|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Fizičko kažnjavanje kao vaspitna mera-ZAŠTO NE?

Dečiji psiholog Jelena Krstić Anđelković, 23.2.2021
Batine su najdirektnije kažnjavanje deteta, a ne njegovog pogrešnog ponašanja. One šalju poruku "ti si loš", umesto "ovo si loše uradio". Dakle, cilj je u startu promašen.

image
U poslednjih desetak godina ovom problemu je posvećeno mnogo istraživanja, i sva ona su potvrdila da fizičko kažnjavanje dece od njih stvara agresivne pojedince; Foto: Freepik
/11


Biti roditelj je velika obaveza i odgovornost, i zahteva puno odricanja, vremena, ljubavi i rada.

Vaspitanje deteta treba da se temelji na uspostavljanju i izgradnji kvalitetnog odnosa s vlastitim detetom, a temelj takvog odnosa su prihvatanje i poštovanje ali i postavljanje određenih granica.


Postavljanje granica u vaspitanju jednako je važno kao i razumevanje, ljubav i podrška. Na taj način deca nauče da su odgovorna za ono što im se događa, to im pomaže da steknu samoregulaciju osećaja i ponašanja, da budu samopouzdana, ali i da steknu osećaj sigurnosti i poverenja u roditelje. Sve su to vrlo važne veštine koje detetu omogućavaju bolji uspeh u školi, ali i uspostavljanje dobrog odnosa sa vršnjacima i izgradnju prijateljstva. Brojna istraživanja pokazuju da vaspitni stil u kojem su visoko zastupljeni podrška, prihvatanje i pokazivanje topline i ljubavi, ali i jasno i dosledno postavljanje granica, strukture i očekivanja, omogućuje deci da odrastu u samopouzdane, stabilne i uspešne osobe koje neguju kvalitetne odnose s drugima.


Vaspitanje deteta svakako uključuje disciplinu. Nažalost, u mnogim domovima disciplinovanje uključuje i razne oblike fizičkog kažnjavanja. Starije generacije čak su imale i uzrečicu da je batina izašla iz raja. U poslednjih desetak godina ovom problemu je posvećeno mnogo istraživanja, i sva ona su potvrdila da fizičko kažnjavanje dece od njih stvara agresivne pojedince. Roditelji su često pod emotivnim stresovima zbog kojih suviše oštro reaguju, a za batine ili povišen ton je potrebno mnogo manje vremena prilikom vaspitavanja deteta nego objašnjavanje šta je dobro a šta ne. Međutim, batina je više izraz nemoći roditelja da disciplinuje dete drugim merama, kao i njegove nemoći da u određenim trenucima obuzda svoje impulsivne reakcije.

Američko društvo pedijatara opisuje udaranje dece kao nepoželjno u bilo kojoj situaciji, jer ono nema dugoročnog efekta kao vaspitno sredstvo koje bi decu trebalo naučiti lepom ponašanju. Stoga se preporučuje istrajnost u vaspitanju koji probleme rešava komunikacijom, a koji od roditelja zahteva strpljenje.


Strategija time-outa je dobar izbor, a uključuje uskraćivanje pažnje detetu prilikom njegovih ispada, odnosno svojevrsno smirivanje i ćutnju. To razdoblje ćutnje primoraće dete da se smiri i u interakciji s roditeljima razmisli o svome ponašanju.

Najvažnija stvar kod time out-a je što dete provodi ovo vreme u dosadnoj okolini kao što je hodnik ili u njegova soba, i postaje mu jasno da nećete popustiti pred njegovim besom ili lošim ponašanjem, naravno i vi dobijate na vremenu da se smirite. Ali, u praksi, za mnoge roditelje zamah po guzi ima brži i trenutni učinak.


Istraživanja su pokazala da su deca koja su češće bila udarana na uzrastu od tri godine, pokazivala agresivnije ponašanje već sa pet godina. Takođe, mališani koji su dobijali po guzi na uzrastu od 12 meseci pokazivali lošije rezultate na kognitivnim testovima na uzrastu od tri godine.

Deca koja su bila udarana samo mesec dana pre početka istraživanja, pokazivala su 50% više agresivnosti od dece koja nisu fizički disciplinovana. Agresivne ispade prati neposlušnost, nestrpljenje i želja da njihove želje i potrebe budu odmah zadovoljene, frustracija, promene raspoloženja i fizičko nasrtanje na druge. Udaranje, kao kazna,pokazuje detetu da je u redu udariti druge da bi rešio problem i da je u redu kazniti drugog na isti način. Dok nefizičke metode discipline pomažu detetu da se suoči sa svojim osečajima i uči ga nenasilnim načinima rešavanja problema.

Udaranje uliva strah kod deteta, neretko se javlja još veća neposlušnost i inat kod deteta, a ne razumevanje problema kod dece. Čak i ako dete prestane da viče nakon što je dobilo batine, to ne znači da razume zašto ne sme tako da se ponaša. Osim toga, udaranje i za njih postaje model ponašanja koji rešava probleme. Batine su najdirektnije kažnjavanje deteta, a ne njegovog pogrešnog ponašanja. One šalju poruku "ti si loš", umesto "ovo si loše uradio". Dakle, cilj je u startu promašen.


Fizičko kažnjavanje možda je učinkovito kratkoročno, ali sa vremenom postaje sve manje i manje. Ono otežava disciplinovanje kako dete odrasta.

Ulaganje vremena u učenje deteta zašto je njegovo ponašanje loše i krivo, na duge staze stvara više osveštene i odgovorne pojedince koji mogu kontrolisati svoje emocije i ponašanje.




Autor: Dečiji psiholog Jelena Krstić Anđelković


Individualni psihoterapijski rad sa decom i savetovanje roditelja

telefon: 063/460782063/460782 

adresa: Knez Miletina 26, Beograd

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Dr Ranko Rajović, o novim merama u školi i...
Studije su pokazale da deca koja nemaju dovoljno vežbe i fali im aerobne aktivnosti imaju smanjene duboke moždane strukt...
9
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
5
Mama se udala za tatu jer tada nije razmiš...
Ovi fenomenalni odgovori klinaca na pitanja o njihovim mamama će vam ulepšati dan…
4
Sramota zvana „treće dete”
Predivan tekst predivne mame troje prelepe, prepametne dece!Pročitajte i uživajte!!!
3





MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here