|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Najčešće sportske povrede kod dece

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 26.3.2012
Lepo vreme i sportske aktivnosti savršena su prilika da dete provede dan na otvorenom. Ali nakon zime i dugog vremena mirovanja povrede su česte.

image
/11



Kako da ih predupredite i tretirate i koliko traje oporavak, objašnjava dr Katarina Ljubinković, fizijatar Doma zdravlja “Stari grad”.

 

Čim primetite da se dete povredilo, idite kod lekara

- Koštano-mišićni sistem se kod dece u potpunosti formira tek sa završetkom rasta - kaže dr Ljubinković i dodaje da svaka povreda osetljivog mišićno-koštanog sistema može da bude ozbiljna kako po stepenu povređivanja, tako i po dužini lečenja. A ako se ne leči, može da dovede do trajnih oštećenja.

 

Povrede stopala i skočnog zgloba


Uganuće skočnog zgloba je najčešća povreda donjih ekstremiteta i čini 15 odsto svih povreda u sportu, kaže fizijatar.


Ako dete povredi stopalo ili skočni zglob, stavite mu led na povredu što pre i odmah ga odvedite kod lekara. Noga treba da bude u blago podignutom položaju. Led stavite u kesu, a zatim preko platna direktno na povredu. Obloge menjate na svakih 10 minuta.


Povrede skočnog zgloba su najčešće

- Kod ovakvih povreda najčešće su potrebni imobilizacija i mirovanje. To podrazumeva prestanak bavljenja sportskom aktivnošću. Lekar će na osnovu procene težine povrede na povređeni deo staviti ili fiksacioni zavoj ili gips i odrediti vreme mirovanja - priča dr Ljubinković i dodaje da je tokom mirovanja bitno da se radi set vežbi za jačanje mišića natkolenice, odnosno neozleđenog tkiva, koji vrlo brzo kada nisu aktivni gube snagu i obim.


- Noga se pozicionira 30 stepeni iznad karlice (treba postaviti jastuk na krevet ispod potkolenice) da biste olakšali smanjivanje otoka. Kod lakših povreda primenjuje se masaža ledom, hladni i alkoholni oblozi - kaže dr Ljubinković.
Ukoliko je u pitanju imobilizacija zavojem, led u kesi može da se stavlja na otok preko zavoja 5-10 min. par puta dnevno.


Po skidanju imobilizacije preporučuje se pregled kod specijaliste za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Moguće terapije su krioterapija i vežbe, a kod težih povreda elektroterapija.


- Rehabilitaciju je uvek potrebno sprovesti u potpunosti da bi se tkivo tetiva i mišića što pre oporavilo i ojačalo za sportske napore da ne bi došlo do ponovnog povređivanja - savetuje naša sagovornica i preporučuje da se u ranoj fazi oporavka dete bavi plivanjem, a zatim da se postepeno uvodi vožnja bicikla.


Trčanje i skokovi su dozvoljeni tek nakon potpunog oporavka.


Povrede kostiju


Naprsnuća koštano-zglobnih struktura ne vide se golim okom i zato je i kod najmanje sumnje na povredu obavezna dijagnostika rendgenom.


- Ono što možete da primetite jeste da je mesto gde je došlo do naprsnuća uvek bolno na dodir, kao i na pokrete. Otok i podliv mogu ali ne moraju uvek biti izraženi - kaže fizijatar.
Uganuće zgloba i kolena


Pri nagloj promeni pravca tokom trčanja i pri skakanju uglavnom dolazi do povreda kolena. Najčešće su u pitanju prekomerna istegnuća mekih tkiva (mišića i ligamenata), ali bez promene u položaju kostiju koje čine zglob.


Posledice su bol i otok povređenog zgloba. I ovde se primenjuje imobilizacija, a nakon imobilizacije, slede krioterapija i vežbe. Tek nakon završene terapije može da se odredi kada dete može ponovo da krene na treninge.


- Veoma ozbiljne povrede kolena podrazumevaju povrede unutrašnje strukture kolena, meniskusa i unutrašnjih ligamenata kolena, najčešće pri naglom okretanju kolena. Ortoped određuje način lečenja.


Nekad je potrebno uraditi snimanje magnetnom rezonancom. Teže povrede zahtevaju operativno lečenje - zaključuje dr Ljubinković.


Prevencija


Prevencija uganuća je veoma važna. Osetljivo mesto mora se bandažirati, a za sport je obavezna odgovarujuća patika. Trčite samo po mekoj podlozi, ne po betonu. Posledice nesprovedene terapije su otok, bol i nestabilnost zgloba, te često povređivanje istog zgloba. U starijem uzrastu ponavljane povrede dovode do ranog degenerativnog procesa.



Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

BUDUĆE VOĐE: 7 osobina prolećnih beba
Zima, proleće, leto ili jesen ... Da li znate da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kak...
13
HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
12
Sport jača samopouzdanje deteta
Đaci koji se bave sportom usvajaju radne navike, uče se odgovornosti, bolje organizuju vreme i socijalno su inteligentni...
6
Careva kći i svinjarče
Bajke i pripovetke za decu na Ringeraja.rs
6





Dete koje skače je dete koje raste
Skakanje nije samo zabavno, već ima i višestruku korist za psihomotorni razvoj deteta. A najbolji deo što je to jednosta...
Kako olakšati detetu mučninu u vožnji
Neka deca teško podnose vožnju i svako putovanje im je naporno zbog mučnine. Zašto se uopšte javlja mučnina i kako pomoć...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here