|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Proširene vene u trudnoći

Marina Odalović, 19.3.2012
Šta su proširene vene?

image
/11


 

To su, zapravo, veliki, otečeni krvi sudovi koji se najpre mogu uočiti na nogama, ali i u celoj doljoj polovini tela. Kada su na samoj površini kože izgledaju kao ljubičasta ispupčenja koja se ženama ni malo ne dopadaju.

 

Šta prouzrokuje proširene vene u tudnoći?

 

Tokom trudnoće dolazi do povećanja ukupne količine tečnosti u organizmu majke. To dovodi do povećanog pritiska unutar krvih sudova. Pritisak je posebno povećan u venskim krvim sudovima nogu, odakle je potrebno da se tečnost vrati u gornje delove tela suprotno delovanju gravitacione sile. Pored toga, tokom trudnoće se luči velika količina hormona progesterona, što je sasvim normalno. Međutim, ovaj hormon opušta krvne sudove, što zajedno sa povećanom količinom tečnosti, stvara odlične uslove da se tečnost zadržava u venama nogu i dovede do njihovog širenja. Ipak, dobra vest je da se proširene vene, ukoliko ih niste imali pre trudnoće, najčešće spontano povlače i nestaju nakon porođaja.

 

Šta da radite ukoliko imate proširene vene u trudnoći?

 

  • Trudite se da održavate što bolju cirkulaciju krvi. Šetajte kada god to možete, a kada setite podignite noge. Često savijajte noge, ali ih nemojte držati prekrštenim.
  • Vežbanje je ključ uspeha u prevenciju proširenih vena. Ukoliko Vam vežbe za trudnice nisu preporučene, i svakodnevna šetnja će biti od izuzetne koristi.
  • Proverite da li je odeća koju nosite po Vašoj meri. Ovde se misli i na donji veš, a posebno garderobu koja se nosi na donjem delu tela (pantalone, čarape). Izbegavajte tesne kaiševe, pojaseve, i čarape sa jakim elastičnim krajevima, kao i uske cipele i cipela sa štiklom.
  • Držite pod kontrolom dobijanje na težini do granica koje Vam lekar savetuje. Prekomerno povećana težina dodatno  ugrožava Vaš, već preopterećen, cirkulatorni sistem.
  • Spavajte okrenuti na levu stranu kako bi se smanjio pritisak na velike krvne sudove u Vašem organizmu i olakšali cirkulaciju.
  • Uzimajte dovoljnu količinu vitamina C svaki dan.

 

Ukoliko se proširene vene ne povuku nakon porođaja, javite se svom lekaru radi terapije ili hiruške intervencije kojom se problem može rešiti.

 

Dipl. farm. spec. Marina Odalović


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Regenerativna medicina i matične ćelije
Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog organizma, od kojih tokom razvoja nastaju sva tkiva i organi (neuroni, kosti, ...
5
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
5
Pregledi u trudnoći i njihov redosled
Od trenutka kada se na testu za trudnoću pojavi druga crtica, posete ginekologu postaju mnogo češće.
5
Pravila koja su morale trudnice da poštuju
Bizarna pravila koja su trudnice u prošlosti morale poštovati
3





Koji su najčešći simptomi trudnoće?
Prvi simptomi trudnoće se ne pojavljuju na isti način kod svake žene. Pre nego što uradite test ili proveriti nivo beta ...
Problemi sa varenjem u trudnoći
Problemi koji se javljaju u trudnoći poput mučnine, povraćanja, gorušice nastaju kao posledica usporenog i lošijeg varen...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here