|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Namirnice koje mogu negativno uticati na plodnost

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 19.1.2019
Svi znamo koliku ulogu ishrana ima za naše celokupno zdravlje. Hrana služi kao gorivo i energija za svakodnevne aktivnosti i funkcioniranje mozga.
Ključne reči:

image
/11


No, ono što sigurno niste znali je da ishrana može uticati i na vašu plodnost, prenosi RTCG.

Ako pokušavate da ostanete u drugom stanju ili razmišljate da ćete jednog dana imati dete, možda je vreme da počnete da obraćate dodatnu pažnju na ono što vi i vaš partner konzumirate.

Naime, prema istraživanjima American Pregnancy Association, prehrana može igrati važnu ulogu kada je reč o muškoj i ženskoj plodnosti, a izbegavanje određenih namirnica tokom pokušavanja začeća mogu povećati vašu šansu da u tome i uspete.

Pop Sugar je napravio listu šest namirnica koje biste trebali izbjegavati planirate li trudnoću.

Trans masti

Studija koja je objavljena 2007. godine u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition identifikovala je povećani rizik za neplodnost kod žena koje su konzumirale više trans masti u poređenju s polinezasićenim i mononezasićenim mastima. Zapravo, žene koje su konzumirale više trans masti imale su dvostruko veći rizik od ovulacijske neplodnosti. Trans masti se mogu naći u namirnicama poput čipsa, brze hrane, slatkiša poput kolača i pita, ali i imitacijama sira i margarinima.

Kafa

Konzumiranje kafe i pića s visokim udelom kofeina trebalo bi biti umanjeno u vreme kada pokušavate začeće. Žene koje pokušavaju da zatrudne trebalo bi da ograniče unos kafe na 200 mg dnevno. Ovo je preporuka većine zdravstvenih stručnjaka kako bi se izbegli štetni učinci prekomerne konzumacije kofeina na plodnost.

Žutoperajna tuna

Ginekolozi savetuju ženama da konzumiraju samo 170 gr ribe s visokom koncentracijom žive, poput žutoperajne tune dok pokušavaju da zatrudne ili ako su već trudne. Ali prije nego što počnete izbegavati sve restorane s morskim plodovima, trebalo bi da znate da je sasvim u redu da u toku sedmice imate dva-tri obroka ribe, kao što su som i losos.

Konzumiranje kontrolisane količine morskih plodova zapravo su sjajan način da mama i dete dobiju proteine, omega 3 masne kiseline i tragove hranjivih sastojaka, kao što je jod.

Mleko s niskim udelom masti

Naučna studija Oxford Academic iz 2007. godine ukazala je na to da povećan unos mlečnih proizvoda s niskim udelom masnoće povećava rizik od neplodnosti.

Alkohol

Iako se ne morate u potpunosti rešiti konzumacije alkoholnih pića, trebalo bi da znate da konzumacija više od dve čaše alkoholnih pića dnevno može iscrpiti vaše telo i može negativno uticati na proizvodnju sperme kod muškaraca, te na ukupnu plodnost i sposobnost začeća.

Žene osim što uopšte ne bi trebalo da piju alkohol u trudnoći i u toku pokušaja začeća bi trebale ograničiti unos alkohola.

Slatki zalogajčići

Nisu svi ugljeni hidrati jednaki. Jednostavne šećere trebalo bi da izbegavate u širokom luku, a ugljeni hidrati koje biste trebali konzumirati su oni lako probavljivi, poput celovitih žitarica, voća i povrća. Osim što ćete povećati šansu za začeće, ove namirnice kontolisaće i nivo insulina i šećera u krvi.

Izvor: danas

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
14
13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
6
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
5
Pucanje vodenjaka, evo kako zaista izgleda!
Fotografkinja Elizabeth Farnsworth bila je prisutna u sali za porođaje i uspela je da snimi trenutak pucanja vodenjaka!
4





Rh negativna krvna grupa - rizik za majku ...
Ukoliko u krvi imate Rezus protein onda ste Rh pozitivni (+), kao i većina ljudi, a ako ga nema onda ste Rh negativni (-...
Krvarenje u drugom i trećem tromesečju tru...
Pročitajte koji su najčešći razlozi zbog kojih u drugom i trećem tromesečju dolazi do krvarenja u trudnoći.



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here