|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Šta devojčice moraju da znaju o pubertetu

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 22.6.2021
Pubertet je prirodan i svi mi prolazimo kroz tu fazu, ali postoje načini da olakšate vašoj ćerki prelazak iz deteta u adolescenta.

image
Tihim tonom, prilikom našeg malog sastanka u predsoblju, rekla mi je da ću morati da nosim uloške svakog meseca. Koja noćna mora. Foto: Freepik.com
/11


Da li u kući imate ćerku starosti između osam i petnaest godina? 


Možete li da zamislite moj užas. Kada sam imala dvanaest godina, otvorila sam poklon za Novu Godinu, a u njemu je bio moj prvi grudnjak, upakovan u kutiju. U tom trenutku, moja cela porodica je sedela okupljena, očiju uprtih u mene, očekujući moju reakciju. Ako su se nadali da će videti crveno osramoćeno lice, dobili su šta su tražili.

 

Kada smo već kod „dobijanja“, moja prva menstruacija desila se u školi, a ja uopšte nisam imala ideju šta se događa. Imala sam dvanaest godina (velika godina za mene) i osetila neverovatno bolne grčeve tog dana. Dobra stvar je što još uvek nije bilo krvi. Kada sam se požalila svojoj majci na bolove, ona mi je odgonetnula šta se dešava. Tihim tonom, prilikom našeg malog sastanka u predsoblju, rekla mi je da ću morati da nosim uloške svakog meseca. Koja noćna mora.

 

PROČITAJ JOŠ: Hormonski rat u porodici - pubertet i menopauza


Vremena su se možda promenila od moje dvanaeste godine, ali žensko telo i dalje prolazi kroz iste promene. Evo nekoliko važnih stvari koje bi svaka devojčica trebalo da zna o pubertetu (poželjnije pre nego što se dogodi ).


Grudi

Rast grudi ukazuje da je počeo pubertet. Obično počinje između desete i jedanaeste godine, ali može da se dogodi i u osmoj godini. Topovi su popularni i pogodni za prvi grudnjak, ali naravno, to zavisi od veličine i brzine rasta vašeg deteta. Potrebna joj je vaša podrška, posebno ako se bavi sportom. Odvedite vašu ćerku u kupovinu da sama izabere boju grudnjaka.


Vaginalno lučenje

Razgovori vezani za grudi mogu da budu smešni, ali raspravljanje o telesnim tečnostima, može da bude nezgodno, mučno i ponižavajuće, kako za roditelja, tako i za dete. Najvažnija stvar je da uverite vašu ćerku da je to normalno. Vaginalno lučenje je način na koji materica čisti samu sebe. Ako je lučenje obilno i uznemiravajuće, predložite vašoj ćerki da nosi uloške. Izaberite one bez plastične postave da bi se obezbedio protok vazduha. Ako je pražnjenje gusto, često, lepljivo, propraćeno mirisom i svrabom, onda ono može da ukaže na infekciju. I u tom slučaju objasnite ćerki da je to sasvim normalno i da se dešava mnogim ženama. Lek možete nabaviti u apoteci.


Menstruacija

Pubertet i dobijanje menstruacije se često smatra jednim te istim. Svakako, menstruacija jeste siguran znak da devojčica postaje žena, jer ona je sada sposobna da zatrudni. Svakog meseca materica puni sebe krvlju i priprema jajnu ćeliju za oplodnju. Ako jajna ćelija nije oplođena, uterus ispušta krv oko jajne ćelije i to se zove „period„. Upoznajte svoju ćerku sa činjenicom da može imati oštre bolove i do dvanaest sati pre nego što počne da krvari. U školsku torbu joj za svaki slučaj zapakujte donji veš i uloške.

 

PROČITAJ JOŠ: Važna pravila intimne nege devojčica


Dlake na telu

Zajedno sa promenama hormona, počinju da se pojavljuju i dlake po telu. Stidne dlake su najpre nežne i prave, da bi kasnije postale tamnije, gušće i kovrdžavije. Isto će se dogoditi i ispod pazuha, a dlake na nogama će postati tamnije. Nisu me ućili da se brijem. Imam starije sestre i gledala sam ih kako se briju, ali sam morala sama da naučim, kada i kako se to radi (i još uvek imam ožiljak koji to dokazuje). Danas je opšte važeće modno pravilo da su dlake nepoželjne. Kada je reč o tome, nisu više samo brijači u opticaju, postoji depilacija šećerom, voskom, brazilska depilacija, razne kreme i epilatori na baterije, tako da savetujem da preuzmete na sebe raspravu u vezi uklanjanja dlaka. Moj savet se ne odnosi samo na razgovor o tome koje dlake treba ukloniti ili kada, već na razgovor o ovoj temi u celini, kako se vaša ćerka ne bi naokolo tražila savete.


Miris tela

Lična higijena je način da se telo zaštiti od neprijatnih mirisa. Znoj nema miris ali bakterija koja živi na našoj koži ima. Početak puberteta je pravo vreme da se počne sa svakodnevnim nanošenjem dezodoransa i povećavanjem navika pranja tela. Nije loša ideja da spakujete vašoj ćerki za školu, dodatnu majicu i sokne. Niko ne treba da trpi zadirkivanje zbog toga što se „oseća na znoj„ posebno ne od svojih vršnjaka.

 

Akne

Dok miris tela i dlake mogu da se uklone, akne i bubuljice vrlo često ne mogu. Novi hormoni su odgovorni za promene koje nastaju u telu, kao i za proizvodnju ulja u žlezdama što može da rezultira bubuljicama. Nije prljavština ta, koja pravi bubuljice, nego žlezde. Postoji određena vrsta hrane koja može da prouzrokuje bubuljice, potrudite se da je izbegavate. Naučite vašu ćerku kako da pažljivo pere svoje lice, posebno kritične zone, dva puta na dan i ohrabrite je da jede sveže voće i povrće. Filtrirana voda takođe može da pomogne.  


Izvor: www.essentialkids.com

 

PROČITAJ JOŠ: Ne, moja ćerka nije moj projekat



Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
19
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
8
Da li znate šta deca zaista žele?
Ono što deci treba više od ičega na svetu je naša ljubav, pažnja i vreme. Bez obzira na brojne igračke i lepo uređenu so...
8
HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
5





HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
5 stvari neurolog i psihijatar ne bi dozvo...
Mozak se najbrže razvija u detinjstvu, brže nego u bilo kom drugom delu života.



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image
Click Here