|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

OD SEPTEMBRA ĐACI U ŠKOLI SVAKE DRUGE NEDELJE?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 4.7.2020
Ministar Šarčević najavljuje kako bi od jeseni mogla da izgleda NASTAVA U SRBIJI

image
/11


 

 

Nastava od septembra mogla bi biti kombinovana, što znači da bi đaci imali onlajn časove, ali i svake druge nedelje dolazili u školu, najavljuje za "Blic" ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ministarstvo prosvete intenzivno radi na pripremi modela nastave za narednu školsku godinu. Kako ističe ministar Šarčević, svi koraci koji se preduzimaju su preventivni kako bi u slučaju da i u septembru bude pandemija, za đake i roditelje sve bilo spremno.

- Ukoliko virus bude prisutan, ali pandemija jenjava, spremamo se za kombinovani model. To praktično znači da bi đaci imali onlajn nastavu, ali i svaku drugu nedelju dolazili u školu, kako bi radili vežbe, dodatne konsultacije, odgovarali. Praktično provodili nastavnu nedelju na koju su inače navikli – kaže ministar prosvete.


PROČITAJ JOŠ: Deca koju su pojeli skakavci


On pojašnjava da bi uz poštovanje epidemioloških mera to praktično značilo da su jedne nedelje u školi, na primer, prvi i treći razred srednje škole, a narednih sedam dana drugi i četvrti.

- Organizacija nastave, pa i kombinovanje nije problem za starije osnovce, srednjoškolce i fakultetlije. Posebna pažnja je usmerena na najmlađe đake, odnosno na one od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, koji ne mogu da budu sami kod kuće – kaže ministar.

Zato ministarstvo već sada radi analize za koliko najmlađih bi morala da se organizuje nastava po školama.

- Trenutno radimo analizu koja obuhvata nekoliko faktora. Koliko dece ima oba roditelja koji rade, da li su i koje kompanije spremne da jednog roditelja puste da radi od kuće, koliko škola radi u jednoj smeni… sa svim ovim preciznim podacima imaćemo presek u Srbiji koliko dece ne mogu da budu sami kod kuće i da sagledamo kapacitete školskih ustanova u kojima je najviše te dece. Pa ukoliko bude trebalo, poradićemo na prostorijama kako bi se dobio relaksiran prostor za nastavu i učenje, a u skladu sa epidemiološkim zahtevima – kaže Šarčević.


PROČITAJ JOŠ: Verska nastava OSTAJE u školskom sistemu


Ministar kaže da ima već dosta snimljenog školskog materijala, ali da se nastavlja snimanje nastave i tokom leta.

- Čak i da ne bude pandemije, imaćemo vrednu arhivu koja se može koristiti u razne svrhe, pa i za dodatnu nastavu. Tokom leta radimo i na onlajn obučavanju za direktore i nastavnike – kaže ministar.

Mogući modeli nastave biće predočeni Kriznom štabu. Šarčević kaže da nastava još nije bila tema, ali da će biti razmatrana kako bi i ministarstvo imalo preciznija uputstva i znalo koji je model najbolji.

Ministarstvo prosvete po izbijanju epidemije u Srbiji uspostavilo je onlajn nastavu za sve razrede i nivoe obrazovanja u roku od tri-četiri dana. Države u okruženju uspele su da organizuju nastavu samo za deo razreda.


"Odličan"(5) za onlajn nastavu

Po svemu sudeći, Srbija je stala u red zemalja lidera za onlajn nastavu. USAID je pre dva dana uručio nagrade najboljim nastavnicima na daljinu. Visoka ocena stigla je od UNICEF-a, Britanskog saveta, Švajcarske konfederacije i Evropske komisije koja je pride i novčano pomogla u nabavci tableta za decu koja ih nisu imala.


PROČITAJ JOŠ: Šta sve prvak mora da zna da se NE IZBLAMIRA

 

Ima vremena i za proslave mature

Kada se radi o maturskim proslavama, Šarčević kaže da one za sada nisu decidno zabranjene, ali da bi bilo mudro da se obustave i da maturanti izdrže bez slavlja bar još dve nedelje.

- Bitno je da se đaci ne okupljaju bar još 15-ak dana, pa krajem jula i u avgustu neka slave koliko hoće. Sada u skladu sa preporukama moraju da nose maske kako bi zaštitili i sebe i druge. Ne verujem da bi se nekome svidela takva proslava mature i zato je moj savet da malo odlože. Ima vremena za sve - poručuje Šarčević. 


Izvor: Blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
6
Zvončići no.1
Kad padne prvi sneg, kad zabeli se breg, na put se sprema tad, taj deda večno mlad,...
6
Hvatanje leptira, igra
Ako mene pitate svako dete "mora" da uhvati leptira.
5
Vaške i svrab, kako ih prepoznati i kako i...
Ako se otkriju vaške, ne treba zaboraviti da i drugi ukućani mogu imati parazite i zaraziti druge, a pranje kose šampono...
5





Labkovski: Kako ne dozvoliti školi da slom...
Mihail Labkovski, popularni ruski psiholog, poručuje roditeljima kako odabrati školu, treba li raspravljati s učiteljima...
Hrvatska - od jeseni se DOMAĆINSTVO vraća ...
Predmet će se izučavati u prva četiri razreda osnovne škole i sastoji se iz tri dela: Stvori i deluj, Tehnika oko nas i ...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here