|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

"Prokletstvo" drugog deteta

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 7.4.2018
Naravno, treba naglasiti da prokletstvo drugog deteta nije pravilo koje uvek stoji.
Ključne reči:

image
/11


Ono što sigurno znaju roditelji sa više dece: trenutak kada pomislite da ste shvatili roditeljstvo, dolazi drugo dete i baca vas u “ozbiljnu patnju”.


Već neko vreme naučnici potvrđuju da poredak rođenja dece može da utiče na dečiju osobnost i postignuća, a nedavno istraživanje potvrdilo je još jednom činjenicu da je drugo dete zaista “teže” od ostalih.

Nakon ovakvih vesti, roditelji možda malo osete olakšanje, jer nije baš sve na njihovim plećima. Džozef Dojl s Tehnološkog instituta iz Masačusetsa proučavao je hiljade porodica s dvoje ili više dece u Danskoj i Floridi i otkrio kako dete koje je rođeno drugo po redu upada u više nevolja nego ostala deca u porodici – fokusirali su se na porodice u kojoj je drugo dete muško.

“U porodici s dvoje ili više dece, dečaci koji su rođeni kao drugo dete imaju 25 do 40 posto veću verovatnoću da upadnu u nevolje u školi ili sa zakonom u odnosu na dečake koji su prvi rođeni”, otkrili su u istraživanju, prenosi Avaz.

Dojl kaže da na takvo ponašanje utiču mnogi faktori, uključujući potrebe drugog deteta da se takmiči za pažnju i prisustvo mladog uzora u njegovom životu.

“Prvorođena deca imaju uzore koji su odrasle osobe. A deca koja su rođena kasnije imaju uzor koji je možda nekoliko godina stariji i iracionalan, starijeg brata ili sestru. I roditeljska ulaganja su drugačija, a uticaj brata ili sestre sigurno doprinosi tim razlikama koje kasnije možemo da vidimo i u delinkvenciji”, objašnjava Dojl.

Roditelji takođe više ulažu u roditeljstvo kad podižu prvo dete. Kad drugo dete dođe u porodicu, roditelji su opušteniji, objasnio je Dojl.

Naravno, treba naglasiti da “prokletstvo drugog deteta” nije pravilo koje uvek stoji. Obrazovanje i sredina važni su faktori koji određuju ponašanje deteta. Činjenica da su roditelji često opušteniji s drugim detetom ima i svoju pozitivnu stranu: odrastanje u opuštenoj porodičnoj sredini povećava dečju sposobnost da samorazvija.


Izvor: avaz.ba / 021

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako sa tvrdoglavim detetom?
Neka deca jednostavno imaju tešku narav i jak karakter od malih nogu. Oni znaju šta hoće, što je najčešće ono što vi ne ...
6
Dete mora da se pelcuje frustracijama dok ...
Kako odrasta, ti pomalo kreneš da ga frustriraš, pomalo mu nešto ne daš.
6
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
6
Da li nesrećno detinjstvo mora da nam obel...
Šta je to slabilo moje šanse? Imao sam psihotičnog oca, zatim nasilnog alkoholičara za očuha, majka mi je postala alkoho...
5





Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here