|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Novi trend: Razvedeni roditelji djecu ostavljaju da žive u zajedničkom stanu, dok se oni smjenjuju

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 10.12.2021
Razvedeni milenijalci sve češće ostavljaju decu da žive u svom porodičnom domu, dok roditelji na smenu žive s njima.

image
Deca ostaju u svojoj kući, školi i blizu svojih prijatelja, te su zaštićeni od stresa koji donosi seljenje i naizmeničan boravak u roditeljskim stanovima. Woman photo created by freepik - www.freepik.com
/11


Razvod je uvek težak, a naročito ako su tu i deca. Istraživanja pokazuju da je za decu to traumatično iskustvo, zbog čeka neki roditelji biraju inovativna rešenja kako bi učinili ovaj proces što bezbolnijim, piše BBC.

Na engleskom se ovaj pristup naziva “gnežđenjem”, pri čemu se deci omogućava da ostanu u porodičnoj kući ili stanu, gde provode vreme sa oba roditelja naizmenično. Svaki od zakonskih staratelja ostaje u stanu tokom dogovorenog perioda, a zatim odlaze negde drugo kada nisu "na dužnosti". Ovaj koncept dobio je ime prema načinu na koji ptice brinu o svom podmlatku. Ptići ostaju u gnezdu, dok roditelji naizmenično doleću i brinu se o njima.  

Na ovaj način deca ostaju u svojoj kući, školi i blizu svojih prijatelja, te su zaštićeni od stresa koji donosi seljenje i naizmeničan boravak u roditeljskim stanovima.

 

PROČITAJ JOŠ: Tata se jednog dana odselio, mama je rekla da je tako bolje


Iako je ovaj koncept još uvek relativno nepoznat u svetu, sve je popularniji u zapadnim zemljama, naročito među porodicama koje pripadaju srednjoj klasi. Advokati prijavljuju porast broja klijenata koji se odlučuju za "gnežđenje" u Americi, Nizozemskoj, Australiji… Nedavna studija u Engleskoj pokazuje da je 11% razvedenih ili rastavljenih roditelja pokušalo ovaj pristup. U Švedskoj se ova praksa beleži još od 1970-ih godina.


Kada nisu sa decom, neki razvedeni parovi vreme provode kod svojih roditelja ili u iznajmljenim stanovima koje dele sa cimerima. Oni imućniji mogu sebi priuštiti vlastite stanove. Za mnoge je to prelazno ili privremeno rešenje, ali neki tako žive godinama.

Obzirom da se radi o relativnom novom trendu, stručnjaci nemaju pouzdane pokazatelje da li je ovakav pristup bolji kada je u pitanju dobrobit dece. Jedni smatraju da su deca na ovaj način pošteđena stresa koji donosi razvod i eventualnog seljenja iz porodičnog stana, dok drugi smatraju da ni gnežđenje nije rešenje jer zbunjuje decu, koja na taj način ne mogu da razumiju i prihvate stvarnost razvoda.

Psiholozi upozoravaju da treba biti oprezan kod promocije ovog koncepta, jer on može imati potpuno suprotan efekat od željenog. Neki smatraju da deca treba zajedno sa roditeljima da se suoče sa izazovima koje donosi razvod i da će im to iskustvo pomoći da postanu čvršći kao odrasli ljudi, koji će se moći nositi sa neugodnim situacijama u budućnosti. Neki smatraju da je ovakav aranžman čak jednako štetan za mentalno zdravlje dece kao i uobičajeno podijeljeno starateljstvo gde deca na smjenu borave kod oba roditelja.


Ne treba zaboraviti ni to da ovakav aranžman ima negativan efekat i na razvedene roditelje, kojima onemogućava da nastave dalje sa svojim životima, piše BBC.

Izvor: Buka.com

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Upis u osnovnu školu
Upis deteta u školu je obaveza svakog roditelja ili staratelja koju je dužan da ispuni najkasnije do 31 maja kalendarske...
24
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
10
Kako naučiti svoje dete šta da radi ako se...
Ovo nije nešto što deci govorite samo jednom i to je to. Ovo je nešto na šta deca moraju stalno da se podsećaju.
7
BILO JEDNOM U HOLIVUDU
Specijalna projekcija devetog filma Kventina Tarantina"Bilo jednom u Holivudu" biće održana u Velikoj sali Kombank Dvo...
6





PROFIL RODITELJA KOJI PODVODE SVOJU DECU
Proteklih meseci primetno je da roditelji sve više seksualno eksploatišu svoju decu, navode iz Biroa za borbu protiv trg...
Tata se odselio, mama je rekla da je tako ...
Tekst koji je nedavno objavljen na web stranici Poliklinike za zaštitu dece i mladih grada Zagreba – Od stabala (ne) vid...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here