|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Čistite igračke bar jednom nedeljno

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 5.9.2013
Plišane igračke stavite jednom nedeljno u kese za zamrzivač i ostavite u frižideru na nekoliko sati, to će "ubiti" prašinu, bakterije i grinje, izbećićete pranje i dugotrajno sušenje istih.

image
/11


Kada kupujete novu igračku obratite pažnju da li može da se čisti, a na onima koje mogu da se peru najčešće postoji uputsvo za održavanje. Detetu nikada nemojte davati da se igra sa novom igračkom dok je ne operete, jer se može dogoditi da se na njoj nalaze virusi ili bakterije.

Pedijatri kao prevenciju savetuju i da ograničite broj igračaka koje dete stavlja u krevet i da njih ne iznosite napolje, odnosno da ne budu na podu ili u autu. Takođe, dobro je i da se rešite svih igračaka koje su polomljene, jer se one mnogo teže čiste i lakše skupljaju nečistoće, a da ne pričamo o mogućnosti da se deca povrede.

 

Stručnjaci preporučuju da igračke čistite jednom nedeljno. Plastične i one koje je moguće očistiti krpom možete da popraskate i sredstvima za dezinfekciju, a potom da ih operete mlakom vodom.
Koristite blage deterdžente i dobro isperite. Ako igračka ima "sakrivene" delove, možete da upotrebite i četkicu, koja će vam služiti samo za to. Kada isperete igračku nemojte je brisati, ostavite da se osušu na vazduhu. Ukoliko piše na deklaraciji, neke plastične igračke povremeno možete da stavite u mašinu za pranje sudova.

 

Drvene igračke najlakše se održavaju, mlakom vodom i blagim deterdžentom, ali pazite da ne puštaju boju. U tom slučaju ih bacite, jer stručnjaci tvrde da je to dokaz slabog kvaliteta.
Igračke koje deca koriste tokom kupanja posle svake upotrebe obavezno osušite, jer su tako mokre idealno mesto za razvoj plesni i buđi. Isperite ih od sapunice mlakom vodom i osušite peškirom ili krpom.

 

Igračke, posebno plišane, su odlično mesto za razvoj grinja i sakupljanja prašine i zbog toga je važno da ih redovno čistite.
To je posebno značajno ako je vaše dete skolno alergijama, učestalim bronhitisima ili već pati od astme, kao i ako imate bebu koja je u fazi da sve što dohvati stavi u usta. Čiste igračke čuvaju dečje zdravlje.
Pored grinja i prašine na njima može biti i teških metala koji mogu da prouzrokuju kasnije ili pre i druge bolesti.

Kada kupujete novu igračku obratite pažnju da li može da se čisti, a na onima koje mogu da se peru najčešće postoji uputsvo za održavanje. Detetu nikada nemojte davati da se igra sa novom igračkom dok je ne operete, jer se može dogoditi da se na njoj nalaze virusi ili bakterije!

 

Plišane igračke se peru u veš mašini, ali se dugo suše, pa možete da probate jedan "trik" - stavite ih u kese za zamrzivač i stavite u frižider na nekoliko sati, jednom nedeljno.
To će rešiti prašinu, bakterije i grinje, ali isto tako i usisivač može biti od pomoći, pogotovo onaj sa posebnim dodatkom za igračke. Redovno ih tresite i vetrite, ostavljajte na suncu, naročito plišane igračke sa baterijama, koje se ne mogu prati ( mada pojedine i mogu jer može da im se izvadi mehanizam).

 

I na kraju, ako se druga deca igraju sa igračkama vašeg deteta, a kašlju ili su prehlađena, operite ih posle posete, jer se na taj način lako prenose infekcije. Igračke treba češće da perete i kada je vaše dete bolesno, kao i onda kada su uprljane hranom.



Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Dete mora da se pelcuje frustracijama dok ...
Kako odrasta, ti pomalo kreneš da ga frustriraš, pomalo mu nešto ne daš.
12
Mrežni sistem koji štiti decu od pada sa p...
Zato što brinemo o bezbednosti Vaše dece i Vaših kućnih ljubimaca prepoznati smo kao najkorisniji proizvod iz oblasti ur...
8
OVO JE ZA 5+! Pismeni rad malog Teodora (9)
Pismeni rad devetogodišnjeg Teodora Kovačevića iz Beograda o njegovom ocu Milanu, koji je vrlo brzo postao viralan, razn...
8
Međedović
Bajke i pripovetke za decu na Ringeraja.rs
7





Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
Mrežni sistem koji štiti decu od pada sa p...
photo
Zato što brinemo o bezbednosti Vaše dece i Vaših kućnih ljubimaca prepoznati smo kao najkorisniji proizvod iz oblasti ur...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here