|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

MALA ŠKOLA PREŽIVLJAVANJA Roditelji, evo kako da vi ostanete normalni tokom školovanja vašeg deteta

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 1.9.2018
Koliko god to možda tada ne deluje tako, ali period školovanja najlepši je u životu.
Ključne reči:

image
/11


 

Istina, ima da se uči i domaći zadaci su velika obaveza, ali sve je lepo i lako jer je to period najlepših druženja, zabavljajnja, zaljubljivanja i - odrastanja. I dok svi mislimo kako je njima, da li je neko nekada pitao roditelje kako oni izdržavaju? Mi jesmo.

Istina, ima da se uči i domaći zadaci su velika obaveza, ali sve je lepo i lako jer je to period najlepših druženja, zabavljajnja, zaljubljivanja i - odrastanja. I dok svi mislimo kako je njima, da li je neko nekada pitao roditelje kako oni izdržavaju? Mi jesmo.


Ivana S. (mama maturanta)


On je sad veliki, maltene odrastao, a nije odrastao. Kreće u IV razred gimnazije. Od prošle godine sam promenila sistem i pokušala kod njega da osvestim da sve što zabrlja radi sebi, a ne meni, ocu ili profesorima. Nervira me što se i on kao i njegovi drugari zadovoljavaju samo tim da prođu, provuku se i to im je dovoljno. Sad smo u fazi - šta će da upiše i hvata ga pomalo panika, a ja sam tu kao vetar u jedra, ali mu često treba motorni pogon.



Zorana Š. (mama đaka II osnovne)


Prvi razred nisam osetila zahvaljujući učiteljici, učiteljicama u boravku i baka servisu. Jedina briga mi je bila kako ujutru da ga probudim i kako da hronično ne kasnimo u školu jer smo oboje ujutru u teškom „sloumoušnu“.  Mene može da izvede iz takta samo njegova lenjost, „kako ćemo, lako ćemo“ stil života i to što se uopšte ne tangira ako nešto zaboravi ili izgubi.



Dres kod za prvi dan škole: Kako da ne osete da je leto gotovo?

 

Ali, pošto iver ne pada daleko od klade, nemam prava baš mnogo da se ljutim nego stisnem zube i „popravljam“ kod njega to što je od mene pokupio.  Omiljena rečenica mi je „ja sam svoju školu završila“ i vrlo je revnosno rabim, ali to je samo na papiru. U suštini, opet prolazim sve što sam prošla pre 33 godine i nema mi druge. Mene vadi to što su mi i porodica i prijatelji uvek rame za smejanje, pa nekako sve obrnem na šalu i odbrojavam do prvog raspusta.


Jelena M. (mama đaka I i III gimnazije)


Ako mi verujete, sad bih se vratila u osnovnu školu! Imam sinove u prvom i u trećem gimnazije i svake večeri kad legnem da spavam čestitam sebi što sam ostala bez samo pola metra živaca, amoglo je da bude i više.


Udar hormona i testosterona na moj centralni nervni sistem meri se Rihterom, posebno kad krećem na roditeljski i pitam da li neko nešto ima da mi saopšti PRE nego što odem, a oni kažu „NE“ i puste me da odem i da se izblamiram. Pričanje na času, ljubavisanja,  rasprave, ovaj stariji često zaspi nasred hemije, ali isključivo na hemiji, neverovatno.


Razredni im pravdaju sve što mogu jer i oni znaju koja je muka roditeljska. To su parfemisanja, tuširanja pet puta dnevno, šta će da obuče jer ga je Sandra u petak značajno pogledala, ko ume da pravi puškice a ko blage veze nema, sve je prioritet, samo ne učenje. Ma haos. Na svu sreću, bar sa disciplinom i sa nasiljem nemamo problem u škloi, nema incidenata, tako da ove sitne manifestacije puberteta umeju da budu i zabavne.


Ali, koliko god da je stresno jer si stalno u grču da ne skrene s puta, da ne ode u pravcu odakle nema povratka, zabavno je ponovo prolaziti kroz prve ljubavi, rasprave, raskide, otkrivati nešto novo, ponovo čitati lektiru i prepričavati je nezainteresovanom pubertetliji... Mi roditelji mnogo dramimo i pod tenzijom smo, a samo treba da se premota unazad i da se seti šta smo i kakvi smo mi bili i da pomognemo tim klincima tako što ćemo biti na njihovoj strani. Danućemo dušom kad odemo u penziju...


Vodič za preživljavanje škole ali za roditelje


A školsko zvono samo što nije oglasilo povratak u klupe i zato smo vam pripremili mini vodič za „preživljavanje“ još jedne školske godine.


Psiholog Ana Mirković ima samo jedan savet za sve roditelje koji ponovo polaze u školu: strpljenje.


- Za roditelje škola predstavlja veliki investiciju. Emotivno investiraju u sve što detetu škola daje i uzima, materijalno investiraju u sve što je za školu potrebno, a u sebe investiraju razvijajući sopstvene kapacitete da budu podrživiji, odgovorniji, tolerantniji. Čak investiraju i u svoje obrazovanje, svaki put kada ponovo moraju da nauče davno zaboravljene mahunarke, ganglionarni nervni sistem ili integrale. Roditelji treba da se naoružaju strpljenjem, da naprave plan prioriteta i da neprestano sa decom učestvuju u njegovoj pametnoj realizaciji - savetuje psiholog.


Srećan polazak u školu, dragi roditelji!


Izvor: blic

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
21
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
8
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
7
Da li znate šta deca zaista žele?
Ono što deci treba više od ičega na svetu je naša ljubav, pažnja i vreme. Bez obzira na brojne igračke i lepo uređenu so...
6





Učenici dobijaju jedinstveni obrazovni bro...
Pojedine škole u Srbiji već su učenicima podelile Jedinstveni obrazovni broj (JOB), pišu Novosti.
Imala je petice, ali mama je primetila da ...
Poenta je da deca saznaju da su prihvaćena, voljena, cenjena i važna… i kada nisu najbolja. Ako to ne probaju na vreme, ...



Click Here