|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

5 prednosti kasne trudnoće

Helena Primic, 31.5.2021
Danski istraživači otkrili su da majke starije od 31 godine manje zlostavljaju svoju decu i manje ih fizički kažnjavaju. Generalno, deca starijih majki bila su bolje socijalizovana i emocionalno zdravija.

image
Deca starijih roditelja imaju zdraviji odnos prema tehnologiji. Foto: Freepik.com
/11


Zapravo, nema jedinstvenog odgovora kada je bolje imati dete. Što pre u mladim godinama, kada roditelji imaju još uvek puno energije, ili kasnije, kada imaju sređeniji život sa partnerom? 

Ako razmišljate o detetu, a više niste vrlo mladi, ili ste među onima koji su hrabro odlučili da postanu roditelji posle 30. godine, pročitajte o prednostima kasne trudnoće.


1. Bolje emocionalno pripremljeni 

Pored, po pravilu bolje regulisanog stambenog i finansijskog statusa, kasna trudnoća takođe omogućava detetu da ima emocionalno zrelije roditelje. Bez obzira koliko se posvetili ličnom rastu, život nas tokom godina nauči mnogo čemu. Zbog toga smo najčešće sa godinama emocionalno razvijeniji, što naravno utiče i na roditeljstvo.

Danski istraživači su 2017. godine objavili studiju u kojoj su ustanovili da majke starije od 31 godine manje vređaju i fizički manje kažnjavaju svoju decu. Generalno, deca starijih majki bila su bolje socijalizovana i emocionalno zdravija od dece mlađih majki.

Ako ste se vi i vaš partner odlučili za dete nakon nekoliko godina zajedničkog života, takođe je verovatnije da ste već prevazišli određene partnerske probleme i da ih nećete rešavati pred detetom. Što, u suprotnom, uvek u prvi plan iznese neke nerazrešene lične i partnerske rane.

 

2. Dete će imati manje povreda 

Stariji roditelji su obično pažljiviji i „ziheraši“ čak i kada je reč o bezbednosti deteta, što takođe ima svoje prednosti. Brojne studije su pokazale da što je majka starija, to je manja verovatnoća da će dete biti toliko teško povređeno da će mu trebati lekarska pomoć. 

Studija objavljena u britanskoj medicinskoj reviji 2012. godine otkrila je da je verovatnoća da trogodišnjak pretrpi težu povredu 36,6% kod 20-godišnjih majki, dok kod 40-godišnjih majki, ta verovatnoća pada na 28,6% . 

Panika starijih majki ima i statistički dokazano dejstvo. Osim ako, naravno, ne preteramo sa sigurnošću i prekomernom pažnjom.

 

3. Kasna trudnoća može da podstakne funkcionisanje vašeg mozga  
Postati roditelj dok studirate, gradite kuću ili tražite posao, naravno je mnogo stresnije nego ako se odlučite za bebu kada su vam sva ova područja života već uređena. Pored manje stresa, kasna trudnoća takođe može poboljšati funkcionisanje starenja i starenja mozga.  Studija objavljena u američkom Journal of the Elderli koja je testirala 830 starijih majki koje su pronašle vezu između kasnog detinjstva i vitalnosti mozga otkrila je da majke koje su poslednje dete dobile nakon 35. godine imaju oštriju kogniciju i bolju verbalnu memoriju.  Studija je takođe otkrila da su majke koje su imale prvo dete posle 24. godine bolje rešavale probleme od majki koje su imale prvo dete pre 24. godine.

PROČITAJ JOŠ: Cepanje na porođaju: Kako ga izbeći?

 

3. Kasna trudnoća može da podstakne rad vašeg mozga 

Postati roditelj dok studirate, gradite kuću ili tražite posao, naravno je mnogo stresnije nego ako se odlučite za bebu kada su vam svi ovi segmenti života već uređeni. Pored manje stresa, kasna trudnoća takođe može poboljšati funkcionisanje vašeg mozga. 

Studija objavljena u američkom žurnalu za roditelje, koja je testirala 830 starijih majki pronašla je vezu između kasnog dobijanja deteta i vitalnosti mozga, otkrivši da majke koje su poslednje dete dobile nakon 35. godine imaju oštriju kogniciju i bolju verbalnu memoriju. 

Studija je takođe otkrila da su majke koje su dobile prvo dete posle 24. godine bolje rešavale probleme od majki koje su prvo dete dobile pre 24. godine.

Naravno, samo imati dete posle 35. godine nije dovoljno za dobru funkciju mozga. Na to svakako utiče i činjenica da su stariji roditelji duže u društvu aktivne i radoznale dece.

 

4. Dete sa zdravijim odnosom prema savremenoj tehnologiji i bolje obrazovano 

Razne studije su pokazale da što duže čekate dete, veća je verovatnoća da će dete imati zdraviji odnos prema savremenoj tehnologiji i biće bolje obrazovano. 

Stariji roditelji već su iz prve ruke naučili šta je efikasno, a šta ne, a koji su nedostaci savremene tehnologije i obrazovanja. I svi ovi uvidi mogu se preneti našoj deci. 

"Deca starijih roditelja jednostavno imaju koristi od obrazovnog, tehnološkog i socijalnog napretka koji su roditelji postigli tokom ovog vremena odugovlačenja" rekao je dr. Kameelah Phillips iz Njujorka.

Iz istog razloga deca starijih roditelja nisu samo socijalno bolje opremljena, već i zdravija.

 

PROČITAJ JOŠ: 10 stvari koje treba da uradite pre bebinog rođenja


5. Možda ćete živeti duže zbog kasne trudnoće! 

Mnogi ljudi su uvereni da nije dobro imati decu u poznijim godinama, jer tada roditelji nemaju dovoljno energije za malu decu i bebe. Ili još gore - možda neće biti u mogućnosti da prisustvuju važnim trenucima deteta kada ono odraste; recimo  venčanju ili kada dobije svoju decu. 

Istraživanja pokazuju da su ti strahovi daleko od istine! 

Studija objavljena u časopisu Menopauza 2015. godine otkrila je da žene koje dobiju dete posle 33. godine imaju dvostruko veću verovatnoću da dožive 95. godinu, u odnosu na žene koje su poslednje dete dobile pre 30. godine. Što nikako nije beznačajna činjenica i sigurno je još jedan plus za kasnu trudnoću.


Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
10
Oprezno koristite pilule za odlaganje ciklusa
Pomeranje ciklusa je postalo sve učestalije, a naročito je popularno leti. U većini slučajeva nije opasno, ali i te kako...
4
Praćenje ovulacije - iscedak iz vagine (ce...
Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću iscetka iz vagine?
4
Da li smo zaista prestare za trudnoću nako...
Ne želite bebu posle 35.? U redu, ali nemoj reći da si stara! Postoji bezbroj razloga za rađanje dece posle trideset pet...
3





Otvorena prva banka reproduktivnih ćelija ...
U Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) u Višegradskoj danas je otvorena prva banka reproduktivnih ćelija u Srbiji, što ć...
Nova dijagnostika olakšava proces vantelesne
Doktor Aleksandar Antović u Novom danu je govorio o novoj metodi testiranja u procesu veštačke oplodnje - preimplantacio...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here