|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  26 27 [28] 29 30   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Refluks (GER)
31.1.2012 21:43:18   
minavb
IZVORNA PORUKA: Christabel

Sad tek videh odgovor o grcevima, znaci ima veze jedno sa drugim?

A kakve invazivne metode? Znam da se u Novom Sadu guta kontrast pa se radi uz. Je l'' tako i kod Perisica?


Perišić prvo šalje na snimanje rentgenom uz gutanje kotrastnog sredstva. Ne znam na šta je mislila, možda on radije prvo radi gastroskopiju i phmetriju, ne znam, ali eto, Perišić je sasvim ok.
Što se grčeva tiče, navodno ono što mi mislimo da su grčevi, zapravo su tegobe izazvane refluksiranjem. U našem slučaju ima logike, jer je bilo dana kad ceo dan plače i pored espumisana, AC mleka, i smiruje se samo kad ga nosamo uspravno.
Pisala sam o happy spitters gerblinzima, i ako već moraju da imaju ger, to je najbolja opcija. NJima je dovoljno samo neko AR mleko i stvar prođe čim se uvedu kašice.


_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu Christabel)
Direktna veza do poruke: 676
   RE: Refluks (GER)
31.1.2012 23:51:28   
Bunnyca
Drage moj,evo i ja da se javim....moram vam priznati da sam iscitala sve vase poruke i da se divim majkama koje su zaista stoicki izdrzale sve ovo.Minavb svaka ti cast!!!
E sad da krenem sa svojim problemom,moja devojcica je rodjena dosta sitna,2700gr,i od samog pocetka nije uopste trazila da jede,ja sam je po nekom svom ritmu hranila...ona nikada nije plakala da je gladna,od drugog meseca je spavala celu noc.od treceg meseca krecu muke jer je potpuno prestala da sisa a, nije htela vise ni Ad koje sam joj davala pre toga.Pomalo je bljuckala,pa sam ja koristila i Humanu ar.Dakle ona nije povracala,ali nije htela mleko.Kada sam se pozalila svom pedijatru na simptome,ponekad bljuckanje,konstantno podrigivanje i stucanje,dobila sam odgovor,naravno, sve je to ok.
Dobro,vidim ja nema nikakve koristi od pedijatara i resim da sa 4 meseca krenem sa kasicama koje je ona polako jela,par kasika,ali bolje i to.Medjutim sa 5,5 meseci opet ista prica,nece mleko izvija se place,nema sanse,kao da joj otrov dajem!ja opet kod pedijatra,ona kaze da uvedem slane kasice,pocela ja sa kasicama,ali ne vredi,ona pojede par kasicica i to je to.pomislila sam da nije intolerancija na laktozu i pocnem sa bebelakom fl...pila ga je lepo jedno 3 nedelje tada je imala skoro 6 mesci ,i onda opet nista.
Od tada ,a sada ima 8 meseci,ja muku mucim sa hranom.Kasice nece da jede,nece da otvori usta,bezi ,kako me vidi,nabije se u jedan deo stolice i ne pomera se,drzi skupljena usta...nece da guta,cak je i povratila pre neki dan.
najgore je sto ne nailazim na razumevanje sto prijatelja koji imaju decu.sto rodbine,sto pedijatara,svi pricaju,jesce kad ogladni.....ali moje dete NIKADA nije gladno....prosto kao da je nesto muci....nece da guta.
E sad moje pitanje glasi,da li postoji GER a da dete ne povraca,nego da ima samo problem sa gutanjem.
ja zaista ne znam sta cu sa njom,ona uopste nema zelju za hranom.da napomenem i da slabije napreduje,jako je sitna.

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 677
   RE: Refluks (GER)
31.1.2012 23:58:33   
Bunnyca
sada sam jos iscitala vase poruke,pa se setih....moja beba uospte nece da lezi na ledima,cim je stavimo,ona se izvije i automatski na stomak se okrece...nece vise ni da spava...popodne je uspavljujemo u stolici za hranjenje.
ne mogu ni da je presvucem kako treba,ona se odmah okrece,a ne daj boze da joj dam flasicu dok lezi na ledjima.
svi mi kazu da su zubici,ali meni ovo bas ne deluje tako.

(odgovor članu Bunnyca)
Direktna veza do poruke: 678
   RE: Refluks (GER)
1.2.2012 7:36:44   
minavb
Pedijatrijski Gastroezofagealni Refluks
Bila jednom jedna nemirna beba koju su prozvali “kolikastom”. To je, čini se, riječ od devet slova koja, zapravo, znači “liječnik ne zna zašto dijete plače”. Nova saznanja o uzrocima grčeva i čestih, bolnih epizoda noćnog buđenja pokazuju da bebe često pate od nekog skrivenog zdravstvenog problema. Zapravo, mi smo u našoj praksi  rečenicu “beba koja ima grčeve”, zamijenili rečenicom “beba koja pati”, što potiče roditelje i liječnika da nastave tražiti uzrok. Jedan od najčešćih skrivenih medicinskih uzroka grčeva je stanje poznatije pod imenom gastroezofagealni refluks (GER), u kojemu se želučane kiseline vraćaju u jednjak te tako uzrokuju bolove koje odrasli zovu  “žgaravicom”. GER uzrokuje disfunkciju mišića u obliku ventila koji se nalaze između želuca i jednjaka. Osim što potiče grčeve, GER je suptilni uzrok neobjašnjivih napada hriptanja ili astme kod dojenčadi i djece. Što je GER? GER ili refluks je medicinski izraz za stanje u kojemu se želučani sadržaj, hrana i želučane kiseline, često povrate iz želuca u jednjak. Hrana koja se vraća može se, ali i ne mora, izbaciti kroz usta. Može se raditi o snažnom povraćanju čime će se u potpunosti isprazniti želudac, ali može biti riječ samo i o “malo jačem bljuckanju”.

Koji su simptomi pedijatrijskog GER-a?
Postoje mnogi simptomi GER-a. Vaše dijete možda ima samo neke od navedenih simptoma. Oni najčešće uključuju:
  • bol, razdražljivost, neprekidni ili nagli plač, “kolike”
  • često bljuckanje ili povraćanje
  • povraćanje ili bljuckanje više od jednog sata nakon obroka
  • bljuckanje i u dobi kad je ono već trebalo prestati
  • odbijanje hrane ili prihvaćanje male količine iako je beba gladna
  • loše spavanje, često buđenje
  • zvukove bljuckanja ili štucavice
  • zadah iz usta Manje učestali simptomi pedijatrijskog GER-a su:
  • jedenje i pijenje bez prekida (kako bi se ublažila nelagoda u grlu)
  • nepodnošenje određene hrane
  • slabo napredovanje, gubitak težine
  • problemi s gutanjem, zagrcavanje i gušenje
  • promukli glas
  • česti problemi s bolnim, crvenim grlom
  • problemi s disanjem: upala pluća, bronhitis, hripanje, astma, noćni kašalj, apnea (nagli prestanak disanja), aspiracija, glasno ili otežano disanje
  • upale uha
  • neprestano začepljeni nos, upale sinusa
  • propadanje zubne cakline
  • pretjerano slinjenje
  • specifično izvijanje vrata, Sandiferov sindrom
    Ako mislite da Vaše dijete ima GER, odmah se obratite liječniku. Jako je važno obavijestiti liječnika ukoliko Vaše dijete dobije neke nove simptome ili ako dođe do promjene onih već postojećih. Je li GER nova bolest?
    Nije. Samo je učestalija no što se prije mislilo, a i dijagnostički testovi su se poboljšali, pa je tako lakše prepoznati da se radi o refluksu. Osim toga, danas se više zna o potencijalno opasnim posljedicama neliječenog refluksa kod beba. Još uvijek ga se nedovoljno prepoznaje i dijagnosticira.

    Koliko je refluks ozbiljan?
    Puno beba (oko 65%) povremeno povrati malu količinu mlijeka, osobito prilikom podrigivanja nakon obroka. To "bljuckanje" je normalno. Neke bebe povrate veliki dio svakog obroka. Refluks sam po sebi nije tako opasan.  On postaje ozbiljan problem samo ako dijete pokazuje znakove komplikacija. Ako do toga dođe, govorimo o stanju zvanom klinički ili patološki refluks. Koje su moguće komplikacije refluksa?
    Većina beba s blažim oblikom refluksa se oporavi do svoje prve godine, a da ne dođe ni do kakvih komplikacija. O njima se vrlo teško brinuti, što može biti jako stresno za obitelj, bez obzira radi li se o zdravstvenom problemu ili ne. Kad želučana kiselina dođe u jednjak, može izazvati osjećaj “paljenja” koji zovemo "žgaravica". Ako kiselina uzrokuje crvenilo i oticanje jednjaka, to zovemo ezofagitis. Ezofagitis može biti jako bolan, te može umanjiti želju za jelom. Jaki ezofagitis može dovesti do krvarenja iz upaljenog dijela jednjaka. U donjem dijelu jednjaka mogu se stvoriti ožiljci ukoliko je taj dio dugo bio upaljen. Ako dođe do stvaranja ožiljka, smanjuje se veličina otvora u jednjaku, pa gutanje postaje otežano,. Takav tip ožiljka se zove striktura.
    Druga moguća komplikacija kod refluksa je slabo napredovanje, kao posljedica nedovoljnog uzimanja hrane. Neuhranjenost ili "nenapredovanje" može biti rezultat stalnog povraćanja ili slabog apetita uzrokovanog bolovima. Ako beba nastavi slabo napredovati, može doći do poremećaja u razvoju vitalnih organa, a dijete možda neće imati dovoljno energije za hodanje i trčanje.

    Bebe koje pate od refluksa mogu često imati problema s disanjem, ako sadržaj želuca uđe u nos, dušnik ili pluća. Ako taj sadržaj dođe u pluća, govorimo o aspiraciji. Mnogim bebama se postavlja dijagnoza refluksa nakon traženja uzroka čestih problema s disanjem, poput hripanja, stridora ili upale pluća. Refluks je danas poznat i kao uzrok upale sinusa.

    Vaše dijete vrlo vjerojatno neće imati ozbiljnih zdravstvenih problema, no važno je da ste svjesni svih mogućnosti, tako da se na vrijeme možete obratiti liječniku ako primijetite da nešto nije u redu. Obavezno odvedite dijete stomatologu čim mu izbiju zubići. Upozorite ga da obrati pažnju na oštećenje zuba i cakline.

    Koji su uzroci refluksa?
    Najčešći uzrok refluksa je nepravilno funkcioniranje mišića zvanog donji ezofagealni sfinkter (LES) na mjestu gdje se spajaju jednjak i želudac. Taj mišić se otvara kako bi dijete moglo gutati, podrignuti i povratiti, te se odmah potom zatvara. Ako je taj mišić stalno ili povremeno opušten, hrana i želučane kiseline mogu lako pobjeći natrag u jednjak.

    Postoje mnogi razlozi zbog kojih taj mišić ne funkcionira kako treba: saginjanje, teško disanje, nošenje uske odjeće i prejedanje, mogu izazvati povratak hrane prema gore; začini, dim i druge tvari mogu oslabiti mišić; neke vrste hrane se teško podnose i probavljaju; alergije i drugi zdravstveni problemi mogu potaknuti otvaranje “ventila”.
    Vrlo ozbiljno se sumnja da refluks nije usamljena bolest, već da se radi o nekoliko sličnih bolesti. Kod neke djece može se raditi o sazrijevanju, dok je kod drugih riječ o alergiji. Simptomi su tako slični da se lako može pomisliti kako se radi samo o jednoj bolesti.

    Kako se postavlja dijagnoza refluksa? Dijagnoza se postavlja na osnovu simptoma. Često će liječnik, ako su simptomi toliko tipični za refluks, započeti s liječenjem bez ikakvih testova. Ako beba dobro reagira na liječenje, testiranje je nepotrebno, osim ukoliko liječnik ne misli da se radi o nekom drugom zdravstvenom problemu.

    Dijaskopija s barijevim kontrastom. Prvi test je fluoroskopija uz pomoć koje se mogu vidjeti strikture jednjaka i deformacije gornjeg probavnog trakta. Bebi se daje mala količina tekućine koja nalikuje kredi, a dobro će se vidjeti na rentgenskim slikama i prikazati jednjak i želudac. RTG će također pokazati neke od susjednih organa. Budući da većina beba, nažalost, ne povraća za vrijeme testiranja, ono obično služi kako bi se isključili drugi problemi poput opstrukcije, no najčešće ne potvrđuje dijagnozu refluksa.

    Najtočnija metoda za dijagnosticiranje refluksa je 24-satno ispitivanje ph vrijednosti. Vrlo tanka savitljiva cjevčica se stavlja u bebin jednjak, a kraj joj jedva doseže do želuca. Povezana je s uređajem koji registrira razinu kiselosti u jednjaku, te točno pokazuje kad dolazi do epizoda refluksa. Većina beba samo povremeno povraća, no kad je razina želučane kiseline cijelo vrijeme visoka, za bebu se može reći da pati od “patološkog” ili “kliničkog” refluksa. 
    Scintigrafija je serija skenova (bilo da se radi o onima rađenim kompjuterom ili ručnim aparatom) koji pokazuju kako hrana izlazi iz želuca. Djetetu se daje ili tekućina ili kruta hrana pomiješana s praškom obilježenim radioaktivnim izotopom nekog elementa, te se skenira nekoliko puta. Ta pretraga se koristi uglavnom ako se sumnja na polagano pražnjenje želuca, no također može pokazati epizode refluksa, te dolaženje hrane u pluća.

    Fleksibilni skop (endoskop) se može koristiti za ispitivanje gornjeg probavnog trakta i dišnih putova. Biopsija jednjaka, želuca, te gornjeg dijela tankog crijeva, može se izvršiti za vrijeme endoskopije. Uzorci tkiva se ispituju kako bi se uz refluks otkrili i drugi probavni problemi, kako bi se ispitala jačina upale jednjaka uzrokovana kiselinom, te kako bi se otkrio abnormalni rast stanica, zvan Barrettov jednjak. Tim zahvatom liječnik može pregledati sfinktere, te ih promatrati kako se otvaraju i zatvaraju. Endoskopom se također mogu vidjeti i opstrukcije i čir.
    Kako se GER liječi? Sve dok se ne pronađe točan uzrok refluksa, potpuno izlječenje nije moguće. No, postoji mnogo različitih metoda liječenja.

    Mnoga djeca će "prerasti" refluks u prvoj godini života, te im nije potrebno ništa više od pravilnog položaja i tehnika hranjenja. Jako mali broj djece ima problema s refluksom i nakon druge godine. Vrlo rijetko se taj problem nastavlja i u daljnjem djetinjstvu.

    Bebe koje pate od refluksa, moramo staviti u takav položaj da im sila teža pomaže da hrana ne izlazi iz želuca. Mnoge bebe se drže uspravno skoro svakog trenutka kad su budne. U prošlosti su stručnjaci savjetovali da se bebe s refluksom nikada ne stavljaju na leđa, budući da se u tom položaju ispovraćana hrana može aspirirati u dišne putove ili u pluća. Bebe s refluksom su se uvijek stavljale spavati u potrbušni položaj, licem prema dolje. Savjeti za takav položaj se sada dovode u pitanje zbog "Back to Sleep" kampanje. Samo Vi i Vaš liječnik možete odrediti je li za Vašu bebu veći rizik od SIDS-a ili od aspiracije. Ako vaše dijete doživi apneu (nagli prestanak disanja) ili ostaje bez daha, odmah se obratite liječniku. Apnea monitor se može koristiti kako bi se ustanovilo je li za Vaše dijete sigurnije spavanje na leđima ili potrbuške.

    Vrlo često roditelji podignu zaglavlje krevetića kako bi sila teža pomogla da se hrana ne povraća. Beba koja je starija od tri mjeseca će kliziti prema dnu podignutog madraca. Za rješavanje tog problema postoje plahte s džepovima.

    Upute za hranjenje uključuju postavljanje bebe okomito, zgušnjavanje adaptiranog mlijeka, često podrigivanje, prilagođavanje količine obroka i izbjegavanje začinjene, masne i kisele hrane.

    Postoji nekoliko tipova lijekova koji se koriste u liječenju refluksa:
    1. Antacidi - neutraliziraju želučanu kiselinu
    2. Propulzivi - Učvršćuju mišićno tkivo probavnog trakta te pomažu da se hrana bolje probavlja. Još se zovu kinetički ili prokinetički lijekovi. U SAD-u se koriste samo Bethanechol (Urecholine) i metaklopramid (reglan). Cisapride (Propulsid) je povučen s tržišta u srpnju 2000g. i moguće ga je nabaviti samo u iznimnim okolnostima
    3. Supresori kiseline – smanjuju stvaranje želučane kiseline te uključuju: cimetidine (Tagamet), famotidine (Pepcid) i ranitidine (Zantac). Nazitidine (Axid) se ne koristi za djecu
    4. Blokatori kiseline– u potpunosti onemogućuju proizvodnju želučane kiseline. Za djecu je odobrena uporaba Omeprazola (Prilosec) i lanseprazola (Prevacid). Rabeprazole (Aciphex) i pantoprazole (Protonix) se koriste za odrasle

    Često je potrebno malo eksperimentirati, budući da sva djeca ne reagiraju jednako na pojedini lijek.

    Ako se radi o ozbiljnoj stagnaciji u dobivanju na težini i/ili problemima s prehranom, mogu se koristiti druge metode hranjenja. Jednjak se može premostiti, te se hrana dovodi direktno u želudac ili se može uvesti intravenozna prehrana.

    Ako su refluks i komplikacije vrlo ozbiljni,  moguća je i operacija kojom bi se učvrstili sfinkteri. Operacija koja se najčešće izvodi, zove se fundoplikacija. Sam vrh želuca (područje fundusa) se omota oko dna jednjaka. Mišićno tkivo želuca može pomoći pri zatvaranju vrha želuca. Ta operacija potrebna je samo kod jako malog broja djece s refluksom. GER: KAKO DOJENJE POMAŽE Majčino mlijeko je poznato kao “hrana koja brzo ulazi i izlazi”. Lako se probavlja i od njega nastaju stolice koje se lako izbacuju. Sirutka, bjelančevina koja prevladava u majčinom mlijeku, stvara mekanu, lako probavljivu skutu (usireno mlijeko), za razliku od gumenaste, teško probavljive kazeinske skute koja se stvara prilikom probavljanja adaptiranog mlijeka. Majušni trbuščići vole majčino mlijeko. Brže se probavlja i manje je vjerojatno da će se povratiti. A niti ne ostavlja trajne mrlje na odjeći. Dok neke bebe malo bljuckaju, neke povrate prekomjernu količinu mlijeka, zbog poremećaja zvanog GER. U normalnim okolnostima, prstenasti mišić koji se nalazi na mjestu gdje se jednjak spaja sa želucem, djeluje kao jednosmjerni ventil, te sprječava vraćanje mlijeka, hrane i želučane kiseline u jednjak, kad se želudac grči. Kad taj mišić dobro ne obavlja svoju zadaću i te kiseline uđu u jednjak, dolazi do iritacije koju odrasli zovu “žgaravica”. Kod velikog broja dojenčadi tom mišiću je potrebno 6 do 12 mjeseci kako bi dovoljno sazrio i mogao spriječiti to povraćanje ili refluks. GER rjeđe pogađa dojene bebe, budući da majčino mlijeko napušta želudac dva puta brže, te budući da dojene bebe uglavnom imaju manje obroke koji su primjereniji veličini njihovih želudaca. Manje je vjerojatno da će se majčino mlijeko povratiti nego teško probavljivo adaptirano mlijeko koje stvara čvrstu kazeinsku skutu. "U dobi od pet mjeseci, te nakon što smo promijenili četiri pedijatra, našem sinu je dijagnosticiran GER. Zauvijek ću biti sretna što nisam odustala! Jedna od zadaća lijekova protiv refluksa je bila da pomogne pri probavljanju, kako ne bi došlo do refluksa. Što može biti bolje od najlakše probavljive hrane za bebe…majčinog mlijeka! Kad  je specijalist prvi put video mog sina , iznenadio se zbog njegovog zadovoljnog izgleda. Rekao mi je kako većina beba s tako jakim oblikom refluksa vrlo slabo napreduje i izgleda bolesno. Sigurna sam da je on dobro napredovao samo zato što je bio dojen.
    Ovo je prvi tekst na koji sam naišla kad sam pomislila da Vanju možda muči GER. Sad ga nađoh i preveden, inače sam ga ja čitala na engleskom jeziku.


    _____________________________

    Mina, persona non grata :)

    Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

    (odgovor članu Bunnyca)
  • Direktna veza do poruke: 679
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 7:45:22   
    minavb
    Bunnyca, često se dešava da povraćanja uopšte i nema, ili ga ima vrlo malo, a da dete ima GER. Ono što sam zaključila pretražujući i raspitivajući se, je da ne postoje "faze" zbog kojih dete neće da jede. Dete ima nelagodu, tegobu, a na nama i lekarima je da otkrijemo koju. Mene su ljudi iz okoline ubeđivali da je dete "prosto takvo", da je na mene pošto su moji roditelji sa mnom imali isti problem, da je radoznalo pa neće da jede, dva pedijatra  me ubeđivala da je samo "faza", sor, intolerancija... ali nisam odustala dok nisam otišla kod gastroenterologa , potvrdila dijagnozu i dobila terapiju. Muž me dugo nije kapirao, pošto je medicinski nepismen, a i mama mu je malo punila glavu da ja preterujem i umišljam, i da nije sa mnom otišao kod gastroenterologa, verujte mi da bih se razvela. Jedina pomoć i podrška u najgorem periodu bil ami je ringeraja, tj jedna forumašica koja je mučila istu muku.

    Drage moje, mnogo mi je žao što je ova tema aktivna i što vas  muče ovi problemi. Najviše volim kad svi zaboravimo ovu temu.user posted image


    _____________________________

    Mina, persona non grata :)

    Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

    (odgovor članu minavb)
    Direktna veza do poruke: 680
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 9:06:46   
    Bunnyca
    jaooo ,sve mi je to poznato...ja sada vazim za ludu majku,da stalno nesto umisljam,da non stop trazim detetu bolesti koje nema........to mi mm govori svaki dan, da moje dete prosto ne voi da jede,jer je takvo......pedijatar kaze da je to faza ,da ce proci,a ta faza traje vec mesecima,takodje mi kazepa dete napreduje,doduse na donjoj granici,ali napreduje,sto naravno nema nikakve veze .....ja ne znam sta cu.Doduse imali smo jednom kandidu,i izlecili,a simptomi odbijanja hrane su i dalje prisutni.
    Najgore mi je sto ona odbija i kasice,pojede par kasikica i to je to....nece vise.......ja ludimmmmmmm jer ne mogu da verujem,da ona nikada,ali nikada nije plakala da je gladna,da nije kao druge bebe,da place kada je gladna.

    Minavb molim te posalji mi broj perisica,isla bih privatno,posto ne mogu dobiti uput za Bg.

    (odgovor članu minavb)
    Direktna veza do poruke: 681
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 9:09:03   
    minavb
    Poslaću ti na pp  user posted image

    _____________________________

    Mina, persona non grata :)

    Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

    (odgovor članu Bunnyca)
    Direktna veza do poruke: 682
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 9:18:55   
    noxx
    Neverovatno je kako sve imamo ista iskustva... i sa okolinom i sa pedijatrima.
    Da li su pedijatri nezainteresovani ili je ger mozda prava retkost pa u nedostatku iskustva nas uveravaju da je samo prolazna faza.. sve moras sam da otkrivas, da trazis, da se informises i da ti odes pedijatru sa mogucom dijagnozom da bi dobio uput.

    (odgovor članu minavb)
    Direktna veza do poruke: 683
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 9:22:40   
    minavb
    Molimo mamu, ne znam koja je tačno, koja je išla  kod Perišića privatno, da javi meni ili bunnyci na pp broj za zakazivanje i o kojoj se klinici radi. Hvala.

    _____________________________

    Mina, persona non grata :)

    Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

    (odgovor članu noxx)
    Direktna veza do poruke: 684
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 9:27:34   
    Bunnyca
    takodje me zanima,izvinite,ako sam dosadna sa pitanjima....kada prestaje ova muka?moja Nina ima vec 8,5 meseci....cisto me zanima koliko traje taj problem sa kiselinom...ili je mozda on vec prestao,a beba ima sada psiholoski problem,odnosno strah od hrane,pa ne zeli da jede.Minavb,kako je kod vas sada?
    Takodje me zanima to izvijanje,kako izgleda?
    kod nas je to najcesce kada je stavimo da legne,ona pije mleko,na blago povisenom jastuku,nekih minut do 5 minuta i onda se samo okrene na stomak i nastavi da se igra...nema sanse da je vratimo,cim pokusamo, ona place.Svi kazu da su ovo tipicni problemi sa zubima,kao eto bole je zubici,pa nece flasicu?

    (odgovor članu Bunnyca)
    Direktna veza do poruke: 685
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 9:42:16   
    minavb
    Nama je bilo groooozno sa 8 meseci. Povraćao je kaše ko da su voda, nije gutao, ma užas. Kad je počeo da pije lekove, za oko dve nedelje je dosta bolje jeo, a sa 13 meseci je poslednji put povratio mleko u krevetcu i više nikad nije. Sad tu i tamo povrati kaše, ali bolje jede osim kad niču uzbi. Mislim da sada rastu donje trojke, pošto je pre dva dana povratio i evo ništa neće da jede a noću ne spava. Kad ga ne muče zubi, super jede, čak je počeo i da žvaće. Neka deca prevaziđu problem uvođenjem kašica, ali postoje i ona koja nisu te sreće. Muče se i do treće godine ponekad.
    Izvijanje izgleda tako što se beba ukruti, zabaci glavu unauad i napravi bolnu grimasu lica uz plač ili vrištanje. Stezao je pesnice, vrteo glavu i okretao se. Počelo je sa oko mesec i po tako što više nije hteo da ga držim u rukama dok pije mleko. Morala sam da ga spustim na krevet i tek tako sam uspevala da ga narhanim. Onda je sa dva meseca i to odbio uz plakanjem, okretanje glave, izvijanje.


    _____________________________

    Mina, persona non grata :)

    Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

    (odgovor članu Bunnyca)
    Direktna veza do poruke: 686
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 9:49:16   
    cimburd
    Pozdrav svim hrabrim mamama :) i istreniranih zivaca.
    Nije me bilo neko vreme na forumu i ne mogu da verujem sta vidim :( bas nas je puno.
    Citam i ne verujem kako sve prolazimo kroz isto. Ja ludim vise od lekara i od njihove nestrucnosti. Dok smo lezale u bolnici posvadjala sam se sa par doktorica koje misle ako imaju diplomu da je to dovoljno i da sve znaju. Cak smo jednom kad smo zavrsili u hitnoj jer se prehladila i gusila od sekreta dobili komentar jedne od pedijatara posto sam rekla da dete ima temperaturu i kako nisam uspela da joj dam paracetemol jer ga povraca i kako je u tom danu 5 puta povratila i da se plasim da ce da dehidrira jer nista ne jede, a to povracanje je bilo malo od sekreta malo od ger-a koji joj je potrvrdjen rtg-om i uz ona mi je rekla kakovo bi vam dete bilo da ne povraca toliko  i da sva deca imaju refluks. Doslo mi je da je prebijem!
    Onda sam ja naravno morala da joj odgovorim, a do tada sam bas se trudila da budem fina kako nemaju sva deca isti refluks, kako je moje dete na lekovima od 2 meseca zivota i da o njoj i tom stanju vode racuna ozbiljniji strucnjaci nego sto je ona. Mrzim istripovane ljude iz bilo koje struke, a kako imam problem sa Milicom po najvise me lekari nerviraju i taj stav da sve znaju.
    A o podrsci tj. ne podrsci okoline ne moram ni da pricam :( niko to ne shvata nekad me ne shvataju moji u kuci koji su po ceo dan sa nama, a kako da me onda razume neko drugi. Iste price jesce kad bude gladana...iste komentare dozivljabvam jos uvek kako preterujem sa doktorima kako samo trazim problem kod deteta koje to nema...
    Posto zbog tog silnog cuvanja ima losiji i razvoj pa moramo i kod fizijatra.
    A inace moja Milica je sad napunila 6 meseci i duga je 70 cm i teska 8500g :) Velika beba tako da cesto nam lekari i ne veruju da imam bilo kakav problem pa smo i dobili zato taj komentar doktorice u hitnoj kakva bi bila da ne jede. Jedino je Perisic rekao doktorici kod koje radi prvatno kad je rekla kako beba izgleda super da izgleda tako zato sto je mama previse uporna. E sto se tice te upornosti nekad mi se iplati i lepo jede nekad mogu da dubim  na trebavicama. Kao kod svih nekad malo bolje nekad malo losije jede. Sad je pocela povrce da jede super, otvara usta trazi i to od kad me je mina prosvetlila za broluli. :) Od tad je pocela da jede povrce u koje vec i duze vreme i meso ubacujem sa jos po nekim povrcem. Ali sve drugo nema sanse! Voce i zitarice nikako, drzi u ustima i otvara usta za novi zalogaj i onda samo ljune da ja vise i ne mogu da pokupim. Sad je vec postala prefrigana pa zna sta radi i kako da me fintira. :)
    Tako da se nadm da ce hteti tu palentu i poparu sto je Vanja jeo jer im se izgleda ukusi poklapaju. :)
    Ma ja vise i ne znam kako sam normalana :) nigde ne idem od kuce godinu ipo dana posto mi je i trudnoca bila haos tako da sam vec luda u ova svoja 4 zida. Ceo dan se svodi jede uspavaj je da ne bude nervozna da jede i tako u krug. Ma pisem vam, a i same vec znate kako je. :)
    E da htela sam da ohrabrim mame koje su na pocetku sa kasicama i da im kazem da je Milica na pocetku jedno 20 dana jela od 5 do 20g sat vremena i to mi se cinilo kao ogromna kolicina i nikako mi nije bilo jasno kako neka deca mogu da pojedu 100g jer mi je to izgledalo kao lonac hrane posto je nama za 20g plafon trebalo sat vremena ali evo i mi sad jedemo tog povrca od 80 do 150g kako kad. Povrce joj dajem za rucak i veceru, a za uzinu pokusaam voce ili zitarice ali to je 5 razlicitih kasica 20-50g. Da joj dajem jednu kasu pojela bi max 20g ali ja tu njoj dajem razlicite ukuse da degustira pa je prevarim i pojede malo vise. Ali kave su to face i stresanje kao sirce da joj dajem. :) Nista sto je slatkasto ili kiselo ne prolazi.

    Moramo biti jake jer jos nije kraj mukama a amo psihicki stabilne smo im od koristi. Mada bi cesto pobegla iz svoje koze!

    (odgovor članu noxx)
    Direktna veza do poruke: 687
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 9:59:14   
    minavb
    GDe si cimburduser posted image Kad si već tu, pošalji mi inforamciju gde Perišić radi privatno na pp.

    Inače, drage mame, uvođenje čvrste hrane za našu decu, razlikuje se od opštih preporuka. Voće i slatke kaše odložite , em to slatko neće da gutaju, em im uglavnom pojačava kiselinu.  Vanja je dosta kasno počeo voće da jede, a dugo je za večeru jeo samo palentu i poparu ili povrće, nikako slatke mlečne kaše jer je posle njih obavezno povraćao večernje melko. Tek kad je počeo Nexium da pije, stvari su se sredile.

    Kad odemo u dom zdravlja na merenje, a merila sam ga jednom nedeljno da vidim koliko napreduje, one sestres u vikale "Eno ga ono dete što jede u snu". Onda se sve načičkaju na šalt_eru kao da očekuju vampira, spodobu pa komentarišu "Pa lepo izgleda, normalno" Čoveče kako je bilo gadno sve to.

    _____________________________

    Mina, persona non grata :)

    Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

    (odgovor članu cimburd)
    Direktna veza do poruke: 688
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 10:02:11   
    lesica
    Samo da prevazidjete svi refluks sto pre i sa sto manje muke user posted image

    _____________________________

    "Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

    JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

    (odgovor članu minavb)
    Direktna veza do poruke: 689
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 10:03:18   
    minavb
    user posted image

    _____________________________

    Mina, persona non grata :)

    Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

    (odgovor članu lesica)
    Direktna veza do poruke: 690
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 10:12:16   
    Bunnyca
    Jao cimburd,sve isto i kod nas....stresanje na hranu,mlataranje nozicama......isto sve
    Evo jutros sam probala da joj dam kasicu,pojela je nekih 50 gr,uz podrigivanje i poneko kijanje,inace mi ponekad i kijamo dok jedemo,ne znam da li je to bio slucaj kod vas?
    Problem je sto je sada,kako kaze minavb,ovaj 8 mesec katastrofa....cini mi se da jede manje nego u 6.
    Sto se tice kilaze,ona je rodjena sa 2700gr,sitna dosta...ja sam u trudnoci povracala do poslednjeg dana,muku mucila sa kiselinom,spavala sedeci,ma uzas.......
    sada sa 8 meseci ima 7900,sto je po meni malo, a po pedijatru,naravno ok,jer je boze ona sitna,pa eto.....to im je odgovor
    E sad ,one majke koje su isle kod Dr.Perisica,kako vam je dijagnostifikovao GER?Iz vase price ili ?
    Da li vas je odmah poslao na ispitivanja,pa onda dao dijagnozu ili?

    (odgovor članu minavb)
    Direktna veza do poruke: 691
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 10:15:54   
    minavb
    Šta vam je , pa Vanja je sa 12 meseci imao 8700guser posted image Super su vam deca!
    Nama je prvo dao dijagnozu infantilna anoreksija, pa posle ger ? (bukvalno je tako napisao) pa je tek sa punih 8 meseci dao uput za rtg želudca i jednjaka, i tak opotvrdio ger.


    _____________________________

    Mina, persona non grata :)

    Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

    (odgovor članu Bunnyca)
    Direktna veza do poruke: 692
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 10:19:54   
    Anoniman
    Čituckam šta pišete. Ne uključujem se jer nemam pojma ništa o GER-u, ali moram da se uključim da vam kažem da moje starije dete nije imalo GER, jako je lepo jeo, a sa godinu dana je imao oko 8500kg. Tako da, to apsolutno ništa ne znači.
    Grlim vas sve, ne dajte se! user posted image

    (odgovor članu minavb)
      Direktna veza do poruke: 693
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 10:23:49   
    Anoniman
    Dodaću da sada on, sa 5,5 god, ima oko 16kg (glista user posted image ).
    Mlađi sin, koji ima alergiju na kazein, star je 16 meseci, i ima oko 12kg po mojoj proceni.

    (odgovor članu Anoniman)
      Direktna veza do poruke: 694
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 10:38:10   
    branki*
    pozdrav,sapatnice moje!neka vam Bog da snagu da izdrzite,a da ostanete normalne!mina,molim te,kazi mi ukratko,sta je rekao psiholog,kako postupati sa ovakvom decom?

    _____________________________

    branki

    JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

    (odgovor članu Anoniman)
    Direktna veza do poruke: 695
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 10:44:07   
    minavb
    Bio je prilično zbunjen pošto se nije susretao sa ovakvom decom. Obajsnio mi je mehanizam nastanka averzije prema hrani, i da razuslovljavanje mora da ide lagano i bez stresa. Obroci ne smeju da traju dugo (čega se baš i ne pridržavamo), moraju da budu u prijatnoj atmosferi i dete mora da vidi da druga deca uživaju u jelu, tako da kontam da će tek u vrtiću skontati da treba da jede.

    _____________________________

    Mina, persona non grata :)

    Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

    (odgovor članu branki*)
    Direktna veza do poruke: 696
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 10:48:03   
    branki*
    ah,cudesni vrtic!tome se i ja nadamuser posted image .znaci,i on bio zbunjen!ove nase bebe svakog bacaju u nedoumicuuser posted image

    _____________________________

    branki

    JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

    (odgovor članu minavb)
    Direktna veza do poruke: 697
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 10:50:41   
    minavb
    Ko da smo rodile vanzemaljce user posted image

    Samo polako drage mame, budite strpljive i jednog dana ćemo se zajedno smejati flekama na zidu i čupanju kose.user posted image


    _____________________________

    Mina, persona non grata :)

    Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

    (odgovor članu branki*)
    Direktna veza do poruke: 698
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 11:04:11   
    Bunnyca
    tash,znam,pratila sam tvoje dete i napredovanje u temi napredovanje vase bebe po mesecima......i primetila da nam bebe isto napreduje,samo je moja devojcica.
    Ma Tash,ja svaki dan ,evo vec 8 meseci molim Boga da je moje dete takvo,eto da prosto ne voli da jede.....da vise voli da se igra.......ali nekako mi se cini da ipak ima problem
    i najvise bih od svega volela da je dete dobro,da mi Dr.Perisic potvrdi to ,pa neka me onda i proglase LUDOM MAJKOM KOJA UMISLJA,da.....bar cu biti luda i srecna sto mi je dete zdravo

    (odgovor članu branki*)
    Direktna veza do poruke: 699
       RE: Refluks (GER)
    1.2.2012 11:17:03   
    Anoniman
    Razumem te. Ja se uopšte nisam udubljivala u komentarisanje ove teme, jer zaista ništa ne znam o svemu, samo sam vam htela reći da dokle god dete napreduje, ono napreduje, i nemojte se osvrtati previše na one dijagrame rasta, jer nisu sva deca ista. To je sve što sam htela da vam kažem. user posted image
    I da, moje dete je volelo da jede, obojica vole da jedu, a sasvim različito napreduju.


    < Poruku je uredio Tash -- 1.2.2012 11:18:28 >

    (odgovor članu Bunnyca)
      Direktna veza do poruke: 700
    Stranica:   <<   < Prethodna stranica  26 27 [28] 29 30   Sledeća stranica >   >>
    Stranica: <<   < Prethodna stranica  26 27 [28] 29 30   Sledeća stranica >   >>
    Idi na:







    Kako ostati normalan kada vaša beba ne žel...
    Vaša beba već danima plače i nervozna je, a vi pucate po šavovima. Evo kako da ostanete pri zdravoj pameti kada vaša beb...
    KAKO DA ODGOJITE SREĆNU BEBU
    Vaša beba je srećna beba? Naučite ključne elemente osnovnih potreba, stimulacije i prilagođavanja. Otkrijte kako da podi...



    image
    Aleksandra*
    Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
    Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
    image

    Anketa

    Трудноћа.
    пеперутка16

    Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

    Click Here