|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Majčinstvo je teško ali ne onako kako sam zamislila

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 1.8.2019
Majčinstvo je teško, ali ne onako kako sam zamislila.Uvek sam bila iznenađena kad čujem nove mame kako uzvikuju: "Mislim da znam koliko je teško ovo!" Mislim, ko misli da je sa bebama lako? Da li su i kada bili oko bebe? One plaču, spavaju, kada to ž
Ključne reči:

image
/11


Tada sam postala mama. Brzo sam otkrila da, da, teško je, ali ne mnogo teško, pretpostavila sam da svi pričaju mamama.

Teško je spavati preko noći, nositi dete ceo dan je teško, ali ono što je teže su emocije koje dolaze sa majčinstvom. One o kojima vam majke ne pričaju jer ih ne mogu preneti rečima. To je vrsta teške prirode koja mora da se shvati.

 

Prvo sa čime sa borila nije bilo planiranje. Ja sam planer skroz na skroz. Kao trkač izdržljivosti, navikla sam da sledim plan treninga da me odvede tamo gde sam želela. Želite da istrčite maraton. Trčite ovoliko kilometara ovih dana i za tri meseca možete preći 42 kilometra.

 

Pročitala sam brojne knjige za bebe i pogledala raspored sa savetima i trikovima koji kruže internetom, pa sam pomislila da ću moći da sledim neki izgled plana. HA!

 

Kada ono što sam pročitala nije funkcionisalo, kad je Oven otišao "van scenarija", osetila sam se izgubljeno! Bio je to novi osećaj koji i dalje doživljavam, mada ređe, ali jednako intenzivno.

 

Navikavanje da imaš lagan plan i da te ne izgubi potpuno kada ono što radiš nedeljama odjednom prestane da radi bez ikakvog vidljivog razloga, potrebno je strpljenje.

Moćićeš da odskačeš brže od onih prvih meseci, ali prihvatanje toga može biti teško.

 

Još jedan osećaj koji me iznenadio bilo je sve drugo nagađanje. Čitavog života sam čula za neuhvatljivi majčin instinkt i pretpostavljao sam da će on doći u punoj snazi rođenjem moga sina. Umesto toga, proveo sam mesece pokušavajući da shvatim šta je to potrebno maloj osobi.

Mnogo puta bi beba plakala i moj muž bi pitao: "Šta je to? Da li je gladan?" i ja bih bacila ruke u vazduh, "Ne znam! Možda?!" Bilo je frustrirajuće i ponižavajuće jer nisam znala da li radim ispravnu stvar.

Kada su me roditelji posetili posle prvih nekoliko nedelja, pitala bih mamu osnovnim rutinski stvarima.

  • "Da li ga treba presvući ili čekati prvo da ga nahranim?"
  • "Misliš da mu treba šeširić?"
  • "Samo što sam ga nahranila, možda je još uvek gladan?"
  • "Da li sad treba da spava?"

 

Jedina stvar koja usporava bespotrebno nagađanje je svakako vreme. Naročito posle šest meseci sam počela da stičem samopouzdanje.

Uvek postoji nagađanje, i to ne znači da vam nedostaje majčinski instinkt. Sve je to pokušaj i greška i retko ćete dobiti odmah povratne informacije da ste napravili pravi izbor. Teško je ne biti uveren da radite ispravno, iz dana u dan.

 

Otprilike dva meseca bila sam pomalo snuždena, ali nisam mogla da shvatim šta je to. Naravno, usred noći hranjenja nisu bila od pomoći, ali to je bio veći, besmisleni osećaj.

Dugo sam se šetala sa bebom privijenom na grudima i pronašla jasnoću. Kada sam se vratila kući, iznela sam to svom mužu.

"Došlo je do ogromne promene i oboje je doživljavamo na potpuno različite načine."

Kao da je došlo do prekida među nama, mislim da se on nije osećao tako snažno kao ja, a ponekad se osećao izolovano.

 

Dan mu se vratio u normalu radeći na poslu, a telo se sigurno osećalo isto kao i uvek. Ja sam, s druge strane, bačena u duboki kraj brigom o ovom novorođenčetu devet sati sama, u telu koje se još lečilo od trudnoće i carskog reza.

 

To može da potraje duže nego što ste očekivali. Ono što sam pronašla pomaže vam da budete otvoreni i da kažete šta vam treba od partnera i da delite velike osećaje oko vašeg novog identiteta kao mama.

 

Drugi me teško fascinira. Toliko puta dnevno osećam dve suprotstavljene i duboke emocije.

 

Umirujući svog mališana zbog bolova u desnima, ne želim ništa više od toga da mu bol nestane, ali isto tako ne mogu dočekati da ode u krevet, kako bih mogla da budem sama, a da me niko ne dodiruje.

 

Recept za ovo spajanje emocija se stalno menja. Osećaćeš se kao da se nalaziš na roler kosteru, prelazeći između duboke ljubavi, neugodnosti, nadimanja, strahopoštovanja i milion osećaja koje nikada niste susreli. To je zbunjujuće koliko je neverovatno i teško pronaći taj srednji put.

 

Majčinstvo je teško. Teško jer se nikada ranije niste sreli, ali otvara vam i radost koju nikad niste doživeli.


Prevod: scarymommy.com

 

 

 

 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Hotel Ramonda - za najlepše porodične uspo...
„Nijedna planina i nijedan planinski vrh u Srbiji ne čine toliko dubok utisak na promatrača kao Rtanj sa Šiljkom. U njem...
4
Čega se majke najviše plaše? I to, onako, ...
Plašim se da ćeš ličiti na mene. Da ćeš nositi ovu istu tvrdoglavu crtu, kao beleg na čelu, da će te po tome poznavati i...
3
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...
3
Deca od 15 meseci razlikuju pravdu od nepr...
Deca o pravednosti "uče" posmatrajući način na koji ljudi tretiraju jedni druge. U uzrastu od svega 15 meseci mali...
2





Zašto posle maminog porođaja, tate gube li...
Nove mame su možda zabrinute zbog prvog seksa nakon porođaja, ali stručnjaci tvrde da ni tatama nije lako.
Mama je majka zauvek. I kad ti postaneš ma...
Moja mama mi i dalje maše da me pozdravi kad odlazim.



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here