|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Koliko zaista bezbedno vozimo decu?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 18.4.2018
Šta prvo radite (ili bar deo nas) kada sednete u automobil? Vežete se, zar ne? Makar na prednjim sedištima, iako je i na zadnjim obavezno (ali uvek postoji ono ALI). A deca? Da li su bez izuzetka uvek u svojim sedištima?

image
/11


Ovih dana je više nego aktuelna priča o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja, a u skladu sa time, nama roditeljima je sigurno najinteresantniji deo koji se tiče bezbednosti dece.


Dakle, ponovo dođosmo do tematike o važnosti korišćenja auto-sedišta i stalnoj edukaciji roditelja po pitanju bezbednosti dece u saobraćaju!


Imajući u vidu statistiku koja je godinama unazad poražavajuća kako po pitanju korišćenja auto-sedišta (deca se voze van istih, neadekvatno su vezana, u neadekvatnim sedištima…) tako i po pitanju povređivanja i stradanja dece u saobraćaju, zaista je bilo neophodno promeniti neke odredbe prethodnog zakona.



Koje su to najbitnije promene u odnosu na dosadašnji zakon?

 


Do sada, bilo je obavezno samo  da se deca do 3 godine prevoze u auto-sedištima, a nove izmene podrazumevaju da se deca do 135 cm visine prevoze u odgovarajućim auto-sedištima, osim u vozilima javnog prevoza (sa napomenom da ni visina od 135 nije adekvatna jer je većina pojaseva pravljena za osobe visine od minimum 150cm)

 

Takođe, dozvoljeno da se dete starije od 4 godine prevozi uz pomoć bustera, auto-sedišta kategorije III tj. kako se u Zakonu navodi, homologovanog bezbednosnog podmetača , ukoliko visina deteta omogućava bezbedno vezivanje pojasom automobila (da dijagonalni deo pojasa ne ide preko vrata, već preko grudnog koša i ukoliko na mestu gde dete sedi postoji ugrađen naslon za glavu). Ali svakako bi bilo idealno da dete što duže ostane u sedištu sa naslonom, pa tek kada ga visinom preraste može se koristiti buster, ukoliko je neophodno.

 

Kao i do sada, deca mlađa od 12 godina ne smeju da se prevoze na prednjem sedištu! Sem u slučaju da se prevozi dete mlađe od 3 godine u auto-sedištu tkz “jajetu”, gde se dete okreće suprotno od smera vožnje pod uslovom da su isključeni vazdušni jastuci. 


Kada su kazne za nepoštovanje ovih propisa u pitanju, i tu ima nekih promena u smislu da su pooštrene, pa će kazna za nesavesnog vozača koji vozi dete mlađe od 12 godina bez auto-sedišta, u krilu ili na prednjem sedištu, umesto dosadašnjih maksimalnih 30.000 iznositi i do 120.000 dinara, uz oduzimanje bodova i moguću zatvorsku kaznu, a isto se odnosi i na vozače koji prevoze dete mlađe od 12 godina na motociklu/motoru.

 

Bez obzira na novčane kazne i sam zakon, svaki roditelj mora biti svestan i odgovoran kada je bezbednost dece u pitanju, samim tim upotreba i korišćenje auto-sedišta mora biti podrazumevana navika, a ne samo zakonska obaveza.


U cilju same edukacije, godinama unazad postoje akcije poput kampanje Bezbednost nikad nije na odmoru čiji je cilj da ukaže na značaj stalne upotrebe auto-sedišta tokom vožnje i da edukuje roditelje o tome koliko je važno da deci obezbede sigurnu vožnju.

Takođe, sajt www.auto-sedista.rs pruža niz korisnih informacija o tome koje grupe auto sedišta postoje, kako se ona postavljaju, koje je najbolje za vaše dete, mogu se videti rezultati ADAC testiranja auto-sedišta. Dakle, sve o njihovoj svrsi, značaju i pravilnoj upotrebi.

 

Opravdanja za neupotrebu ne smeju da postoje!



Ne sme biti izgovora poput:


  • Idemo samo do prodavnice, vrtića, parkića! - Najveći broj nezgoda se dešava na kratkim lokacijama, gotovo pred kućom

  • Držim ga u rukama! - Pri sudaru tokom kretanja, usled delovanja sile, dete/beba dobija toliku masu da ga je nemoguće zadržati u rukama, primera radi bebica od 5 kg će u sudaru prilikom vožnje od 50km/h, dakle gradske dozvoljene, imati masu od 100kg – probajte da zadržite 100kg u naručju?!

  • Ne mogu novorođenče u “jaje” , svo se zgrči! – Sva auto-sedišta su pravljena u saradnji i sa pedijatrima, ortopedima, fizijatrima, podjednako kao I sa stručnjacima za bezbednost saobraćaja, te samim tim su auto-sedišta adekvatne grupe apsolutno najbolje rešenje za sigurnost. Uostalom, novorođenčad se u njima nalaze u svom “naviknutom” fiziološkom položaju, a I budimo iskreni, neće se voziti non stop.

  • Dete ne želi, neće, buni se! – Deca se navikavaju i uče, potrebno je strpljenje i doslednost, a nama roditeljima je obaveza da sve učinimo za bezbednost naših najmilijih

  • Nismo se ni mi vezivali pa nam ništa ne fali! – Kada je većina današnjih roditelja bila dete, automobila je bilo daleko manje, samog saobraćaja je bilo manje, I način vožnje tadašnjim automobilima se razlikovao. Zaštitnih sedišta, bar u srbiji nije bilo. Ali sve to ne znači da nije bilo nesreća i stradanja, štaviše!

 

 

Kada se već pominje pravilna upotreba auto-sedišta, tu je tek situcija zabrinjavajuća jer gotovo 90% roditelja, koji koriste autosedišta, pravi zbog nedovoljnog znanja nesvesne greške, pa nije loše osvrnuti se na njih:


  • Neadekvatno fiksiranje auto-sedišta i  vezivanje deteta u njemu

Većina roditelja se ne snađe sa postavljanjem auto-sedišta u vozilo, a pod time se podrazumeva da se pojasevi automobile ne zategnu  čime se sedište nedovoljno fiksira. Ovime samo može da se postigne kontraefekat. Podjednako, pojasevi koji dete pričvršćuju i vezuju u auto-sedištu najčešće nisu dobro zategnuti ili se uvrnu ili se ne zakopčaju u svim tačkama, zbog čega nivo zaštite deteta drastično pada. Takođe, čest problem zimi je to da roditelji ne znaju da decu ne bi trebalo da ubacuju u sedišta u zimskoj odeći, već u kućnoj odeći i nakon vezivanja se pokrivaju.


  • Prebacivanje iz jednog u drugo auto-sedište i prestanak voženja unazad

Ovo je verovatno najčešća greška svih roditelja! Jer se dešava da iako deluje da je dete preraslo sedište, to nije slučaj. Ujedno, ovome kao i opravdanje služi to da deca ne vole da se voze okrenuta unazad, iako je ovaj način vožnje pre svega bezbednosno opravdan jer bebe nemaju još uvek dovoljno razvijenu fizičku konstituciju, te svako cimanje može biti veliki problem – ovo se izbegava upravo vožnjom unazad. Žureći da se dete iz “jajeta” prebaci u neko veće sedište jer “nogice vire” većina zanemaruje detetov položaj ramena, vrata i glave. Trebalo bi zapamtiti da prilikom “stasavanja” za veće auto-sedište treba podjednako imati u vidu i težinu i visinu deteta, a ne uzrast, i time se voditi da li je dete spramno ili ne za prelazak u veće sedište. Dobro poznavanje svih postojećih kategorija auto-sedišta koje odgovaraju važećim propisima u Evropske unije je jako važno. Postoji 5 kategorija:

  • Grupa 0 – od rođenja do 10 kg
  • Grupa 0+ – od rođenja do 13 kg
  • Grupa I – za decu od 9 -18 kg
  • Grupa II – 15 – 25 kg
  • Grupa III – 22 – 36 kg

Šta koja kategorija podrazumeva, kom je uzrastu namenjena, kada preći iz jedne u drugu, i uopšteno o auto-sedištima, njihovoj bezbednosti i pravilnoj upotrebi detaljno se može saznati na sajtu www.auto-sedista.rs 

 

 

Svaki roditelj apsolutno želi najbolje svojoj deci, zato nemojte dozvoliti da vam bilo koji Zakon nameće obavezu, već se edukujte i potrudite da spram svojih mogućnosti uvek odgovorno odaberete najbolje za svoje dete.

 

Budite odgovoran roditelj. Koristite auto-sedište. Jer bezbednost nikada nije na odmoru!

 


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Saveti psihologa: Kako da ih naučite da ne...
Ako vaš mališan laže s tri godine, nemate razloga za brigu, to je sasvim normalan deo odrastanja. Ali ako to čini sa sed...
7
ISTINA koju prećutkuju sve PREDIVNE MAME
Ja sam potpuno haotična. I želim s tim da se suočim i krenem dalje, jer imam mnogo važnijih stvari kojima moram da se ba...
6
On ima pet godina i 76 kilograma. I još se...
Maleni Misael Kaldonjo Obrej iz Brazila pati od Preder Vili sindroma, zbog kog stalno oseća glad. Njegov centar za sitos...
6
Babaroga
Ima jedna pećina stroga, u kojoj živi babaroga, ...
6





Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here