|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Naučite decu finansiskoj nezavisnosti

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 12.3.2014
Koliko god da vam je staro dete, treba da počnete da razmišljate o tome da će jednog dana morati da se finansijski osamostali, a vi treba da ga naučite kako.

image
/11


OBJASNITE IM DA MORAJU DA BUDU VREDNI

1 

Ako ste im celog života pričali da treba da nađu stalan posao koji će raditi do penzije, shvatite da se način života se promenio i da sada ljudi moraju da nađu više izvora prihoda, pa čak i da rade dva posla. Objasnite im da će preziveti u surovom svetu samo ako su vredni.

 


NAUČITE IH KAKO DA UŠTEDE NOVAC I PLAĆAJU RAČUNE NA VREME

 2

Izgradite sistem za upravljanje novcem i uspećete da ga imate dovoljno i da se obuzdate od prekomernog i nepotrebnog trošenja. Rasporedite novac na više polja – nešto stavite na žiro račun, nešto odvojte za investicije koje planirate i platite račune. Ovaj metod vam omogućuje da platite prvo ono neophodno i vidite kojom sumom raspolažete za ostale troškove. Ako niste radili ovako do sad – počnite. Zašto ne biste i sami učili pokušavajući da naučite decu?



NAUČITE IH DA ŽIVE U SKLADU SA SVOJIM MOGUĆNOSTIMA

 3

Prestanite da kupujete stvari koje vam nisu potrebne. Deca uče ugledajući se, pa ako vide da vi radite nešto, to će i ona raditi. Morate im pokazati kako da pametno raspolažu novcem. Za početak je najvažnije da znate koliki vam je budžet i da ga se držite.

 


HRABRITE DECU DA NAUČE KORISNE VEŠTINE

 4

Najbolji način da osigurate finansijsku budućnost svoje dece je da ih naučite korisnim veštinama.

Profesije koje će biti tražene u budućnosti nisu one na koje roditelji obično misle (doktor, advokat). Deca treba da imaju kreativne veštine – u oblasti dizajna, umetnosti i programiranja. Kreativnost nije samo dodatna veština, nego može biti i osnovna veština koja je potrebna za neki posao.



PODSTIČITE IH DA KORISTE INTERNET

 5

Danas je prvi korak ka sticanju bogatstva izgrađivanje imena na internetu. Treba da naučite decu kako da predstave sebe na internetu i objasnite ima da moraju da paze na svaki detalj, jer ono što ostave na internetu najčešće ne može da se izbriše. Naučite ih kako da kod drugih izgrade dobru sliku o sebi i umesto da ih odvraćate od društvenih mreža, objasnite im kako one mogu da budu korisne u kasnijem životu.

 


NAUČITE SVOJE DETE OSNOVAMA VOĐENJA I LIDERSTVA

 6

Sposobnost upravljanja i vođenja prilično je tačan pokazatelj budućeg uspeha. Osobine rukovođenja podrazumevaju proaktivnost, odgovornost, empatiju, kreativnost, viziju i veštine javnog govorništva. Veoma je važno da naučite decu ovim veštinama, čak i ako su introvertna. Neki od najboljih i najuticajnijih vođa su samoproklamovani introverti.



NE DOPUSTITE IM DA BUDU SAMO KONZUMATORI, NAUČITE IH KAKO ŠTA NASTAJE

 7

Ako vaša deca vole filmove i igrice, to je dovoljno za početak. Ova polja su izvori kreativnosti i možete da ih iskoristite. Deca vole da znaju kako su stvari nastale i od čega su napravljene. Objasnite im proces na koji nastaju filmovi i igrice. Gledajte sa njima dokumentarce o njihovom nastanku. Veoma je verovatno da će se deca i sama zainteresovati da stvore nešto takvo.

 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Da li su zasebne sobe najbolje rešenje za ...
Mnogi roditelji misle da je najbolje da svako dete ima svoju sobu. Nije, međutim, uvek tako. Često se dešava da roditelj...
11
Kada dete postavi pitanje: Jesam li ja dru...
Kao roditelji, svakodnevno se suočavamo sa pitanjima naše dece. Na neke je jednostavno odgovoriti, neka su „škakljiva“, ...
9
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
7
Dr Vladimir Đurić: ZNANJA NIKAD NIJE PREVIŠE
Psihijatar dr Vladimir Đurić na svojoj Facebook stranici redovno deli priče iz svoje prakse, ali i svakodnevnih situacij...
5





Kako zaštititi decu od otmičara i pedofila ?
Ljubav prema deci podrazumeva i neprestanu brigu, kao i potrebu da ih zaštitimo od raznih opasnosti koje vrebaju u njiho...
5 stvari koje deca uvek pamte o roditeljima
Neki trenuci stvaraju uspomene. Njihove uspomene kojih će se verovatno sećati ceo život.



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here