|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Danas su na meniju špargle!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 23.3.2022
Špargla je poznata po svom lekovitom dejstvu. Pogledajte kulinarske trikove koje je dobro znati kada pripremate jela od špargle.

image
Špargla sadrži mnogo antioksidanata. Foto: Freepik.com
/11


Špargla, poznata još i kao šparoga, biljuš, vilina metla i kalenac, ima nežnu aromu plemenitog povrća. Poznata je po svom lekovitom dejstvu i smatra se niskokaloričnim povrćem, koje je odličan dodatak porodičnom meniju.


Kako pravilno pripremiti špargle?

Poznajemo zelene i bele špargle. Diferencijacija je neophodna jer postoji i razlika u pripremi. Zelene obavezno oprati jer ih ne ljuštimo! Dok se bele peru ako se supa kuva od špargle sa korom, inače se ne peru. Ukratko - oljuštimo zelene špargle samo na dnu isečenog dela, a bele špargle oljuštimo cele. Počinjemo jedan centimetar ispod vrha tankim slojem, koji zadebljamo prema dnu. Kraj odsečemo.


Špargle iste debljine spakujte u vezice za porcije (oko 250 grama za prilog i 500 grama za glavno jelo), povezane kuhinjskim kanapom. Ovo takođe olakšava njihovo vađenje iz useva. Skuvajte ih u visokom loncu sa velikom količinom slane vode i kuvajte ih sa malo šećera, parčetom putera i nekoliko kriški limuna.


Koliko dugo kuvamo špargle?  

Nikada ih ne kuvamo da potpuno omekšaju, ali ne bi trebalo da budu tvrde. Bele, u zavisnosti od debljine, kuvaju se 10 do 15 minuta, a zelene 7 do 12 minuta.


Špargle su najbolje ako su tek ubrane na njivi

Međutim, ako nemate ovu opciju, svežinu prilikom kupovine možete proveriti na dva načina: kada ih presečete, unutra moraju biti sveže i sočne. Ako pokucatu jednu o drugu, zvuče kao zvono. Sveže špargle takođe imaju najbolji ukus. Međutim, ako ih trebate sačuvati, važno ih je neoguljene zamotati u vlažni peškir i čuvati u frižideru.


Upotreba u kuhinji je vrlo široka, ali ako uključite svoje talente za kuvanje, definitivno ćete stvoriti izuzetna jela od špargli.


Nika Dolenc
Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pomozite svom tinejdžeru da izađe na kraj ...
Masna koža, akne, bubuljice...ovi izazovi su veliki za tinejdžere i nije im lako. Bitne i dinamične hormonske promene u ...
6
Medicina budućnosti u Beogradu
Beograd je domaćin medicini budućnosti. Na skupu posvećenom regenerativnoj i personalizovanoj medicini govorili su najpo...
4
Šta su ciste na dojkama i kako da ih lečite
Ciste na dojkama su veoma česta pojava, smatra se da je njihova pojava gotovo epidemiološka.
4
Besplatne sportske vežbe na Ringeraji!
Dragi Ringerajci, spremili smo vam sjajno iznenađenje pred letnju sezonu! U pitanju je korišćenje dvomesečnih besplatnih...
4





Kako da napokon skinete salce sa stomaka
Ne postoji trik koji će učiniti da za tri dana nemate ni grama masti, ali evo šta zaista može da vam pomogne.
Bolesti kao posledica nepravilne ishrane
Zdrava i pravilna ishrana jedan je od osnovnih problema današnjice. Ljudi su nesvesni svakodnevnog izlaganja organizma n...



Anketa

statistika
zvezdica009

Rekli su mi da imam ENDOMETRIOZU

DA (11%)

NE (89%)


Ukupan broj glasova: 121

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here