|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Karijes (lat. Caries dentium) je hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje napreduje progresivno, centripetalno i dovodi do razaranja zuba.
Ključne reči:

image
/11


Sokovi i slatki napitci piju se isključivo u toku dana. Ako svojoj bebi dajete da pije sok noću, rizikujete da u najranijem detinjstvu dobije karijes.


Mlečni zubi nemaju strukturu kao stalni, oni su osetljivi i na njih posebno treba obratiti pažnju.

Dok dete ne poraste i ne počne samo da održava higijenu usne duplje, nega zuba je isključivo mamina odgovornost.


Naročito su osetljivi gornji sekutići jer je oko njih pljuvačka slabo pokretna, a time i njena zaštitna uloga. Upravo zato, mame svakodnevno treba gazom da čiste bebine zubiće, posle oborka i pred spavanje.


Pljuvačka kod beba ima duplo manje odbrambenih antitela nego u periodu kad počne da jede čvrstu hranu. U toku 24 sata, beba spava veći deo dana, pa se u tom periodu pljuvačka slabije luči.

Često mame daju bebi da pije sok kad noću plaču i posle samo nekoliko gutljaja beba se smiri i zaspi. Druga grupa mama nam je rekla da se soka rešila pomocu cucla koje su uranjale u šećer.


Pogrešno davati bebama da piju sok noću ili da uživaju u slatkoj cucli, jer to skoro sigurno znači da će beba dobiti karijes jer šećer iz soka i sa cucle ostaje u usnoj duplji sve do jutra i tako pravi podlogu za stvaranje cirkularnog karijesa.

Cirkularni karijes se naziva zbog toga jer se lako i brzo prenose od sekutića na ostale zube.


Šta treba činiti?  Ako beba dugo plače nemojte je umirivati sokom. Beba treba da pije sok isključivo u toku dana ili za vreme užine a nikako noću. Noću bebi dajte samo čistu vodu.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ide zmija - VIDEO!!!
Malo zabave za najmlađe
12
HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
7
Vežbe za pravilan izgovor glasova
Mališani ponekada govore nerazgovetno. Koliko god nam to bilo simpatično, ukoliko se taj način izgovaranja glasova nasta...
5
Infekcije genitalija kod devojčica
Jedan od najčešćih problema kod ženske dece je infekcija genitalnog regiona. To je ona česta, ali i dosadna infekcija pr...
5





Mrežni sistem koji štiti decu od pada sa p...
photo
Zato što brinemo o bezbednosti Vaše dece i Vaših kućnih ljubimaca prepoznati smo kao najkorisniji proizvod iz oblasti ur...
Koji obrok mališani smažu BRZO, BRŽE ILI Z...
Nutrino Junior kaša u zip pakovanju je savršen izbor za doručak, užinu ali i laganu večeru jer ne samo da zadovoljava de...



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here