|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pušenje i trudnoća – zašto ne?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 3.9.2022
Što pre prestanete sa pušenjem to bolje, iako, kad god da prestanete, to će doneti dobro Vašoj bebi.

image
Ostavljanje cigareta i prekid pušenja biće dobri i za Vas i za bebu. Foto: Freepik.com
/11


Pušenje pre trudnoće – zašto ne?


Da li ste znali da, ukoliko i samo jedan od partnera puši, smanjuju se šanse da zatrudnite. I muškarci i žene pušači imaju manju plodnost u odnosu na nepušače. Pored toga, pušenje smanjuje šanse za uspeh vantelesne oplodnje.


Smatra se da nikotin smanjuje plodnost žena tako što utiče na stvaranje hormona koji su neophodni da bi žena zatrudnela. Pored toga, pušenje utiče i na odgovarajuće kretanje jajne ćelije od jajnika do materice.


PROČITAJ JOŠ: Osam super moći koje imaju trudnice


Muškarci pušači imaju oko 15% manje sperme u odnosu na nepušače. Pušenje utiče i na količinu i pokretljivost spermatozoida, kao i na njihov oblik. Pušenje, takođe, može oštetiti krvne sudove u penisu muškarca, što može uzrokovati probleme sa erekcijom.


Pušenje u trudnoći – zašto ne?


Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite za svoju bebu tokom trudnoće jeste da je zaštitite od duvanskog dima. Tako ćete joj pomoći da zdravo započne život. Baš svaka cigareta koju popušite u trudnoći šteti Vašem detetu.


Sve potrebne hranljive supstance i kiseonik beba dobija preko krvi majke koji do bebe stižu preko posteljice. Neke štetne supstance iz duvanskog dima kojih ima do 4000 različitih, remete funkciju posteljice. Kada majka puši, kiseonik u njenom organizmu zamenjuje ugljen-monoksid koji ulazi i u krvotok bebe i ubrzava rad srca bebe, odnosno povećava broj otkucaja srca bebe.

 

PROČITAJ JOŠ: Kegelove vežbe i baš sve što treba da znate o njima


Ostavljanje cigareta i prekid pušenja biće dobro i za Vas i za bebu. Ugljen-monoksid i ostale hemijske supstance koje nastaju tokom pušenja cigareta iščistiće se iz Vašeg organizma, a količina kiseonika dostići će potrebnu koncentraciju. Ukoliko prestanete da pušite dogodiće se sledeće:

  • smanjiće se jutarnje mučnine
  • smanjiće se rizik za prevremeni porođaj i komplikacije koje prate prevremeno rođene bebe (problemi sa disanjem, ishranom, smanjena telesne masa)
  • beba će biti otpornija i imaće manje šanse da oboli od nekih bolesti kao što su zapaljenja uha ili bronhijalna astma


Pored toga što ćete pomoći svojoj bebi trenutno, prestanak pušenja će joj smanjiti i kasnije moguće probleme. Naime, deca čiji su roditelji pušači imaju veće šanse da obole od bolesti kao što je npr. astma.


Što pre prestanete sa pušenjem to bolje, iako, kad god da prestanete, to će doneti dobro Vašoj bebi!


Dipl. farm. spec. Marina Odalović


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
11
ODLUČILA JE DA RODI DETE, IAKO ONO NEĆE MO...
Ona je uspela u jednoj minuti da shvati da će njeno dete umreti, ali i da oseti potrebu da drugoj deci pomogne. To je bi...
5
Najčudnije promene kroz koje prolaze trudnice
SVAKA faza trudnoće donosi nešto novo.
4
13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
4





Lažne ili Brakston-Hiksove kontrakcije
Brakston-Hiksove ili lažne kontrakcije znače da materica „vežba” za porođaj. Ove kontrakcije nisu znak da porođaj počinj...
Mikroplastika pronađena u svakom uzorku po...
Naučnici izražavaju zabrinutost zbog uticaja mikroplastike na zdravlje, a istraživanje pokazuje da nas ona prati i pre n...



Click Here