|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Kašnjenje u govornom razvoju može biti jedan od pokazatelja autizma. U tom smislu, logoped je jedan od prvih stručnjaka kome se treba obratiti.

image
/11


Neretko se deca sa autizmom suočavaju sa teškoćama u govorno-jezičkom razvoju uključujući razumevanje govora i efikasno komuniciranje sa drugima. Deca sa autizmom, vrlo često, ne nalaze nijedan razlog da komuniciraju sa drugim ljudima. Ovo može odložiti njihovo usvajanje govora, te kasnije dovesti do frustracija jer nisu u mogućnosti da verbalizuju svoje potrebe. Uzimajući u obzir činjenicu da “izbegavaju” socijalne situacije oni takođe imaju manje moguc´nosti da razviju govorno-jezičke sposobnosti.



Deca sa autizmom koja koriste govor u komunikaciji neretko imaju probleme u komunikaciji koja uključuje složenije teme ili apstraktne pojmove. Ovo se javlja kao posledica njihovog nerazumevanja situacija u socijalnom kontekstu i nemogućnosti sagledavanja situacija iz ugla drugih. Nespremnost da komuniciraju sa drugima se ogleda u tome da ne uspevaju da uspostave kontakt očima, koriste neverbanu komunikaciju ili razumeju govor tela.



Kašnjenje u govornom razvoju može biti najočigledniji pokazatelj da nešto nije u redu. U tom smislu logoped može biti jedan od prvih stručnjaka kome se treba obratiti. Prilikom procene govorno-jezičkog razvoja neophodno je uzeti u obzir sve aspekte komunikacije i socijalnog funkcionisanja, a ne samo govora i jezika.
 


Neka deca sa autizmom imaju ograničen govorno-jezički razvoj ili su neverbalna (nikada nisu razvila govor), dok njihovo razumevanje govora drugih može varirati. U takvim slučajevima govorni terapeuti (logopedi) razvijaju kod deteta komuniciraju koristeći vizuelne metode kao što su korišćenje simbola i/ili slika u komunikaciji. Takođe, logopedi pomažu deci sa autizmom da razviju veštine slušanja, pažnje, koncentracije, kao i unapređivanju razumevanja verbalnog govora, socijalnih situacija i dr.



Sa druge strane, neka deca sa autizmom imaju bogat rečnik i u stanju su da verbalno komuniciraju. Međutim, ova deca se suočavaju sa poteškoćama u korišćenju govora i jezika i to u smislu pravilne upotrebe pojedinih reči i/ili rečenica u određenom kontekstu. Ljudi opšte populacije primaju informacije tokom komunikacije tako što “tumače” značenje reči i rečenica. Pored toga, informacije se mogu dobiti na osnovu načina na koji je poruka poslata što uključuje pored ostalih neverbalnih signala i ritam ili intonaciju u govoru. Na primer, rečenica “Bio si u školi” može biti samo konstatacija ili komentar, ali može predstavljati i pitanje u zavisnoti od intonacije prilikom izgovora. Deca sa autizmom se suočavaju sa teškoćama ne samo razumevanja značenja pojedinih reč i rečenica već i nemogućnosti prepoznavanja intonacije u govoru od koje vrlo često zavisi značenje poruke koju nam drugi šalju.


Neki od ostalih problema u komunikaciji sa kojima se mogu susresti deca sa autizmom su:

-          Poteškoće u pravilnom izgovoru (artikulaciji) pojedinih glasova.

-          Poteškoće sa fluentnošću (mucanje ili brzopletost u govoru).

-          Poremećaji glasa (npr. “piskav” glas ili monoton ujednačen “govor robota”).

 


Dragana Filipović, diplomirani defektolog - logoped ,   Edukativni centar LexisPro

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
10
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
9
Koji obrok mališani smažu BRZO, BRŽE ILI Z...
Nutrino Junior kaša u zip pakovanju je savršen izbor za doručak, užinu ali i laganu večeru jer ne samo da zadovoljava de...
6
Dečji "žargon" tj. NE!
Naoružajte se strpljenjem i suočite se sa tim provokatorskim NE!
4





Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...
Ako se dete igra sa dinosaurusima, super j...
Prema studiji iz 2007. objavljenoj u časopisu Development Research, oko trećine male dece će u nekom trenutku razviti „i...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image
Click Here