|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 3 [4] 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
25.6.2012 12:05:47   
red3lilu
Drage volje bih učila svoje dete još nekom jeziku al šta ću kad su nam maternji srpski oboma (tačnije bunjevački i crnogorskiuser posted image )
Engleski pomalo u vrtiću nabada i to je to, a još kako bi volela da nauči da se služi i drugim jezicima.
Olga moraš priznati da je mađarski dosta zahtevan jezik, baš ga je teško savladati, sigurno će ga malena lepo koristiti još pogotovo ako ga i u školi bude učilauser posted image

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 76
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
25.6.2012 12:08:47   
Olga75
pa jeste tezak ali ja sam ga naucila na ulici user posted image
i kod mene je bilo bunjevacki ( mama ) i crnogorski ( tata )
mada i sad kad nesto kazem na madjarskom i bukvalno prevedem ( kao npr engleski ) nema nikakvog smisla user posted image


< Poruku je uredio Olga RR -- 25.6.2012 12:09:15 >


_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu red3lilu)
Direktna veza do poruke: 77
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
25.6.2012 12:14:07   
red3lilu
Ja sam bila toliko uporna da ga naučim da sam čak i kurs upisalauser posted image
Jednostavno mi se ne "lepi", a generacija, prilike i društvo mi nisu išli na ruku pa se nisam pomakla dalje od početka user posted image
Zato želim klipana što pre da privolim na jezike makar malo da mu ih približim...user posted image

a lažeš da postoji još takvih idealnih kombinacija kod nasuser posted image user posted image

< Poruku je uredio red3lilu -- 25.6.2012 12:16:08 >

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 78
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
25.6.2012 12:31:57   
Anoniman
trudim se, ispocetka mi je bilo cudno da joj pricam i pred mm, sad sam se navikla. mislim da je to vise moj osecaj tj. navika da ovde komuniciram na grckom. valjda ce nauciti. rekla sam mojima da ako hoce nesto da joj kupe nek to ne budu stvari  koje ja mogu ovde da joj kupim nego neka bude nesto iz cega moze nauciti srpski, npr. one igrackice sa zvukom da govore na srpskom, zatim cd sa pesmicama, knjige itd.

(odgovor članu Olga75)
  Direktna veza do poruke: 79
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
25.6.2012 12:35:42   
red3lilu
Joj, ja ću sad malo da odlutam, ali sam videla tako fantastičnu igračku kod prijateljice. U pitanju je figura Vini pua koji priča priče, a pri tom se i njiše i sl. Zna nekoliko pesmica i 10-tak priča,,, Meni je to fantastična igračka a mislim da je i vrlo edukativna..
evo i link ima u opisu šta sve "zna"user posted image

< Poruku je uredio red3lilu -- 25.6.2012 12:38:45 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 80
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
29.6.2012 0:51:56   
Mariya

IZVORNA PORUKA: Olga RR
cesto joj se desi da pesmicu prepeva ( znas onu nyszi ull a fube ( nemam hu tast ) - u njenom izvodjenju je : nyuszi ul a fube , spavaaa , zeko hop , jednog je uhvatiooooo user posted image
eto
srpski joj je ipak primarni iako smo od rodjenja krenuli sa oba
a razvoj i moje kukanje na temu njene nemustosti imas na predhodnim stranama user posted image


Jao, srce malo, omogu da zamislim kako slatko to zvuči kad peva na dva jezika user posted image

Meni je mama pričala da su oni samnom pričali na srpskom, a baba i deda (njeni roditelji) na mađarskom i da jaaako dugo nisam htela ni da progovorim, a i kad sam počela da pričam koristila sam oba jezika odjednom, i to u istoj rečenici i (Deda mi je pričao kako sam ga pitala "deda, szabad zamazati?"). Baš nisam pametna.

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 81
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
29.6.2012 8:50:33   
j o e
otac mog bivseg decka je odrastao u brazilu (ili tako nekoj egzoticnoj zemlji) sa roditeljima srbima i dadiljom koja je s njim pricala engleski, i kazu da je progovorio tek sa tri godine. vec su bili pomislili da je mutav, a onda je progovorio sve odjednom, sto ti kazes sve pomesano. treba malo vremena detetu da skonta sta je sta, da poveze sve u glavi, ali na duge staze takva deca imaju vecu verbalnu i ne znam jos koju inteligenciju, mozak im radi na dva koloseka odjednom.

(odgovor članu Mariya)
Direktna veza do poruke: 82
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
29.6.2012 14:36:48   
Bebilina
Nas srpski super sluzi kao "tajni jezik" user posted image  Niko nas ne razume, prvo sam ga ja u te svrhe koristila da joj kazem nesto sto nije za javnost, a sad se i ona sama "salta" cim hoce nesto, kad treba da mi "objasni" svoje vidjenje, da se umiljava isl. Jako je to korisno, zato ne volim da idem na more gde idu nasi recimo, totalno se pogubim i ne znam sa detetom da pricam. Isto i kad smo u Srbiji- mnogo mi bude nezgodno, navikla sam da na Sr opusteno komuniciramo o svemu...
Ja inace govorim tecno tri jezika, cetvrti jako dobro, jos par razumem i pomalo pricam. "Sluhista" sam kad su jezici u pitanju. ucila sam u hodu u stranim zemljama ili iz kurseva, sve sto cujem me interesuje sta znaci, povezujem sa latinskim, trudum se da rastumacim, frustrira me kad ne mogu... Zato sam malu pocela uciti francuski pred put u Fr. Pomalo, cisto osnovne fraze, pa kad smo tamo stigli ona se cuvsi mene kako komuniciram pocela da se interesuje i da trazi jos. E to mi je drago.
Mislim da joj je poznavanje jos jednog jezika od starta razvilo interesovanje i za ostale. Kad cuje nesto na TV-u a ne razume pita me koji je jezik, sta znaci, ponavlja. Ja jezike obozavam i drago bi mi bilo da ih sto vise nauci.user posted image

_____________________________

You give them life, they give you more to live for...

(odgovor članu j o e)
Direktna veza do poruke: 83
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
29.6.2012 14:49:19   
Verus
Bebilina gde zivite?

Moje dete bolje govori engleski nego srpski, i iskreno ne forsiram je uopste, ni jedno a ni drugo. Od kada smo se odlucli za povratak, pricamo sa njom uglavnom engleski, sto ce ostati i pravilo za kucu...

(odgovor članu Bebilina)
Direktna veza do poruke: 84
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
29.6.2012 15:16:46   
Bebilina
Verus mislim da je normalno u tom uzrastu, ali kako rastu vise usvajaju. Mene je oko 3god pitala zasto bi ona pricala srpski kad ga niko oko nje ne koristi... Objasnila, natavila samo na srpskom sa njom i evo sve ok.
Kod vas je drugacija prica... Mozda i jeste pametno da joj sto vise govorite engleski za kasnije, ali opet to nije "native" pa ne znam kako ce ona da ga nauci sto se izgovora tice. Ali dok ste tamo je super da sto vise komunicira i van kuce na engleskom, tako da vodite je sto vise na druzenje da uci od "domacih". user posted image

_____________________________

You give them life, they give you more to live for...

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 85
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
12.6.2013 19:35:35   
Anoniman
evo, godinu dana nakon posta koji sam pisala ovde, mogu da kazem da nam govor ide odlicno. zapisujem (mada poneku rec zaboravim kad nisam pri kompu) i govori otprilike isti broj reci na oba jezika (ali retko za jednu stvar koristi oba naziva), sklapa i male recenice tipa "gde si? gde je? sta je to?"

(odgovor članu Bebilina)
  Direktna veza do poruke: 86
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
12.6.2013 20:01:07   
vukosava
Moja jos uvek ne konta kad koji da koristi. Recimo juce vidi mrava i kaze "buba buba" i kad je mislila da ne reagujemo kaze "bug bug".

Krece u vrtic za 10 dana i jedino sto se nadam je da ce zadrzati razumevanje maternjeg. Ja sa njom pricam samo na svom jeziku. Muz isto. A TV i okolina Engleski. Videcemo kako ce ici.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 87
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
12.6.2013 20:19:34   
Trcosava
Moja i dalje ne govori na srpskom, s tim da je ja sad teram da govori meni na srpskom. Bilo gde da se nađemo - ja govorim srpski. Muž, okolina i TV na slovenačkom.

U jednom treutku nam je brojala do 10 na srpskom, slovenačkom i engleskom.

_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 88
   RE: Bilingvizam ili dvojazicnost kod dece
10.8.2013 10:32:41   
dunja RR

Prednosti bilingvizma

Bilingvalna deca su u prednosti ne samo zato što savršeno govore dva jezika već i zato što im ova veština donosi niz kognitivnih benefita.
Biti bilingvalan znači komunicirati skoro savršeno na dva jezika i biti upoznat sa kulturama naroda koji se služe tim jezicima. Bilingvalna deca su u stanju da balansiraju između dva jezika i da bez bilo kakvih poteškoća komuniciraju na oba jezika. Najčešće roditelji ove dece dolaze iz različitih kultura i govore različitim jezicima ili ova deca odrastaju u sredini u kojoj se ne govori njihovim maternjim jezikom.


Pročitaj više ...

< Poruku je uredio dunja RR -- 10.8.2013 10:33:44 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Mishica 77)
Direktna veza do poruke: 89
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
29.8.2013 11:17:51   
Traxy
Moja lepotica ima 4 godine i odlično govori srpski i talijanski. Mislim da joj je ipak italijanski jači, jer je uronjena u tu sredinu. Najjači je onaj jezik na kojem se igra.
Mi imamo problem koji, čini mi se, nije niko spominjao: mucanje. Počelo je sa tri godine i do sada je već skoro nestalo, ali na srpskom je mnogo izraženije. Pedijatar kaže da još nije za intervenciju logopeda, ali ja sam ipak malo zabrinuta.
Da li neko zna nešto na ovu temu? Kako da pomognem mojoj princezi? Ima li neke validene literature na ovu temu?
Pozdrav svima!

(odgovor članu red3lilu)
Direktna veza do poruke: 90
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
29.8.2013 11:37:53   
Trcosava

IZVORNA PORUKA: Traxy

Moja lepotica ima 4 godine i odlično govori srpski i talijanski. Mislim da joj je ipak italijanski jači, jer je uronjena u tu sredinu. Najjači je onaj jezik na kojem se igra.
Mi imamo problem koji, čini mi se, nije niko spominjao: mucanje. Počelo je sa tri godine i do sada je već skoro nestalo, ali na srpskom je mnogo izraženije. Pedijatar kaže da još nije za intervenciju logopeda, ali ja sam ipak malo zabrinuta.
Da li neko zna nešto na ovu temu? Kako da pomognem mojoj princezi? Ima li neke validene literature na ovu temu?
Pozdrav svima!


Da li gleda neke crtaće? Da li vam u okolini neko muca? Da li je bilo nekih naglih promena u sredini?

Inače, i Ana je mucala po malo, tj više razvlačila neko slovo - a to je videla u crtaću. Kada sam ukinula taj crtani, sve se sredilo. Ovde logopeda ni ne pominju.

Naime, moja je tek sad počela da govori oba i forsiram je da samnom govori na srpskom, a sa ostalima na slovenačkom. Do sada je sve super razumela, ali nije htela da govori srpski.




_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu Traxy)
Direktna veza do poruke: 91
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
29.8.2013 12:37:16   
Anoniman
traxy, mislim da problem mucanja nije toliko vezan za dvojezicnost. mozda da pogledas u temi o mucanju.
ja sam bas,puj puj, zadovoljna. mala je brbljivica i ocigledno joj je vazno da govori i da zna sta je sta jer stalno pita "s'a to?" (sta je to?) i uglavnom sve sto zna na jednom, zna i na drugom jeziku i prilicno cisto izgovara reci (naravno, sem nekih slova). naucila je cak i da broji do 10 na oba jezika user posted image

(odgovor članu Trcosava)
  Direktna veza do poruke: 92
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
18.11.2013 20:00:58   
soni
Zivimo u Norveskoj..Luna je od god dana krenula u obdaniste gde slusa iskljucivo norveski..Po savetu, lekara kuci sa njom pricamo samo srpski, tako da od rodjenja skoro istovremeno uci 2 jezika... Ona stalno nesto brblja..kada je pitam neke stvari na srpsko ona prepoznaje, isto tako i u vrticu na norveskom..znaci pocinje da razume oba jezika..Medjutim ne prica nista konkretno ni na jednom ni na drugom..cak nece ni svoje ime da kaze...Ima 16 meseci..

Kada su vasa deca koja od rodjenja slusaju 2 jezika progovorila?? Meni sv kazu da oni kasno progovore?? Kako da podsticem govor..Ja non stop pricam, objasnjavam joj dok se igramo, dok radim nesto..Citam joj...

_____________________________

„Ako nismo odgovorni za misli koje prolaze pored naših vrata,
odgovorni smo za one koje puštamo i kojima se vodimo.“

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 93
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
18.11.2013 21:05:42   
nina26
Moja je progovorila na ocevom jeziku, i to rec JA user posted image

Inace, cini mi se da vise razume srpski, jer sam joj rekla nesto na srpskom i uradila je to, pa ponovio otac i gledala ga bledouser posted image

Mama, jos uvek ne govori, prica nesto ta-ta,ili ba-ba, ali ne onako da lepo kaze....

I ja cekam da progovori, i isto mislim da ce mozda kasnije progovoriti bas zbog 2 jezika,mada sada polako uci da hoda, pa kad bude prohodala,ocekujem i da progovori brzo.

Ksenci, bravo za brojenje do 10,Marince je prava pametnicauser posted image

_____________________________

Od sada slavim Dan Zaljubljenih :)))))

(odgovor članu soni)
Direktna veza do poruke: 94
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
18.11.2013 21:28:26   
Didy
Budite strpljive! Istina je da deca koja usvajaju dva jezika nešto kasnije progovore nego što bi da usvajaju samo jedan, ali bogatsvo koje time dobijaju je toliko da uopšte ne treba da brinete zbog kasnijeg progovaranja.
Naučno je dokazano da deca koja su bilngvalna u životu lakše obavljaju tzv. multitsking zadatke (rade istovremeno više stvari odjednom), jer su prosto od malih nogu naučena da to može. Usvajanjem dve jezika se stvara veći broj sinapsi u mozgu, takva deca postaju "pametnija" da tako kažemo.user posted image Već sam pisala da mi je krivo što moja deca nisu imala priliku da usvajaju dva jezika.

_____________________________

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

(odgovor članu nina26)
Direktna veza do poruke: 95
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
19.11.2013 20:50:20   
soni
hvala puno user posted image

_____________________________

„Ako nismo odgovorni za misli koje prolaze pored naših vrata,
odgovorni smo za one koje puštamo i kojima se vodimo.“

(odgovor članu Didy)
Direktna veza do poruke: 96
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
3.2.2014 14:23:56   
afra
Moje dete je upravo napunilo 2 god. i raste u dvojezicnoj (uslovno trojezicnoj) sredini: otac je Rus, ja govorim sa njom na srpskom, a gleda iskljucivo americke edukativne serijale (njen izbor, nista drugo nije htela). Inace, medjusobno govorimo na ruskom.

Srpski i ruski odavno u potpunosti razume i radi ono sto joj se govori, medjutim govori svega nekoliko reci i to je to. Sto se inteligencije tice, sve je u redu.

Tako da je zastoj u razvoju govora ocigledan, ali nas to ne zabrinjava ukoliko do 3. godine progovori.

Pozdrav svima!



(odgovor članu soni)
Direktna veza do poruke: 97
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
3.2.2014 14:39:58   
Anoniman
nina, mozete da probate sa "kako mama kaze i kako tata kaze". mozda samo konkretnu recenicu nije razumela na grckom, ako je nije ranije cula.

(odgovor članu afra)
  Direktna veza do poruke: 98
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
3.2.2014 14:46:51   
Trcosava

IZVORNA PORUKA: afra

Moje dete je upravo napunilo 2 god. i raste u dvojezicnoj (uslovno trojezicnoj) sredini: otac je Rus, ja govorim sa njom na srpskom, a gleda iskljucivo americke edukativne serijale (njen izbor, nista drugo nije htela). Inace, medjusobno govorimo na ruskom.

Srpski i ruski odavno u potpunosti razume i radi ono sto joj se govori, medjutim govori svega nekoliko reci i to je to. Sto se inteligencije tice, sve je u redu.

Tako da je zastoj u razvoju govora ocigledan, ali nas to ne zabrinjava ukoliko do 3. godine progovori.

Pozdrav svima!




Ne vidim zašto misliš da je zastoj u govoru očigledan? Normalno je (čini mi se) da dvojezična deca kasnije progovore. Pisala sam gore, ovo moje čudo je sa 3.5 progovorilo srpski. Isključi joj engleski, iako misliš da je to dobro i da će naučiti još jedan jezik, možda je upravo to razlog zašto ne progovara. Sestrić isto ništa nije govorio - sve je razumeo, ali progovarao nije. Isključili su mu engleske crtaće i sad polako progovara - a stariji je od mog deteta pola godine.


_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu afra)
Direktna veza do poruke: 99
   RE: Bilingvizam ili dvojezicnost kod dece
3.2.2014 16:12:58   
afra
Nisam se bas dobro izrazila, jeste ocigledno da kasni sa progovaranjem, ali smatram da to jeste normalno za dvojezicnu decu.
Dala si mi i 2 primera koji su vrlo slicni nasoj situaciji, tako da to potvrdjuje teoriju da dvojezicna deca generalno kasnije progovore, iako znam slucajeve gde su takva deca progovarala i sa 12 meseci, sa 18meseci su vec govorila oba jezika (koliko dete tog uzasta moze da govori, naravno).

Slazem se da bi iskljucivanje emisija na EN ubrzalo proces, ali ona toliko voli jednu emisiju da nemam srca da to uradim. Uostalom, nigde nam se ne zuri. Kad progovori, progovorice, jedino sto je teze u smislu svakodnevne komunikacije, dovija se svakako da nam objasni sta hoce.

Inace, ona je veoma srecno dete, tako da njoj verovatno i ne smeta toliko taj nedostatak verbalne komunikacije sa svoje strane.



< Poruku je uredio afra -- 3.2.2014 16:22:27 >

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 100
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 3 [4] 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 3 [4] 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
“U životu najviše žalim što nisam rodila t...
Zatvorila sam oči i videla nas za 10 godina. Videla sam porodične odmore sa planinarenjem kroz kozje staze i igranje na ...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Пелене.
пеперутка16

Када сте почели да одбијате своју бебу?

Click Here