|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kada završite sa rađanjem dece ... i tugujete zbog toga

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 10.11.2022
I dok kopate po svom ormanu, u redu je vratiti te farmerke za trudnice na policu. Svima nam povremeno treba malo nostalgije i dobrog plača. To je ono što nas čini dobrim mamama. To pokazuje koliko volimo svoju decu i koliko nas čine srećnim od rođenja. Ako možete da dobijete taj topli i osećaj zbog starih farmerki, zadržite ih!

image
I u ovom žaru emocija, vratila bih se u jednu od tih kasnih noći, kada bih mogla. Molim vas nemojte pogrešno shvatiti, ja sam veoma srećna mama. Foto: Freepik.com
/11


Ne volim da čistim ormare. To je jedan od najgorih roditeljskih poslova. Imam tri sina i ćerku, svi su rođeni u istom godišnjem dobu, pa često uhvatim sebe kako premeštam stvari iz jedne sobe u drugu. Zaista mrzim da spremam svoj ormar, ali ponekad to jednostavno mora da se uradi. Ne tako davno, slagala sam neke stvari i naišla na farmerke za trudnice. Isticale su se među drugom odećom svojom širokom, udobnom elastičnom trakom. Osetila sam bol u stomaku dok sam ih držala u rukama, znajući dobro da je moj trudnički život završen i da sam završila sa decom. To me čini tako tužnom. I u redu je da se tako osećam.

 

Bebeći dani
Moji dani rađanja bebe su već neko vreme pošlost, moj najmlađi ima šest godina. Zašto još uvek imam te pantalone u svom ormaru? Ne znam. Pretpostavljam da ne mogu da podnesem da ih zaboravim, da ih nema. One su deo moje istorije, značajan deo mog života. Neki od mojih najsrećnijih i najlepših dana desili su se onda kada sam imala ogroman stomak i nisam mogla da vidim svoje nožne prste. Imam četvoro prelepe dece — tri dečaka i devojčicu — i provela sam cele tri godine trudna. Kao dokaz, imam strije, opuštenu koža i grudi koje su znale za bolje dane. Samo zato što moja deca rastu ne znači da me srce još uvek ne boli za tim bebećim danima.

Bebeći dani

Moji dani rađanja bebe su već neko vreme pošlost, moj najmlađi ima šest godina. Zašto još uvek imam te pantalone u svom ormaru? Ne znam. Pretpostavljam da ne mogu da podnesem da ih zaboravim, da ih nema. One su deo moje istorije, značajan deo mog života. Neki od mojih najsrećnijih i najlepših dana desili su se onda kada sam imala ogroman stomak i nisam mogla da vidim svoje nožne prste. Imam četvoro prelepe dece — tri dečaka i devojčicu — i provela sam cele tri godine trudna. Kao dokaz, imam strije, opuštenu kožu i grudi koje su znale za bolje dane. Samo zato što moja deca rastu ne znači da me srce još uvek ne boli za tim bebećim danima.


Mlada mama

Kada sam prvi put postala mama, bila sam u dvadesetim. Bila sam tako mlada i neiskusna i blaženo nesvesna svih borbi koje majčinstvo podrazumeva. Dok sam držala svog novorođenog sina u naručju, plakala sam od ponosa, uzbuđenja i straha. Želela sam da mu budem najbolja majka koja sam mogla da budem. Molila sam se da ga život blagoslovi punoćom, uzbuđenjem i mojim prisustvom. Tih prvih nekoliko meseci roditeljstva bilo je teško. Tu su kasnonoćno hranjenje, beskrajni plač, stotine pelena i u isto vreme osećaj da ste preplavljeni emocijama i potpuno zadovoljni.

I u ovom žaru emocija, vratila bih se u jednu od tih kasnih noći, kada bih mogla. Molim vas nemojte pogrešno shvatiti, ja sam veoma srećna mama. Moja deca me ispunjavaju. Zapravo, preplavljuje me radost dok ih gledam kako rastu i uživaju u svojim mladim životima. Imaju četiri različite ličnosti i poglede na svet, i ja sam zadivljena svakim danom njihovih života. Volim da verujem da sam i ja imala malo učešća u tome. Kada ih pogledam - tinejdžera, dvoje bilzanaca i moje malo dete - još uvek mogu da ih vidim kao bebe. Oči su im iste. Ponekad zaspu sa glavicama na mom krilu, a ja im milujem lice i provlačim prste kroz kosu, kao kada su bili mlađi. Raduje me što i dalje nalaze utehu u maminom naručju. Koristim te trenutke i žudim za njima jer znam da su prolazni.


Kada završite sa rađanjem 

Kada znate da nećete imati još beba, možda ćete se osećati pomalo tužno i depresivno. Neke žene doživljavaju zaista bol u sebi, žudeći da odrastu još jednog čoveka. Sve razumem. Isplakala sam mnogo suza znajući da u mojoj kući više neće biti krevetića ili da neću imati priliku da čujem „Dobićete još jednog dečaka“ ili „Čestitam, devojčica je“.

Bili su to uzbudljivi trenuci, činili su me ponosnom.

Nije teško razumeti zašto bi neko žudeo za tim. I potpuno je prirodno imati ta osećanja. To što nam nedostaju bebe, ne čini mene, tebe ili bilo koga drugog tužnom osobom. Mislim da nas to čini prilično normalnima. Da nismo želeli život okružen bebama i decom, verovatno ne bismo osnovali porodice na koje smo tako ponosni, zar ne? Sasvim je u redu da zavirite još neki put u prodavnicu za bebe. Nema ničeg lošeg u tome da kažete strancu da je njihova beba lepa. A ako u vašem životu imate bebu nekog člana porodice ili prijatelja, nije sramota voleti ih, držati ih i dati im flašicu. To je majčinski instinkt. Ne možete nam to oduzeti.


Život posle beba 

Ima li života posle bebe? Da! I to je tako uzbudljivo neverovatno. Naravno, postoje borbe, tokom učenja deteta da koristi nošu ili učenje deteta da čita, ali nagrada je neverovatna. Kao majka dece od 6 do 14 godina, obećavam da je pred nama mnogo lepih dana. Postoje fudbalske utakmice i sastanci izviđača. Čeka nas radost prvog dana vrtića, osnovne škole i srednje škole. Kao roditelj, bićete ponosni kada vaše dete bude pevalo na školskoj priredbi ili kada dođe kući sa dobrom ocenom na testu, za koji ste zajedno vežbali.

Uživajte u svakoj fazi. Jer kao što brzo prolaze ti bebeći dani, detinjstvo je treptaj. Uživajte u svakodnevnim trenucima kod kuće sa svojom decom. Čak i ako žele samo da gledaju film ili prave roštilj u dvorištu i razgovaraju sa vama, delite te trenutke sa njima! Nikada nećete požaliti zbog vremena provedenog sa svojom decom. Oni će nastaviti da vas čine ponosnim kako vreme bude prolazilo. Naravno, oni će vas testirati i postavljati izazove, ali će vas učiniti jačim i boljim. Nastavite da ih volite i odgajajte, da budu dobra ljudska bića. To je sve što je bitno. I dok kopate po svom ormanu, u redu je vratiti te farmerke za trudnice na policu. Svima nam povremeno treba malo nostalgije i dobrog plača. To je ono što nas čini dobrim mamama. To pokazuje koliko volimo svoju decu i koliko nas čine srećnim od rođenja. Ako možete da dobijete taj topli i osećaj zbog starih farmerki, zadržite ih! Zaslužujete to za sav naporan rad koji svakodnevno ulažete u igri zvanoj majčinstvo. Uživajte u svemu. Vreme je lopov.

 

Odabrala i prevela Ringeraja.rs

Colleen Dilthey Thomas

Izvor: BabyChic.com

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Šta kažu mame, veronauka ili građansko vas...
Pročitajte šta kažu Ringerajine mame na temu - Veronauka ili Građansko vaspitanje?
6
Dete sa niskim pragom tolerancije na frust...
Neke osobe imaju veći prag tolerancije na frustraciju, te lakše podnose neuspehe, dok druge teško podnose i najmanje neu...
5
Sa koliko godina deci PROBUŠITI UŠI?
O temi mala deca i minđuše vode se velike rasprave – je li to baš slatko ili je nanošenje telesne povrede?
5
Ostavite djecu na miru
Ne zanima ih naše djetinjstvo u kom se ratovalo, u kojem se bombardovalo, u kojem smo stajali u redu za litru ulja.
4





MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
Trči sine, trči kad god možeš, trči za svo...
Saslušah mirno sve te argumente zašto dečak od sedam godina ne sme da trči na odmoru, probah da objasnim da nemaju fizič...



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here