovremeno.
    zelim vam da istrajete, cipiripi tebi da sto pre bebac zazivi u tebi, svaka zrtva je mala, brzo prodje i zaboravi se..

    (odgovor članu lothroniell)
    Direktna veza do poruke: 5
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    8.2.2010 12:30:23   
    Anitaaa
    Meni je tih prvih mesec ipo,dva mirovanja  bio pakao.Ja ne mogu da svrtim guzicu na jednom mestu duže od sat vremena tako da mi je to bio horor.Šta sam ja radila:
    -Gledala filmove
    -Čitala knjige tipa Šta da očekujete dok čekate bebu,Šta da očekujete u prvoj god,časopis Moja beba koji je stvarno super isl.Naravno našla se tu i zabavna literatura.
    -Slagala sam slagalice
    -Pravila beskonačne popise stvari za bebu user posted image
    -Odlično je ako neko može da vam dolazi u goste.Meni su se smenjivali mama,tata,sestra,2 kume....Tako da je 4,5 dana u nedelji neko dolazio i donosio mi sveže tračeve he he,novosti i uopšte nisam se osećala izolovano i nisam morala da mislim o tome da ležim
    -Ukrštenica mi je postala dobar drug.Znala sam da se zamajavam sa tim po 2,3 sata.
    -TAda nisam imala internet ali ko ima stvarno ima svašta za zanimaciju.



    _____________________________

    "Before you were conceived I wanted you. Before you were born I loved you. Before you were an hour old I would die for you. This is the miracle of life."

    (odgovor članu stasha77)
    Direktna veza do poruke: 6
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    8.2.2010 14:37:26   
    gina
    Ostala sam u drugom stanju sa bliznakinjama krajem jula. Prokrvarila sam na polovini avgusta. Morala sam da se umirim, ali mi nije naredjeno strogo mirovanje. Spradično sam krvarila i u sepembru, mirovala bih kad se to desi par dana i onda opet na posao i sve tako do 18.10.2008. kada sam ozbiljnije prokrvarila i dobila kontrakcije. Ležala sam od onda do porodjaja 19.3.2009! Strogo mirovanje, samo odlazak do wc-a i na kontrole kod ginekologa. 6 MESECI!!!! Ludela sam... internet, televizija i ništa više! Nisam mogla jedan jedini red iz knjige da pročitam jer mi je koncentracija bila jednaka nuli.

    (odgovor članu Anitaaa)
    Direktna veza do poruke: 7
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    8.2.2010 15:31:22   
    Verus
    Meni je trudnoca bila fenomenalno laka sve do 27  nedelje kada sam dobila kontrakcije i krenula u aktivni porodjaj.  Zavrsila sam u bolnici na 2 dana, kada su uspeli, hvala Bogu sve da zaustave, a od tada strogo mirovanje.  To je bilo 11 januara, tako da, evo jos malo pa mesec dana.  Ja, da budem iskrena radim, kako mi odgovara.  Sedim koliko mogu pa se opruzim, citam, gledam TV, sedim na kompu, pripremim neki obrok, malo poradim po kuci, lagane stvari (tipa ubacim ves u masinu u pritisnem dugmeuser posted image ), i tako.  Nazalost, od sve porodice sam daleko, tako da osim vikendom kada vidim neke prijatelje, radnim danima sam uglavnom sama, dok mm ne dodje sa posla.  To je malo tesko ali sta da se radi, sve za bebu...

    (odgovor članu gina)
    Direktna veza do poruke: 8
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    8.2.2010 22:00:37   
    bebuska
    Ja mirujem od prvog dana a sad cu jos malo u peti mjesec... Dani su mi mnogoooo duzi nego inace al dobro znam da je to za moju srecicu i ne pada mi tako tesko.

    _____________________________

    Pre nego sto krenete da trazite srecu, proverite - mozda ste vec srecni. Sreca je mala, obicna i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide!

    (odgovor članu Verus)
    Direktna veza do poruke: 9
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    8.2.2010 22:02:50   
    bebuska
    A da dodam: knjige, tv, razni casopisi, internet i tako u krug citav dan. user posted image

    _____________________________

    Pre nego sto krenete da trazite srecu, proverite - mozda ste vec srecni. Sreca je mala, obicna i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide!

    (odgovor članu bebuska)
    Direktna veza do poruke: 10
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    8.2.2010 23:09:22   
    Anoniman
    Cipi, svaka cast za temu!!!
    Jako lepo od tebe...
    ja hvala bogu nisam morala da mirujem ali mislim da bi mi sve teze palo da jesam...

    nisam citala sta ste predlagale...sem ovo sto je CIPI rekla ali evo jos nekoliko predloga:

    -pisite dnevnik trudnoce koji cete moci da pokazete detetu ili koji cete vi sami citati za 10 godina...
    - RR naravnouser posted image
    - postoje oni ON line kursevi jezika...ako imate nacina...
    - skupljajte recepte preko neta i skupljajte ih u neku svesku lepu...


    < Poruku je uredio OTI -- 8.2.2010 23:10:00 >

    (odgovor članu lothroniell)
      Direktna veza do poruke: 11
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    9.2.2010 11:15:19   
    Anoniman
    Ja sam lezala 3,5 meseca-striktno mirovanje!!! Samo do wc-a i u krevet. Prvo sam bila jako smorena,a onda sam pocela da citam knjige, crtam, pletem, planiram sredjivanje sobe za bebu, i naravno animirala sam svoje prijatelje da me non-stop posecuju, tako da mi je vreme proletelo. Merila sam kilograme, obim struka, brojala bebine pokrete i ujutro i uvece, kad se jako ritao, pevala sam mu, pricala sta cu da radim taj dan, kao "hajde da tati nacrtamo nesto i sl". To jutro kad mi je pukao vodenjak nisam ni bila svesna koliko sam lezala user posted image

    (odgovor članu Anoniman)
      Direktna veza do poruke: 12
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    9.2.2010 11:20:00   
    indy_25

    IZVORNA PORUKA: Verus RR

    Meni je trudnoca bila fenomenalno laka sve do 27  nedelje kada sam dobila kontrakcije i krenula u aktivni porodjaj.  Zavrsila sam u bolnici na 2 dana, kada su uspeli, hvala Bogu sve da zaustave, a od tada strogo mirovanje.  To je bilo 11 januara, tako da, evo jos malo pa mesec dana.  Ja, da budem iskrena radim, kako mi odgovara.  Sedim koliko mogu pa se opruzim, citam, gledam TV, sedim na kompu, pripremim neki obrok, malo poradim po kuci, lagane stvari (tipa ubacim ves u masinu u pritisnem dugmeuser posted image ), i tako.  Nazalost, od sve porodice sam daleko, tako da osim vikendom kada vidim neke prijatelje, radnim danima sam uglavnom sama, dok mm ne dodje sa posla.  To je malo tesko ali sta da se radi, sve za bebu...


    Isto tako i ja kao i Verus. Cak smo u istoj nedelji se zamalo porodile i ja sam s esuper osjecala dok nisam usla u 27 nedelju i zamalo se porodila.

    (odgovor članu Verus)
    Direktna veza do poruke: 13
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    9.2.2010 13:21:10   
    stasha77
    i da ne zaboravim sudoku, ubedjena sam da mi je to bila vazna zanimacija za mozak, vise mi je ubijao nervozu nego knjige. na njih nisam mogla da se koncentrisem dok sam brinula

    (odgovor članu indy_25)
    Direktna veza do poruke: 14
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    9.2.2010 14:14:57   
    liliana
    Drage moje, mislim da sam ja "ekspert" za ovu temu!!! Nažalost. Nakon Vantelesne oplodnje nosila sam blizance. Našoj sreći nije bilo kraja. Početkom juna 2009. urađen mi je serklaž i trebala sam da se javim na kontrolu za 3 nedelje. Tog kobnog 23.06.2009. pri redovnoj kontroli, doktor je video da mi jevodenjak kod leve bebe prošao kroz serklaž. Hitno sam ostala u bolnici i tu sam provela narednih 6 meseci do porođaja. Sve vreme sam bila u Višegradskoj, na 3. spratu, na odeljenju Profesora Radunovića., kome dugujem život svoje bebe i svoj život. U 19. nedelji su jednu bebu morali da mi izvade, i samo čudo je spasilo moju bebicu koja sada ima 2 meseca i 2 nedelje. Tog kobnog 15.07.2009. od leve bebe pupčana vrpca je izašla napolje i krenuo je pobačaj. Prof. Radunović je rekao da su šanse da se spase druga beba gotovo nikakve i da mu je najvažnije da uspe da spase moj život. Nakon 2,5h u operacionoj sali, uspeo je da spase moju malu Tinu, koja se rodila 25.11.2009. Beskrajno mu hvala.Sve vreme sam morala strogo da mirujem. Smela sam samo do kupatila i nazad; nisam smela ni da sedim; čak sam i jela ležeći. To je bio moj hod po mukama. Živela sam od posete do posete, a pošto nisam iz BG, nisu mi mogli dolaziti svakog dana. A onda stupa na snagu zabrana poseta zbog glupog gripa. Možete misliti kako mi je bilo.
    Ipak, SADA SAM NAJSREĆNIJA MAMA NA SVETU!!!!!!!!!!!!


    _____________________________

    " BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
    OVU MRVU ZLATA I SVILE..."

    (odgovor članu cipiripi)
    Direktna veza do poruke: 15
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    9.2.2010 14:20:12   
    cipiripi
    hrabra zeno user posted image user posted image user posted image

    _____________________________

    saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

    A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

    :D :*:*:*





    (odgovor članu liliana)
    Direktna veza do poruke: 16
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    9.2.2010 14:22:28   
    Anitaaa
    liliana svaka čast user posted image
    Svaki dan se iznov čudim koliko hrabrih i jakih žena ima na ovom forumu.Divne ste user posted image


    _____________________________

    "Before you were conceived I wanted you. Before you were born I loved you. Before you were an hour old I would die for you. This is the miracle of life."

    (odgovor članu liliana)
    Direktna veza do poruke: 17
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    9.2.2010 14:22:40   
    2002m
    user posted image user posted image user posted image Svaka cast, suze su mi krenule.
    Tina je veliki borac od prvog danauser posted image user posted image

    (odgovor članu liliana)
    Direktna veza do poruke: 18
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    9.2.2010 14:23:30   
    Anoniman
    bravo lilianauser posted image user posted image user posted image

    tako i moja mama sa mnom-6 meseci ležanja i progesteronskih injekcija i vredelo je...

    tata je kupao,hranio,nosio u wc...ima malo jače kukove od injekcija ali je baš brigauser posted image user posted image user posted image

    ŽENA JE STENA!!!!

    (odgovor članu cipiripi)
      Direktna veza do poruke: 19
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    9.2.2010 15:17:40   
    lothroniell
    Liliana svaka ti cast na hrabrosti i snazi! A svaka cast i tvojim devojcicama koje su se izborile za svoj zivot! user posted image user posted image user posted image

    _____________________________

    ¸¸ja volim sve što se kreće jer sve što se kreće kreće se po zakonima mirovanja i smrti volim sve istine koje nisu obavezne jer prava istina je stidljiva kao miris.¸¸

    (odgovor članu Anoniman)
    Direktna veza do poruke: 20
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    9.2.2010 15:23:08   
    liliana
    Jao, hvala vam puno!!!user posted image   Tina je moj mali slatki hrabriša!!! E, a nisam Vam rekla da je Profesor Radunović rekao da će ona završiti u svim stručnim medicinskim knjigama, jer takav slučaj još nije zabeležen u Evropi, a možda ni u svetu. Ne, ne hvalim se, samo kažem...user posted image user posted image user posted image

    _____________________________

    " BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
    OVU MRVU ZLATA I SVILE..."

    (odgovor članu cipiripi)
    Direktna veza do poruke: 21
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    9.2.2010 15:25:33   
    lothroniell
    A i tom coveku sve pohvale za to sto je uspeo! Zaista je nevrovatno, i da do sada nisam cula za ovako nesto! user posted image

    _____________________________

    ¸¸ja volim sve što se kreće jer sve što se kreće kreće se po zakonima mirovanja i smrti volim sve istine koje nisu obavezne jer prava istina je stidljiva kao miris.¸¸

    (odgovor članu liliana)
    Direktna veza do poruke: 22
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    9.2.2010 15:30:22   
    marince1
    Liliana user posted image

    _____________________________

    Ko zna zasto je to dobro...

    Nista u zivotu nije slucajno!

    (odgovor članu cipiripi)
    Direktna veza do poruke: 23
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    9.2.2010 15:42:29   
    Verus
    liliana!  svaka cast, i hvala bogu i dr. sto je sve dobro sa tvojim bebicama, i sama znas koje je cudo da je malecna beba i dalje tuuser posted image   Mogu misliti kako ti je tesko...i meni je porodica daleko, pa sam po ceo dan sama samcijata kuci dok mm ne dodje, ali ustanem i krecem se koliko toliko, pa onda lezim i sve tako....Zelim vam puno srece!

    I dobro dosla na forum!!!

    (odgovor članu liliana)
    Direktna veza do poruke: 24
       RE: Kako preziveti mirovanje u trudnoci?
    9.2.2010 15:55:04   
    liliana
    Draga Verus RR- ja imam sada samo jednu bebu- onu drugu su morali da izvade-nisi me dobro shvatila (ne zameram-samo kažem). Hvala na dobrodošlici.

    _____________________________

    " BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
    OVU MRVU ZLATA I SVILE..."

    (odgovor članu cipiripi)
    Direktna veza do poruke: 25
    Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
    Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
    Idi na:







    Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
    EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
    Uloga placente (video)
    video
    Nakon implantacije, iz perifernih ćelija blastocista, razvija se deo strukture zvan placenta, koji služi kao veza između...



    Anketa

    Дуда.
    пеперутка16

    До када је ваше дете имало цуцлу?

    Click Here