|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   mucanje
24.2.2009 11:31:25   
Lu
Jesu li vaša djeca ikada mucala nekim ranijim fazama,pošto se mucanje obično javlja u predškolskom uzrastuuser posted image
Moj Roko koji priča odlično za svoju dob od prekjuče je počeo da zamuckiva,prvo sam pomislila da se igra ali ne,
iako odavno sastavlja rečenice od 5-6 riječi sada je počeo da zamuckiva i to ne kod nekih kompliciranih riječi nego kada pokušava nešto da izgovori na početku rečenice zamucka npr. m m m mama i onda pokrije usta rukicama kao da mu je neugodno i dalje normalno izgovori što je počeo.
Tako sam tužna ako to potraje ne znam što da radim,kada tako zamuckiva ja ga samo pomilujem po glavi i kažem polako sine kaži mami nemoj žuriti.
Čitala sam članak ovdje na rr da ako nije u pitanju fizičko oštećenje (zečija usna,i dr.) da je onda to socijalno-emotivne prirode?

< Poruku je uredio Lu RR -- 19.2.2011 10:48:24 >
Direktna veza do poruke: 1
   RE: mucanje
24.2.2009 11:35:12   
Jeca*
Moj sestrić je progovorio relativno kasno. Sa 2,5god. Konsultovali smo lekara i on je rekao da je to zato što je vrlo aktivan fizički i nema vremena da govori user posted image  Sada ima 3,5 i govori sasvim normalno za taj uzrast. Ali ono zbog čega ovo pišem je da nam je tad taj lekar savetovao da do 3 godine dete ne vodimo kod logopeda jer do tad prodju razne faze i sve je normalno. Ipak, da sam na tvom mestu ja bih ipak konsultovala logopeda, da možda odmah otklonim sumnju i na vreme reagujem. Ne znam... Možda mu je to samo novi štos!!!

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: mucanje
24.2.2009 11:38:49   
Anoniman
lu - to i Luka radi. Hoće odjednom da izgovori svašta i hoće brzo da kaže i onda nikako da krene rečenicu. Čak se desi da i prvu reč više puta izgovori, kao da hvata zalet za ostatak rečenice.

(odgovor članu Jeca*)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: mucanje
24.2.2009 11:41:00   
Lu
Mene zabrinjava što je on dosad pričao i brbljao više od svojih vršnjaka a sada odjednom to.
On se sav uznemiri i pokrije usta rukicama dok izgovori i to mi nije nimalo lijep prizor...
neznam sve me strah da ga nisam nečim uplašila,ali nikada ga nisam forsirala ništa,batine kod nas ne postoje,jedino ponekad podignem glas ako moram peti put reći istu stvar uzastopno.

< Poruku je uredio Lu RR -- 19.2.2011 10:49:03 >

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: mucanje
24.2.2009 11:44:04   
Lu
IZVORNA PORUKA: Tasha RR

lu - to i Luka radi. Hoće odjednom da izgovori svašta i hoće brzo da kaže i onda nikako da krene rečenicu. Čak se desi da i prvu reč više puta izgovori, kao da hvata zalet za ostatak rečenice.

Od srca se nadam da je to u pitanju,ali je i Roko to i prije radio ne mogu sad sto posto da razlikujem ove dvije stvariuser posted image

< Poruku je uredio Lu RR -- 19.2.2011 10:49:19 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: mucanje
24.2.2009 11:44:43   
Anoniman
Luka ne radi uvek, samo kada brzo hoće da kaže. user posted image

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: mucanje
24.2.2009 11:45:53   
Anoniman
lu draga, moj brat je mucao al ne sad nesto strasno, i kolko se sjecam kad je krenuo u skolu to je prestalo.
mislim da nije nikada isao logopedu... e sad onoliko kolko se ja sjecam on je bio dosta povucen i miran djecak, jako vezan za mamu, i samo u njenom prisutstvu nije mucao... da li je to bio neki impulsivni obrambeni mehanizam ili sta vec ne znam... uglavnom hvala Bogu, i hvala mojoj majci na velikoj ljubavi i strpljivosti to je prestalo.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 7
   RE: mucanje
24.2.2009 15:14:54   
eugenija
Važno je da roditelji nastave sa normalnim izgovaranjem reči (tečno, glasno, jasno, razumljivo) kada se obraćaju detetu. Da mu ne tepaju, ne imitiraju njegovu reprodukciju glasova i reči, i NE ISPRAVLJAJU GA ukoliko primete neke nepravilnost u govoru. Dete oponaša govor koji čuje, te bi trebao za relativno kratko vreme da pročisti govor (ukoliko mu se niko ne obraća tepanjem, maznim glasovima i nepravilnim izgovorom reči). Ako ova faza potraje, a njegovo mucanje postaje sve učestalije, dobro je obratiti se logopedu i početi sa nekim govornim vežbama.
Lu, obrati pažnju i da li se nečega uplašio, da li je bilo u zadnje vreme svađa u kući ili nekih razmirica, postoji li nešto što je neko rekao nesmotreno pred njim, ili u šali... Mucanje ponekad označava potrebu za pažnjom, vidi da li traži pažnju, da li usmerava odrasle na sebe, ko provodi najviše vremena s njim, da li je to vreme kvalitetno usmereno.... Sve u svemu - osluškuj ga.
Ovo je mali uzrast kod deteta, i razvoj govora često ide unapred, ili malo kaska.. Deca koja pre progovore, kasnije prohodaju i obrnuto, jer ove dve razvojne aktivnosti ne mogu ići uporedo. Tek posle se dovode u ravnopravan položaj. 

_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: mucanje
24.2.2009 15:28:16   
Anoniman
To o čemu pišeš smo obradili u temi Da li ispravljati greške u govoru? KLIK, a ovde je konkretno mucanje. user posted image

(odgovor članu eugenija)
  Direktna veza do poruke: 9
   RE: mucanje
24.2.2009 15:31:44   
eugenija
O mucanju se ne može usko govoriti.. Ipak, ukoliko pažljivo pročitaš moj post Tashka, videćeš da sam ipak o njemu govorila.. Pusauser posted image

_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: mucanje
24.2.2009 15:34:22   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: eugenija

Važno je da roditelji nastave sa normalnim izgovaranjem reči (tečno, glasno, jasno, razumljivo) kada se obraćaju detetu. Da mu ne tepaju, ne imitiraju njegovu reprodukciju glasova i reči, i NE ISPRAVLJAJU GA ukoliko primete neke nepravilnost u govoru.


Nisam ja dobro napisala odgovor. Trebala sam citirati deo texta, kao što sam sada - na ovo sam mislila kada sam rekla da smo o tome pričale, jer ja sam pitala da li treba da ispravljam Luku jer permutuje i guta slova. user posted image

(odgovor članu eugenija)
  Direktna veza do poruke: 11
   RE: mucanje
24.2.2009 15:43:25   
eugenija
Ovo je važno i  kod mucanja, i ne mogu izbaciti ovaj deo nikako kad pričamo o mucanju... zaista je veoma važno pravilno govoriti, da bi dete "pročepilo" mmmmm mucanje i konačno izgovorilo reč kako treba... Kad kažem, ne treba ga ispravljati.. - isto konkretno mislim na mucanje... Pisajući post svu sam pažnju usmerila na mucanje.. Ne treba ga ispravljati tipa: Ne kaže se mmmmm mucanje, nego mucanje... Treba par dana iskulirati njegovo mucanje, a njemu se obraćati jasno i čisto, pa ako se nastavi, onda se obratiti logopedu.
Ma, nekad ja upetljam sa postom, možda me ni drugi nisu razumeli kako treba.. (profesionalna deformacijauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image )

_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: mucanje
24.2.2009 15:45:27   
Anoniman
Sada razumem šta si htela da kažeš! user posted image

(odgovor članu eugenija)
  Direktna veza do poruke: 13
   RE: mucanje
24.2.2009 15:54:33   
eugenija
@Lu, zaboravih reći da je to uglavnom  tzv. fiziološko mucanje, koje se javlja u tom periodu kod dece, radi ekspanzije govora.. Često deca žele da odjednom izgovore hrpu reči, i ovo je prolaznog karaktera...
@Tasho, user posted image


_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: mucanje
24.2.2009 17:34:54   
Lu
Jedino što nam se dešava zadnjih par dana je da smo bolesni oboje a vrijeme uglavnom provodimo nas dvoje sami svakodnevno.
Što se tiče skretanja pažnje na sebe, hm bukvalno ovih dana visi na meni jer ne ide ni u vrtić, nije zainteresiran za igru jedva sklopimo jednu kućicu od kocki i prođe ga volja.
Svaka druga riječ je oću mami iako mi tog trena sjedi u krilu ili leži na meni a budi se i po noći i traži me tako da sam prenjela krevetić u svoju sobu.
Neznam dali ovo može biti uzrok ako je onda se nadam da će proći kad ozdraviuser posted image

< Poruku je uredio Lu RR -- 19.2.2011 10:50:49 >

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: mucanje
4.3.2009 14:44:37   
eugenija
Može Lu, lepo si sve opisala..... Nemoj da brineš... Prati ga i osluškuj.... Ljubim teuser posted image

_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: mucanje
16.3.2009 9:50:57   
Anoniman
"Otpilike svaki 20-ti trogodišnjak ima problema sa mucanjem, i to više dečaci nego devojčice. Mucanje se najčešće ispoljava kada je dete nervozno, umorno, bolesno ili previše uzbuđeno. Ako problem postane ozbiljan, potražite pomoć stručnjaka."
časopis Mama, jul 2006

(odgovor članu eugenija)
  Direktna veza do poruke: 17
   RE: mucanje
16.3.2009 9:54:04   
Lu
Hej ja zaboravila na ovu temu jer moje dijete više ne muca...znači moguće je u bolesti da muca,možda zbog iscrpljenosti ali i traženja pažnjeuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: mucanje
16.3.2009 9:59:37   
Anoniman
Da. A ako se ne varam, Roko se bio razboleo nakon što si se žalila na mucanje.

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 19
   RE: mucanje
19.2.2011 10:51:32   
Lu
IZVORNA PORUKA: maradjo

Da li je neko vodio svoje dete zbog problema sa mucanjem u ORTOSMEDIC kod dr.Stankovic Branislava(Beograd, Kneza Milosa) i kakva su Vam iskustva po tom pitanju uopste? Uporni smo vec nekoliko godina i sa logopedima i psiholozima i nismo uspeli da mu pomognemo.Cula sam da ovaj doktor ima neke drugacije metode, ako je neko to pokusao molim Vas javite se.Unapred hvala


_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: mucanje
28.8.2012 16:39:29   
magnetic
Dunja mi posednje dve nedelje muca i to svakim danom sve vise,tacno primecujem razliku od pre deset i pre pet danauser posted image .Ne znam sta da radim.Neka deca skoro da i ne pricaju u ovom uzrastu,a ona je pocela bas rano, pa mi se cini da je rano za logopeda......ili mozda i nijeuser posted image

_____________________________

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: mucanje
29.8.2012 9:51:22   
Snelle
Ja ne mislim da je rano za logopeda. On je stručan, pa će ti bar reći da li je to normalno u ovom uzrastu, kao neka prolazna faza ili bi trebalo sa tim ozbiljnije da se pozabavite.

_____________________________

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

(odgovor članu magnetic)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: mucanje
29.8.2012 12:35:50   
Anoniman
Mi smo Petru vodili sa 11 meseci cini mi se po nalogu naseg pedijatra , pa u 12om mesecu i sa reimo 17 meseci .. ici cemo i tokom ove zime ..

< Poruku je uredio ribizla -- 29.8.2012 12:36:02 >

(odgovor članu Snelle)
  Direktna veza do poruke: 23
   RE: mucanje
29.8.2012 15:47:07   
magnetic
Zvala sam logopeda cisto da se konsultujem.Kaze da sacekam jos dve nedelje,pa ako ne prestane zakazace mi pregled.

_____________________________

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: mucanje
1.10.2012 16:04:00   
magnetic
Prvo se popravilo,poslednjih deset dana najgore do sadauser posted image .Zakazala sam u petak popodne pregled.Ako nista drugo neka me posavetuje kako ja da reagujem.

_____________________________

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

(odgovor članu magnetic)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here