|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (10.07.-14.07.2019.) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pripremite telo za proleće

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 22.3.2013
Kako zima prolazi vreme je da odbacimo tešku i toplu odeću, jaku i masnu hranu i nagomilane kilograme. Prvi sunčevi zraci mame nas da izađemo napolje, da se aktiviramo i više krećemo. Pripremimo se za proleće i iskoristimo ono što nam priroda daje.

image
/11


 

Doktor Ljubomir Fafa, nutricionista, napominje da je svakom organizmu potrebno vreme da se privikne na proleće, pa je zato najbitinije da smanjimo energetski unos hrane. 
- Slatkiše zaboravite, a proizvode od pšeničnog i kukuruznog brašna, kao što su testa, testenine, potrebno je svesti na minimum. Mleko treba piti, ali samo ona od 1,6 do 2,8 odsto mlečne masti. Masne sireve treba potpuno izbaciti iz ishrane i koristiti samo sireve sa 10 do 15 odsto masti – priča Faf.  
Nutricionista objašnjava da je proleće godišnje doba kada treba jesti samo nemasano meso, kao i morsku ribu koja je najveći izvor joda i treba je imati na trpezi tri puta nedeljno. 
- Masti su zdrave i obavezne za svaki organizam, ali najviše 10 grama u toku dana. Pored ulja potrebna je i svinjska mast, koja, moram da napomenem, uopšte ne goji, a najviše je potrebna mladim organizmima – kaže Faf. 

Doktor Ljubomir Faf, nutricionista, napominje da je svakom organizmu potrebno vreme da se privikne na proleće, pa je zato najbitinije da smanjimo energetski unos hrane. 
- Slatkiše zaboravite, a proizvode od pšeničnog i kukuruznog brašna, kao što su testa, testenine, potrebno je svesti na minimum. Mleko treba piti, ali samo ona od 1,6 do 2,8 odsto mlečne masti. Masne sireve treba potpuno izbaciti iz ishrane i koristiti samo sireve sa 10 do 15 odsto masti – priča Faf.  

Nutricionista objašnjava da je proleće godišnje doba kada treba jesti samo nemasano meso, kao i morsku ribu koja je najveći izvor joda i treba je imati na trpezi tri puta nedeljno. 
- Masti su zdrave i obavezne za svaki organizam, ali najviše 10 grama u toku dana. Pored ulja potrebna je i svinjska mast, koja, moram da napomenem, uopšte ne goji, a najviše je potrebna mladim organizmima – kaže Faf. 

 

Veoma je važno da se trudimo da u proleće obogatimo svoju ishranu sa što više sveže ubranog sezonskog zeleniša. Za to možemo koristiti kupus, kelj, kelerabe, karfiol, brokoli. Ali i namirnice iz prethodne sezone, uzgojene na što zdraviji način i pravilno čuvane, ili one tek izvađene iz bašte: cveklu, šargarepu, peršunov list i koren, bundevu, beli i crni luk, praziluk, čičoku, paškanat, belu i crnu rotkvu, blitvu, spanać… 

 

- Sa prolećem stiže sveže voće i povrće koje sadrži maksimalne vrednosti vitamina i mineralnih materija. Međutim, pored sezonskog voća i dalje treba jesti jabuke i pomorandže kojih ima tokom cele godine. Uz sve ovo izađite napolje, jer sunce i šetnja takođe utiču na raspoloženje i fizičko zdravlje. Što više šetnje i bićete fit – savetuje Faf. 

 

Zdrav ritam ishrane 

- Doručak je obavezan i tada treba jesti žitarice i čašu mlečnog proizvoda. Užina je voćna, dok je najzdraviji ručak parče mesa na roštilju i salata od sezonskog povrća. Zatim sledi još jedna voćna užina, pa večera za koju takođe preporučujem mlečni proizvod ili parče mesa na roštilju sa malo hleba i salatom. Ukoliko ležete u krevet posle ponoći, pojedite još jednu voćku kako bi se održao nivo šećera u krvi – savetuje dr Faf. 

 

Šetnja i vežbe u prirodi 

Lepi i sunčani dani prosto vas dozivaju da izađete na trčanje kroz šumu ili park, što ujedno pozitivno deluje na ljude koji pate od depresije i nervoze. Vozite bicikl, džogirajte ili samo šetajte u prirodi. Fizička aktivnost u prirodi opušta, drveće i zelenilo daju čišći vazduh, a vežbanje je efikasnije, jer telo dobija više kiseonika.

 

Izvor: www.blic.rs.

Nataša Jovanović 

10. 3. 2013.

Bolesti kao posledica nepravilne ishrane
Zdrava i pravilna ishrana jedan je od osnovnih problema današnjice. Ljudi su nesvesni svakodnevnog izlaganja organizma n...
4
Sunčanica, toplotna iscrpljenost i toplotn...
Visoke temperature i velika vlažnost vazduha, koje su česti pratioci leta, predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje lj...
4
Matične ćelije- lek budućnosti
Da li krv iz pupčane vrpce slobodno možemo da nazovemo lekom budućnosti? Trenutno se koristi za lečenje vise od 70 razli...
3
Šta uraditi za trovanje hranom: Vodič za r...
Kontaminirana hrana može da uradi deci - i odraslima - veoma bolesne za nekoliko sati. Evo šta treba da uradite ako neko...
3


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:




image
Duškić
I mama je oduševljena CortinaT kremom
Odlična krema, meni čim je hladno vreme izlaze mali lišaji, peruta mi se koža lica, rešenje je CortinaT krem. Mama koja živi na selu, takođe koristi, za ruke, lice , laktove, apsolutno za sve. Posebno joj odgovara zbog blagog mirisa, u poslednje vreme je guše ti mirisi jaki. Kad sam bila kod nje sa decom nisam ni nosila, kod nje ima u rezervi uvek.  Više >>
image

Anketa

drava praxa vs privatna
mister NO

zanima sta mislite ko je bolji!zelim da sagledate cjelinu(usluga,opremljenost,strucnost,odgovornost...) i u donesete globalnu ocjenu

da drzavna praxa je bolja (49%)

da privatna praxa je bolja (51%)


Ukupan broj glasova: 80

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!

Oznake

Click Here