|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Lekovi za najčešće tegobe koji su na dohvat ruke

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 18.9.2013
Za lečenje najčešćih zdravstvenih tegoba najbolje je da koristite prirodna sredstva koja se mogu naći u svakoj kuhinji, bašti, ili kućnoj apoteci. Evo nekih od njih.

image
/11


1. Aloja

 
Leči: opekotine od sunca i manje opekotine svih vrsta
Aktivne komponente koje aloja sadrži pomažu da opekotine brže zacele. Najčistiju aloju ćete dobiti ako imate ovu biljku. Odlomite jedan kraj i nacedite sluzavi sok nalik na gel direktno na opekotinu ili ogrebotinu. Odmah ćete osetiti kako prijatno hladi. Ako nemate živu biljku, nije loše da u kućnoj apoteci držite gel u bočici ili tubi.
Oprez: Aloja nije baš prikladna za unutrašnju primenu. U crevima se pretvara u blag sapun, zbog čega je neki smatraju odličnim lekom protiv teškog zatvora, ali može da izazove i crevne grčeve, zbog čega se takva primena ne preporučuje često.

 


2. Soda bikarbona


Leči: gorušicu između obrok
a
Zbog svoje bazne reakcije, soda bikarbona neutrališe želudačnu kiselinu.
Način primene: pola kašičice sode bikarbone rastvorite u oko pola litra tople vode i pijuckajte polako, u malim gutljajima.

 


3. Svež med


Leči: bolove u stomaku, ujede insekata, čireve, opekotine.

Med ima antibakterijska svojstva, pa je zbog toga pogodan za lečenje plitkih kožnih čireva (premazati tankim slojem meda).
Za bolove u stomaku pomešajte jednake delove meda i jabukovog sirćeta - po kašičicu - i razmutite u vodi ili voćnom soku. Ako se ispije ublažava i blagu gušobolju, a zavojima umočenim u ovaj rastvor mogu se lečiti opekotine ili ujedi insekata.
Oprez: deca malađa od godinu dana nikada ne smeju da uzimaju svež med, jer kod njih može da izazove botulizam (opasno trovanje hranom).
Osobe alergične na ujed insekata (oticanje i svrab jezika i usana, otežano disanje, pretrano veliki otok na mestu ujeda) ne mogu se lečiti medom i sirćetom, već moraju hitno da potraže medicinsku pomoć.

 


4. Đumbir


Leči: mučninu i
mučninu zbog vožnje, kao i mučninu nastalu zbog hemoterapije i drugih medicinskih tretmana.
Primena: mleveni đumbir stavite u čaj, ili žvaćite veoma tanke listiće. Može se nabaviti i u kapsulama, i kao tečni ekstrakt.
Oprez: u manjim dozama je obično bezopasan, ali ima i osoba koje su alergične na đumbir.

 


5. Cimet


Leči: zadah iz usta, hrkanje, povraćenje, infekcije

Cimet ima antiseptična svojstva i ubija bakterije.
Upotreba: čaj se pravi tako što se pola kašičice cimeta prelije šoljom ključale vode. Za zadah iz usta, ovako dobijen čaj se pomeša s hladnom vodom i koristi se kao vodica za ispiranje usta.

 


6. Nana


Leči: loše varenje, stomačne grčeve, prehladu i grip, zadah iz usta.

Antispazmodičko dejstvo nane ublažava crevne grčeve kod beba i poboljšava varenje kod odraslih. Ako beba još uvek sisa, najbolje je da jak čaj od nane popije majka, oko pola sata pre dojenja, a ako ne sisa, treba joj na cuclu dati čaj dobijen tako što se 1/2 kašičice nane prelije šoljom kipuće vode i ostavi da odstoji oko 10 minuta.
Za navedene tegobe kod odraslih skuva se nešto jači čaj - 1/2 do 2 kašičice nane na šolju kipuče vode - koji se pije topao, eventualno zaslađen medom, ili se koristi kao vodica za ispiranje usta.

 


7. Kafa i crni čaj


Leči: Glavobolju, napade astme

Kofein povećava efikasnost lekova za glavobolju koji se prodaju bez recepta, u kojima se često i nalazi kao jedan od sastojaka.
Kafa sa kofeinom može da posluži kao prva pomoć za ublažavanje astme kod odraslih, jer kofein ublažava zapaljenje bronhijalnih puteva i blago ih širi. Preporučena doza je oko tri šolje kafe.
Oprez: previše kafe - pet ili više šolja - može da izazove glavobolju.
Kofein bi trebalo da izbegavaju ili jako ograniče i trudnice i dojilje, jer dovodi do urođenih deformacija i smanjene težine beba.

 


8. Jabukovo sirće


Leči: otoke

Kad se primenjuje spolja, kod otoka, modrica i uboja, jabukovo sirće skuplje tkivo i izvlači upalu.
Primena: elastični zavoj umočite u mešavinu jednakih delova jabukovog sirćeta i vode, iscedite suvišnu tečnost, umotajte natekli zglob i držite oko sat vremena. Redovno koristite nekoliko dana, sve dok bol ne umine.
Oprez: kod nekih ljudi nerazblaženo jabukovo sirće izaziva osećaj svraba i pečenja na koži.

 


9. Sirovi beli krompir


Leči: konjuktivitis (upalu očiju)

Upotreba: krompir dobro operite, oljuštite, narendajte i stavite u gazu (ili drugu poroznu tkaninu), pa prenoćite sa takovm oblogom na upaljenom oku.
Oprez: Ako se stanje ne popravi nakon dva ili tri ovakva tretmana, obratite se lekaru. Pored toga, važno je da krompir koji nameravate da stavite na oko pre upotrebe dobro istrljate sapunom i vodom i temeljno operete.

 


10. Ulje sa vitaminom E


Leči: opekotine

Vitamin E je antkoksidant, vraća koži vlažnsot i sprečava starenje kože izajzvano opekotinama od sunca i upotrebom jakih sapuna.
Upotreba: ulje je dosta gusto, pa se najviše preporučuje za manje opekotine, recimo one nastale prilikom kuvanja i pečenja. Za negu kože, utrljava se u vlažnu ili još uvek mokru kožu, nakon kupanja.



Izvor: blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
22
Šta treba znati o Papanikolau testu?
Zašto je važan Papanikolau test?Koliko često je potrebno raditi ga?
4
Kakva je veza između magnezijuma i dijabet...
Magnezijum utiče na lučenje insulina
4
Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
4





NOVI NAČIN TESTIRANJA NEDOSTATKA GVOŽĐA U ...
Novi vid testiranja brzo i jednostavno utvrđivaće nedostatak gvožđa i bez korišćenja laboratorijskih aparata
Pobedite ciste na dojkama biljkama
Ciste na dojkama su veoma česta pojava, a u Sjedinjenim Američkim Državama smatraju da je njihova pojava gotovo epidemio...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here