|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ja sam majka dečaka i mislim na vaše ćerke dok odgajam svoje sinove

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 30.8.2022
Odbijam da napuste moju kuću misleći da su jači pol. Ipak, želim da ih ohrabrim da budu što jači. Ali i nežni takođe. Kažem im da volim jake muškarce. I muškarce velikog srca. I molim se da će im se dopasti jake žene.

image
Vaša žena će možda biti pametnija i uspešnija od vas. Želim da znaju da biti pametan ne pripada samo jednom polu. Foto: Freepik.com
/11


"Mama, šta ti je to na zadnjoj strani noge?" - pitao je moj mlađi sin, dok sam uvijala kosu. 

"Mama, šta ti je to na zadnjoj strani noge?" - pitao je moj mlađi sin, dok sam uvijala kosu.  
"Na šta misliš dušo?" - odgovorila sam upitno.  
"Te tačke na tvojoj nozi. Šta je to? Tata ih nema." 
Okrenuh se i ugledah svoj celulit u ogledalu. Počeh da se smejem. "Oh, to je celulit, dušo. I to je nešto što devojke imaju na nogama. Ali nikada im ne govori ništa osim da su lepe, čak i ako ti se te tačke ne dopadaju.
 "Onda, mama, tvoja noga je stvarno, stvarno lepa." - reče moj sin.  
Oboje smo prasnuli u smeh.


"Na šta misliš dušo?" - odgovorila sam upitno.

  
"Te krupne tačke na tvojoj nozi. Šta je to? Tata ih nema." 


Okrenuh se i ugledah svoj celulit u ogledalu. Počeh da se smejem. "Oh, to je celulit, dušo. I to je nešto što devojke i žene imaju na nogama. Ali nikada im nemoj to reći, osim da su lepe, čak i ako ti se te tačke ne dopadaju.


"Onda, mama, tvoja noga je stvarno, stvarno lepa." - reče moj sin.  


Oboje smo prasnuli u smeh.

 

PROČITAJ JOŠ: 13 razloga zašto je sjajno imati decu istog pola

 

JA SAM PONOSNA MAMA


Mama koja odgaja sinove.  

Neki to smatraju samo lošom srećom. Ali uvek sam smatrala da je čast biti jedina devojka u kući dečaka. Četiri dečaka i muž, tačnije.  


Smatram da je privilegija biti jedina sa lakom na noktima. Sa šminkom, ružičastom pidžamom i parfemom. Smatram da je privilegija biti jedina sa haljinama i štiklama. I drugaricama. I suzama koje kreću na srceparajuće filmove.


Ali u poslednje vreme razmišljam o tome da je biti jedina devojka više od časti. Umesto toga, to je važna uloga koju ne želim da shvatim olako, kao nešto zbog čega se samo osećam dobro. Ona ima veći uticaj od toga.


Moj posao je da ih naučim o ženama 

Moja četiri sina dolaze kod mene i postavljaju pitanja. I očekuju odgovore. Vidite, ja sam njihova polazna tačka za razumevanje suprotnog pola. I to je slatka uloga. Ali i vrlo važna, jer ja ih učim o tome šta žene jesu, a šta nisu. Ja sam ta koja im pomaže da razumeju kako žene razmišljaju i funkcionišu. I kako i zašto se ponekad ponašamo drugačije od naših muškaraca. Ali i zašto se u nekim situacijama ponašamo baš kao muškarci.


Zato želim da ih dobro naučim. Jer će jednog dana u njihovom životu biti još jedna dama. I tog dana, želim da ta dama zna da sam mislila na nju kada sam svojim sinovima govorila o nama ženama.

 

PROČITAJ JOŠ: 10 načina kojima roditelji nanose štetu decu a da to ne znaju

 

PET ISTINA KOJE MAME DEČAKA TREBA DA NAUČE SVOJE SINOVE


Ženska tela su drugačija od muških. Ali vrlo su moćna.

Moji sinovi često primećuju da je moje telo drugačije od njihovog. Pitaju zašto izgledam mekše od njihovog oca i mnoštvo drugih stvari. Gledali su me kako dojim četvoro dece. I znaju da moje grudi ne izgledaju sasvim isto kao kod žena koje imaju priliku da vide. I zato pričamo o tome. I kako se ženska tela menjaju tokom godina, kako deca rastu u njima i rađaju se iz njih. Razgovaramo o tome kako je sve to prirodno i kako svi delovi procesa u telu mogu učiniti da žena izgleda drugačije, ali i da bude podjednako lepa. I da treba prihvatiti lepotu koja se menja tokom godina.


Žene nisu slabiji pol.

Takođe razgovaramo o tome da, iako muškarci i žene nemaju iste delove tela, podjednako su jaki. Veliki mišići i visina su jedan od načina da neko izgleda snažno. Ali odgajanje bebe, nošenje bebe i hranjenje bebe su takođe načini da neko bude veoma jak. Zato razgovaramo o tome da pazimo da nikada ne impliciramo da su žene slabije od muškaraca. Često im ukazujem i na to da znam neke žene koje su jače od tate. Dakle, sve je stvar perspektive i ne pretpostavljam da su sve žene kao ja.

Često razgovaramo i o mentalnoj snazi. I govorimo o tome da ponekad društvo implicira da je ženama potrebna zaštita. I kažem im da, iako volim da se o meni brine njihov otac, ponekad se i ja brinem o njihovom tati. Govorimo o tome da su ponekad žene te koje su hrabrije od muškaraca, ali i da žene ponekad žele da im muževi budu uz njih i zaštite ih. Dečaci mi kažu da je to zbunjujuće, a ja im kažem da je komunikacija i postavljanje pitanja ono gde razumevanje počinje. Zato postavljaju još pitanja. I ja odgovaram. Odbijam da napuste moju kuću misleći da su jači pol. Ipak, želim da ih ohrabrim da budu što jači. Ali i nežni takođe. Kažem im da volim jake muškarce. I muškarce velikog srca. I molim se da će im se dopasti jake žene.

 

PROČITAJ JOŠ: Nemoguće je dati previše ljubavi svom detetu!

 

Žene su pametne. 

Ja sam majka koja radi kod kuće (uglavnom), ali sam takođe bila uspešna u srednjoj školi, zatim završila koledž, i diplomirala na svom master programu sa najboljim ocenama. I to sam stavila do znanja svojim sinovima. Ne zato što sam opsednuta svojom prošlošću, već zato što vide svoju mamu kako ostaje kod kuće i brine se o njima, i ne želim da to što sam odabrala da ih odgajam i posvetim im se, pobrkaju sa nedostatkom inteligencije. Takođe razgovaramo o tome da samo zato što neke mame ostaju kod kuće, ne znači da nisu pametne. I tate nekada ostaju kod kuće. Čak im kažem: „Vaša žena će možda biti pametnija i uspešnija od vas. Želim da znaju da biti pametan ne pripada samo jednom polu. Pripada onom ko ulaže trud da bi uspeo.


Žene zaslužuju poštovanje.

Moji sinovi su u godinama u kojima žene smatraju lepim. I ja im kažem da je to sasvim prirodno i normalno. Ali takođe govorimo o poštovanju ženskih tela u njihovim očima, rečima i delima. Uvek im govorim da misle na stvari koje žele da čuju da njihov tata govori o meni. I da prate njegov primer dok odrastaju. Oni se smeju, ali shvataju. Razgovaramo o tome kako nas neke stvari privlače na drugom polu, a neke stvari izgledaju čudno i drugačije. I u redu je postavljati pitanja. I primećivati. Ali nikada ne treba zanemariti suprotni pol. I nikada ne treba tretirati lepu devojku kao nekoga ko im nije ravan. Ili tretirati devojku za koju ne misle da je lepa, kao nejednaku u odnosu na drugu devojku. Sve to dobija smisao, u njihovim malim mozgovima.


Žene i muškarci se ne uklapaju uvek u stereotipe.

Priznajem da spadam u neke prilično klasične rodne stereotipe. Ali učim svoje sinove da nisu sve žene iste, niti su svi muškarci isti. I želim da znaju da iako sam ponekad emocionalna zbrka, to ne znači da sve žene spadaju u tu kategoriju. Ili samo zato što volim veliki nakit ne znači da ga sve žene vole. A ponekad čak i muškarci vole da nose nakit.  

Važno mi je da moji dečaci shvate da smo, iako ne istog pola, različiti, ali jednaki. I moramo da cenimo te razlike i da uživamo u njima. Tako da jednog dana, ako se ožene ženom poput mene ili drugačijom od mene, mogu je ceniti i voleti na način koji vodi ka potpunom razumevanju.


Odabrala i prevela Ringeraja.rs

Izvor: Baby-chick.com

 

PROČITAJ JOŠ: 7 dužnosti koje imate prema svom detetu

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako naučiti dete da vozi bicikl bez pomoć...
Dete će naučiti da vozi bicikl bez pomoćnih točkića tek kad to samo poželi...
8
Vežbe za pravilan izgovor glasova
Mališani ponekada govore nerazgovetno. Koliko god nam to bilo simpatično, ukoliko se taj način izgovaranja glasova nasta...
5
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
5
Ako nam deca ne čitaju, biće polovični lju...
“Biti pismen znači biti čovek koji razvija kapacitete samorazumevanja i koji je u stanju da sebe predoči drugim ljudima ...
4





Roditelji, da li znate za pravilo 3-6-9-12?
U eri moderne tehnologije zavisnost od interneta je nažalost sve prisutnija, naročito među mladima. Kao i svaka druga b...
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here