|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Mleko za snažan imunitet

Blic online (www.blic.rs), 16.4.2010
Osobe koje redovno piju mleko imaju zdravu koštanu srž i jači imunitet. Razlog ovome je to što je mleko bogat izvor proteina za izgradnju tkiva i ugljenih hidrata neophodnih za stvaranje energije kao i važnih vitamina.
Ključne reči:

image
/21


- Malo poznata činjenica je da čovek raste sve do svoje 30. godine, a da tek nakon toga prestaje sa razvojem - kaže Branka Mirković, nutricionista. - Zato je mleko veoma bitno jer zadovoljava 30 odsto dnevnih potreba kalcijuma, 20 odsto dnevnih potreba belančevina, 30 odsto dnevnih vitamina B2), 30 odsto dnevnih potreba vitamina B12 i 20 odsto dnevnih potreba vitamina A - objašnjava Mirković. To znači da osobe koje redovno piju mleko imaju dobru i zdravu koštanu srž i jači imunitet. Takođe redovna konzumacija omogućava brz oporavak nakon velikih fizičkih napora i rešava probleme sa bolovima u mišićima i leđima, jer mleko uklanja kisele produkte iz krvi koji izazivaju bolove.

 

Ko koliko treba da unosi

Odraslima se preporučuje dve šolje mleka dnevno, deci tri šolje, adolescentima četiri šolje, sportistima četiri šolje, a osobama sa hipertenzijom tri šolje.

 

Procenat mlečne masti i zdravlje

Ipak treba imati na umu da različite vrste mleka na našem tržištu nisu za svakoga. Pa, tako se punomasno od 3,2 odsto mlečne masti preporučuje deci i mladima u razvoju, sportistima i svima onima koji nemaju problema sa težinom, holesterolom i trigliceridima.

Ovo mleko sadrži obilje natrijuma, kalijuma i belančevina kao I visok sadržaj esencijalnih masnih kiselina koje obezbeđuju važnu energiju za njihov brz rast, a neophodne su za razvoj mozga i mrežnjače oka. Punomasno mleko sa maksimalnim procentom masti je neophodno deci do navršene druge godine života, a posle tog uzrasta se može dati i delimično obrano mleko (dva odsto mlečne masti). Mleko sa 2,8 odsto mlečne masti i manje se uglavnom preporučuje svim odraslim osobama. Mleko je bogato kalcijumom zahvaljujući kome se napeti nervi lakše opuštaju, a isto se odnosi i na mišiće. Stručnjaci tvrde da u slučaju nedostatka kalcijuma dolazi do napetosti mišića i čestih napada grčeva u njima. Četvrt litra obranog mleka obezbeđuje skoro polovinu dnevne potrebe kalcijuma, a ima samo 82 kalorije. Ovo mleko se naročito preporučuje dijabtičarima. Znači, ako vodite računa o masnoćama i kalorijama ili imate problema sa masnoćama u krvi, izaberite manje masno mleko, sve što je potrebno vašem organizmu dobićete iz manje masnog ili bezmasnog mleka osim masnoće. Ukoliko vam se učini da nije tako ukusno dodajte cimet, vanilu, karanfilić, muskatni oraščić.

Kozije mleko

Naši stari kažu da dete koje raste na ovom mleku ne poznaje lekara. Po hemijskom sastavu blisko je kravljem mleku, ali ga daleko prevazilazi po biološkim svojstvima, lako se vari, koristi se u dijetetskoj ishrani bolesnika, onih koji pate od viška želudačne kiseline i često se preporučuje invalidima.

Mleko koze sadrži sitnije kapljice masti i više je nalik homogenizovanom nego sirovom kravljem mleku. Mana kozijeg mleka je nedostatak folne kiseline.

Ovčije mleko

Ovčije mleko veoma je hranljivo i ukusno. Mleko je bogatog i pomalo slatkog ukusa. Ima višu ukupnu čvrstoću nego kravlje ili kozije mleko i sadrži dva puta više minerala (kalcijum, fosfor i cink) i sve važne vitamine grupe B. Ukoliko ste alergični na laktozu, ovčije mleko je idealna alternativa.
 
7. novembar 2009.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs
 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
5
Dnevno treba unositi bar 1/2l vode na svak...
Kako pravilno uspostaviti ravnotežu u procesu hidratacije tokom vrelih letnjih meseci, otkriva klinička nutricionistkinj...
4
Deca da izbegavaju kontakte sa starim osobama
U ovom trenutku struka ne savetuje da deca dolaze u kontakt sa starim osobama, izjavio je imunolog Srđa Janković i nagla...
4
Obradujte ukućane domaćinskim ručkom „na k...
Svi se tokom nedelje umorimo od brzih ili suvih obroka na poslu. Zato vam predlažemo tri recepta za čorbaste gastronomsk...
3





Voda
Odmah pored vazduha, voda se ubraja u najpotrebniji element potreban za život. Prosečno ljudsko telo sastavljeno je od 6...
Ojačajte svoj imunitet – vitamin C
Preporuke ukazuju da je neophodna količina vitamina C koju trudnica dnevno treba da unese 80 mg ukoliko je mlađa od 18 g...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here