|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Naučite decu „umeću mira“

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 26.11.2015
U vreme kada se uzburkala javnost zbog sve češćih slučajeva vršnjačkog nasilja, kada nam se „dešavaju“ Aleksa i Anđela i donose zakoni stradale dece, nema roditelja koji se ne uplaši za svog školarca i koji se ne zapita: kako da zaštitim svoje dete? Odgovor koji se sam po sebi nameće je – naučite ih da se sami brane i odbrane!
Ključne reči:

image
/101


U moru borilačkih sportova i veština koje su sve popularnije poslednjih deceniju ili dve izdvaja se jedna neagresivna i netakmičarska veština – aikido.


Aikido je japanska borilačka veština nastala u prvoj polovini 20. veka. Njen idejni tvorac i osnivač Morihej Uešiba (O sensei) objedinio je u njemu svoja znanja iz višegodišnjeg proučavanja različitih borilačkih veština i stvorio jedinstven sistem koji je nazvao „umećem mira“.


Osnovni princip aikidoa je da se na nasilje odgovori nenasiljem. Aikido je efikasna veština samodobrane koja nas uči da konflikte rešavamo nenasilnim putem. Cilj aikido tehnike nije da povredi napdača već da preusmeri, kontroliše i neutralizuje napad.






Zašto je dobro da deca treniraju aikido?



  • Aikido je neagresivna borilačka veština. To praktično znači da aikido tehnikom ne započinjete tuču već možete samo da je završite. Aikido ne ohrabruje decu da budu Nindža kornjače ili Moćni  rendžeri, da skaču unakolo i udaraju i šutiraju drugu decu ili odrasle ili svoje igračke. Aikido tehnika počinje tek onda kad neko drugi prekrši pravila lepog ponašanja i započne tuču ili svađu. Prvo pravilo koje naučimo na treningu je – ne povređuj druge. Ako te napadnu odbrani se ali tako da ne povrediš druge.

  • Aikido uči decu da budu staložena, prisebna i skoncentrisana. Naravno da deca ne mogu biti mirna i staložena sve vreme, ali ih aikido trening uči da se usredsrede na ono što rade. Ukoliko treba da prate čas u školi ili se skoncentrišu na domaći zadatak više im neće smetati galama drugih školaraca, uključen TV ili mlađi brat ili sestra koji trčkaju unaokolo.

 

  • Deca su u neprestanom pokretu i o sebi i svojoj okolini uče upravo kroz pokret. Razvojem motoričkih veština deca razvijaju i svoj intelekt. Aikido trening se sastoji od niza vežbi kojima se razvija koordinacija pokreta celog tela. Na taj način deca uče da usklade svoj um i svoje telo.


  • Učeći aikido tehnike deca uče ne samo da pravovremeno odgovore na napad već da prepoznaju konfliktnu situaciju i preduprede je. Što smo svesniji okoline i dešavanja oko nas samih to je veća šansa da se na napad odgovori efikasno, brzo i bez straha i panike. Dete kroz trening nauči da koristi i kontroliše svoju snagu i na taj način prestaje da se plaši jer zna da ima i snagu i znanje da reši bilo koju neprijatnu situaciju.

  • Kroz aikido trening deca se uče i lepom ponašanju, međusobnom poštovanju i uvažavanju, humanosti i drugim socijalnim veštinama. Uobičajeno je da oni koji duže treniraju pomažu početnicima i uopšte mlađima od sebe. Na aikido treningu nema mlađih i starijih po godinama već po znanju. U dođou (prostor u kome se vežba) smo svi jednaki, bez obzira na pol, uzrast, fizičku sposobnost...


  • Aikido nije sport, nije takmičarska veština. Nema tenzije oko toga ko je bolji i ko će dobiti medalju. Napredovanje se vrednuje na polaganju za kyu i dan zvanja. Svako ko savlada određene tehnike dobija diplomu o svom napretku. Na taj način deca stiču samopouzdanje i treniraju i uče u opuštenoj atmosferi bez straha od zadirkivanja ili neuspeha. A radost kada se nakon prvog polaganja dobije zasluženi aplauz i diploma – nema konkurencije.


  • Aikido može da uči i trenira svako – bez obzira na pol, godine ili fizičku spremu. Aikido mogu da treniraju i deca koja imaju zdravstvene probleme jer je trening lako prilagoditi njihovim zahtevima i njihovom stanju. Bitno je da vi kao roditelji imate pozitivan stav i da dete uživa u treningu.


  • Deca mogu da krenu na aikido već od treće godine. Dete ovog uzrasta uči različite načine kretanja tela, uči padove, razvija motoriku, uči da poštuje druge i samog sebe. Treninzi su prilagođeni uzrastu deteta, pa se tako kroz igru razvija i ljubav prema treningu i učenju.

  • Za aikido trening vam nije potrebna posebna oprema, samo trenerica, majca i dobra volja. Nemojte deci odmah kupovati kimono (odeća za vežbanje) – neka on bude nagrada za trud.


  • Na kraju, aikido će umoriti vašu decu pa će makar dva ili tri puta nedeljno otići ranije na spavanje.


Aikido treninzi se održavaju u kontrolisanoj i bezbednoj sredini uz stalno prisustvo instruktora. Povrede su u borilačkim veštinama svedene na minimum i skoro da ih uopšte nema. Deca odmah nauče da trening ima svoj tok i da se radi samo ono što instruktor pokaže. Treninzi se brižljivo pripremaju i do detalja razrađuju, tako da nema mesta za nekontrolisane događaje.


Aikido se naročito preporučuje deci koja su inače sramežljiva i povučena, koja imaju probleme sa vršnjačkim nasiljem, kao i ona koja se ne snalaze u grupnim i takmičarskim sportovima. Zahvaljujući aikido treningu ovakva deca dobiju samopouzdanje koje im je potrebno i nauče da veruju u sebe i svoje sposobnosti.


Na kraju, ako želite da zasta kvalitetno prevedete vreme sa svojom decom – dođite zajedno na aikido trening. Značiće i njima i Vama.



 

 

 

 

Vesna Strahinić

1.dan, instruktor AK „I.K.E.D.A.“ Niš

 

 

 

 

 

 

Aikido klubovi I.K.E.D.A.

www.aiki.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nasilje
Nasilje je svaki oblik neželjenog i agresivnog ponašanja u školama koje se ne prestaje tamo, nego se nastavlja da prati ...
7
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
6
Ja svoju decu vaspitavam da odu od mene
Gorko-slatka stvar majčinstva… Moramo se pobrinuti da mogu uspeti sami.
5
"Kad će drugo" i šta to koga ima d...
Zašto se većina roditelja jedinaca susreće sa ovim pitanjem? Uz obavezno "SAMO JEDNO dete?"
5





Vaške i svrab, kako ih prepoznati i kako i...
Ako se otkriju vaške, ne treba zaboraviti da i drugi ukućani mogu imati parazite i zaraziti druge, a pranje kose šampono...
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here