|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Nova saznanja: Koronavirus se prenosi sa zaražene trudnice na plod

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 27.7.2020
Prema poslednjim istraživanjima francuskih naučnika, kada kod trudnice postoji infekcija koronavirusom, virus se može preneti na plod putem placente.

image
Da li se koronavirusna infekcija trudnice može preneti na plod?
/11



Od izbijanja epidemije, postojali su izolovani slučajevi novorođenčadi zaražene koronavirusom, ali nedostupni naučnicima. Nije bilo čvrstih dokaza da su se bebe zarazile nakon rođenja, pa se nagađalo da je infekcija mogla nastupiti utero. Nedavni slučaj novorođenčeta iz Teksasa, koje je pozitivno testirano na covid-19 odmah nakon rođenja, pružio je ubedljivije dokaze da se virus može preneti tokom trudnoće, pišu onlajn Slovenske novine.

 


Francuski slučaj potvrđuje pretpostavku naučnika 


To su otkrili i francuski istraživači. Beba koja je pozitivna na koronavirus rođena je u martu u porodilištu u Parizu. Prema pisanju Slovenskih novina, njegova pedijatrica Deniele De Luca rekla je da je novorođenče imalo simptome upale u mozgu pri rođenju. Istraživački tim koji je vodio slučaj otkrio je da mu je virus prenešen kroz majčinu placentu.

 

PROČITAJ JOŠ: Procedura koja čeka trudnice zaražene koronom


U pariškom slučaju, istraživači su imali priliku da testiraju placentu, plodovu vodu (amnionsku tečnost), krv iz pupčane vrpce i krv majke i bebe. Rezultati su pokazali da je virus dospeo u posteljicu i tamo se razmnožavao, a zatim se preneo na fetus. Novorođenče je imalo simptome slične odraslim pacijentima.     


Beba i majka dobro su se oporavili

Danas je bolesna beba stara više od tri meseca i njeno zdravstveno stanje je u granicama normale. Oporavak je bio uspešan i kod 23-godišnje majke kojoj je inače bio potreban dodatni kiseonik tokom porođaja zbog koronavirusa.     

Kao rezultat ovih novih nalaza, trudnicama se savetuje dodatni oprez i preduzimanje mera kako bi se smanjila mogućnost infekcije.


Izvor: Ringeraja.net


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
11
Pol deteta na osnovu oblika stomaka i drugog?
Može li se na osnovu oblika trudničkog stomaka ili nečeg drugog odrediti pol deteta? Imate stomak u obliku lopte, gadne ...
6
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
5
Neverovatni crteži beba u stomaku
Na hiljade beba u Africi ne preživi porođaj. Kako bi se taj broj smanjio, organizacija SOS Dečijih sela u Belgiji je pok...
4





Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Sve što treba da znate o gestacionom dijab...
Gestacioni dijabetes je privremeni oblik dijabetesa koji se može javiti u trudnoći. To je stanje koje nastaje kada zbog ...



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here