|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

6 načina da učinite da se vaše dete oseća posebnim

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 28.12.2022
Ovi jednostavni, ali efikasni načini učiniće da se vaše dete (ili sva vaša deca) oseća posebno i veoma voljeno.

image
Kada vaše dete želi da razgovara sa vama, prestanite sa onim što radite, ostvarite sa detetom kontakt očima i posvetite mu punu pažnju. Foto: Freepik.com
/11


Roditeljstvo je zaista žongliranje i to je najočitije kada pokušavate da podelite svoje vreme i pažnju među svojom decom. Uspostavljanje ove delikatne ravnoteže uključuje zadovoljavanje potreba svakog deteta pojedinačno, istovremeno osiguravajući da se niko ne oseća izostavljenim.


Međutim, ovaj trud je izuzetno važan. Pomažući svom detetu da se oseća voljeno i posebno, pored braće i sestara, pomažete mu da formira svoj identitet i dajete mu zdrav osećaj samopoštovanja u budućnosti.


S druge strane, deca koja ne osećaju ovu posebnu privrženost roditeljima mogu imati problema kasnije u životu, naglašava dr. Laura Kauffman, dečja psihološkinja iz Menlo Parka, Kalifornija. "Manje je verovatno da će ova deca slediti porodična pravila i verovatno će pokušati da privuku pažnju svojih roditelja na manje pozitivne načine, uključujući tuču sa braćom i sestrama, ili lošim ponašanjem u školi," kaže psihološkinja.


PROČITAJ JOŠ: 30 komplimenata koje deca treba da čuju


Na kraju, "naš cilj (kao roditelja) je da detetu pružimo bezuslovnu ljubav sa jasnim granicama koje će mu omogućiti da lakše podnese neizbežne trenutke" dodaje dr. Kauffman. Ravnoteža će mu pomoći da shvati da ponekad može privući vašu punu pažnju, a ponekad neće.

Zvuči vam komplikovano? Jeste, ali je izvodljivo da se vaše dete oseća kao zvezda, ako primenite ove jednostavne načine.


1. Uspostavite kontakt očima

Možda mislite da možete da slušate šta vaše dete govori dok proveravate svoju poslovnu e-poštu, ali u stvarnosti, vaše dete može da se oseća kao da ga stavljate u drugi plan. Dakle, sledeći put kada poželi da razgovara sa vama, odložite svoj posao, uspostavite potpuni kontakt očima sa svojim detetom i posvetite mu punu pažnju. Postavite pitanje ili dva, koja pokazuju da zaista slušate i da ste prisutni. Ako ne možete da odustanete od onoga što radite u tom trenutku, recite to. Zamolite dete da vam da trenutak da završite ono što radite, a zatim ga pratite, kaže dr. Kauffman.


2. Provedite barem nekoliko minuta zajedno svaki dan

Ne morate da odvojite ogromnu količinu vremena, čak i 10 minuta dnevno je odlično. Pustite dete da odluči šta ćete zajedno da radite, a ako je moguće, isključite telefon ili – još bolje – ostavite ga u drugoj prostoriji kako ne biste bili u iskušenju da preturate po njemu.


3. Postavljajte konkretna pitanja

Idite dalje od opšteg ispitivanja deteta u stilu "Kako je bilo u školi?" i umesto toga postavljajte svojoj deci konkretnija pitanja koja pokazuju da vam je stalo do onoga što se dešava u njihovim životima, kaže dr. Kauffman. Na primer: pitajte ih o pesmi koju su recitovali, sa kim su sedeli za ručkom, ili šta se dogodilo u njihovoj omiljenoj TV emisiji ili crtanom filmu.


PROČITAJ JOŠ: Nemoguće je dati previše ljubavi svom detetu!


4. Uspostavite važne porodične tradicije

Nema potrebe uvoditi ništa komplikovano; zaista se radi o zajedničkom kvalitetnom provodu "jedan na jedan" i stvaranju trajnih uspomena. Kuvajte sa detetom i nedeljom pripremite palačinke za porodicu. Odredite dane u mesecu kada ćete svoje dete počastiti njegovim omiljenim desertom i provesti sat vremena na igralištu. Jednostavne tradicije poput ovih mogu mnogo doprineti izgradnji te posebne veze između roditelja i deteta.


5. Nađite načine da pokažete ljubav

Poljubac u obraz, valjanje sa detetom po krevetu pre spavanja - pokazivanje naklonosti čini da se deca osećaju voljeno. Niste porodica koja voli da se grli? Nije važno! Napravite svoje jedinstvene "zagrljaje" ili smislite zabavni kod sa svakim detetom, kako biste jedni drugima pokazivali ljubav.


6. Uživajte u onome u čemu dete uživa

Verovatno niste toliko uzbuđeni zbog najnovije Nintendo igre kao vaša deca, ali voleti ono što vaša deca vole je odličan način da pokažete da vam je stalo do njih. Slušajte sa uzbuđenjem dok objašnjavaju organizaciju svog Lego zamka i budite dostupni da im pomognete da podele svoje uzbuđenje. Dr. Kauffman kaže da deljenje strasti vašeg deteta ne samo da im pomaže da se osećaju podržano, već im omogućava i da se „osete dovoljno važnim zato što im dajete svoje dragoceno vreme."


IZVOR: Parents.com / Ringaraja.net


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Upis u osnovnu školu
Upis deteta u školu je obaveza svakog roditelja ili staratelja koju je dužan da ispuni najkasnije do 31 maja kalendarske...
21
Lekovi „zaključavaju“ gene za psorijazu
Psorijaza je hronično zapaljensko oboljenje kože koje pogađa i decu i odrasle. Iako može da se javi u svakom uzrastu, sm...
8
"Kad će drugo" i šta to koga ima d...
Zašto se većina roditelja jedinaca susreće sa ovim pitanjem? Uz obavezno "SAMO JEDNO dete?"
7
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
5





Livadsko cveće, likovna aktivnost
Iz detinjstva ponesemo samo ono što smo doživeli svim svojim čulima.
Recept za čarobni porodični decembar
Da li ste i vi poželeli da decembar bude posebno magičan za vašu porodicu? Da ga provedete zajedno i da se neizmerno zab...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here