|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Redovne kontrole, najbolji lek za infekcije u trudnoći

Baby Planeta, 11.4.2018
Tokom trudnoće buduće mame treba redovno da posećuju lekara ne samo da bi pratile razvoj bebe već i da bi pazile na sopstveno zdravlje. Zbog oslabljenog imuniteta trudnice mogu da budu podložne raznim infekcijam, a svaka infekcija je ozbiljna jer može da ugrozi i njih i plod. Zbog toga ginekolozi uvek ističu važnost redovnih ginekoloških kontrola i stručnog nadzora trudnoće.

image
/11


Infekcije mogu da budu izazvane virusima, bakterijama, gljivicama, protozoama ili parazitima. O tome koje su infekcije najčešće i na šta trudnice posebno treba da obrate pažnju razgovarali smo sa dr Aleksandrom Mladenović Mihajlović iz ginekološke ordinacije „Mladenović“.

- Svi uzročnici infekcija deluju na plod iz organizma majke ili prelaskom  iz vagine ushodno ili pak prolaskom kroz posteljicu - navodi dr Mladenović. - Neki od njih ne  prelaze direktno kroz posteljičnu barijeru nego se zadržavaju u organizmu majke, ali toksini koje prozvode ili druge štetene materije koje se stvaraju u organizmu majke iz njenog krvotoka  kroz posteljicu dospevaju u krvotok ploda. Do infekcije  ploda može da dođe i iz trbušne duplje, iz nekog žarišta.

Infekcija deluje nepovoljno na organizam prvenstveno zbog visoke telesne temperature koja  se  javlja, posebno ako duže traje, jer može da izazove materične kontrakcije te tako dovede i do prekida trudnoće. Osim ovoga, temperatura može delovati na plod i izazvati njegovu smrt u materici.

Bakterijske infekcije najčešće započinju prodorom bakterija nagore. Radi se, naime, o širenju bakterija  koje  iz vagine preko grlića materice dospevaju u matericu. Ova infekcija  može zahvatiti plodove ovojke, plodovu vodu, pupčanu vrpcu i posteljicu, a može da  se  prenese i na sam plod. Ovakvom širenju neretko prethodi i prskanje plodovih ovojaka.

Bakterijska infekcija takođe može da nastupi i prenošenjem bakterija putem krvi, tj. posteljice. Ishod je isti kao i kod infekcije nastale ushodnim putem, s tim što su kod ovog načina plodovi ovojci neoštećeni, celi. Radi se o bakterijama kao što su: beta hemolitički streptokok, hlamidija (clamydia trachomatis), ureaplazma (ureaplasma urealiticum), listerioza monocitogones, salmonela, šigela, enterokok, ešerihija koli (esherihia coli)...

- Infekcija beta hemolitičkim streptokokom je najčešća i trudnica je obično ne prepozna jer ne mora nužno da daje simptome. Za nju se vezuju brojne komplikacije od kojih je najvažnija infekcija  ploda, sepsa pa čak i njegova  smrt, a kod preživelih fetusa može doći do prevremenog porođaja i neurološke izmenjenosti - pojašnjava sagovornica Baby planete.


Listerioza monocitogenes, dodaje dr Mladenović, redak je uzročnik infekcije ploda do kojeg dolazi prolaskom bakterije  kroz posteljicu. Trudnica se njome inficira preko hrane i često infekcija  bude bez simptoma ili su simptomi slični gripu, pa prođe neprepoznata.

- Kod ploda se može  razviti ozbiljan oblik infekcije u obliku sepse praćene velikom stopom smrtnosti. Dijagnoza ove infekcije postavlja se nalaženjem bakterije u  krvi. Ukoliko potvrdimo prisustvo ove bakterije, trudnicu i porodilju obavezno moramo izolovati - naglašava dr Mladenović. - Ređa je infekcija  trudnice salmonela  bakterijom (tifus), ali može  ozbiljno da ugrozi i plod i buduću majku. Ova  bakterija  se  širi ushodnim putem, tj. iz vagine, i može dovesti do upale polodovih ovojaka i plodove  vode, a može izazvati pobačaj, prevremeni porođaj, smrt bebe i majke. Hlamidija se takođe prenosi vaginalnim putem i može da dovede do spontanih pobačaja  i prevremenih porođaja, a u samom porođaju može izazvati infekciju bebinih očiju i upalu pluća.

Infekcija ureaplazma je veoma opasna jer vaginalnim putem može izazvati infekciju i prsnuće plodovih ovojaka  i izazvati pobačaj odnosno prevremeni porođaj. A ako dođe do infekcije preko posteljice, može izazvati zastoj u rastu, upalu pluća i moždanih ovojaka bebe. Vaginalne gljivične  infekcije takođe su česte u trudnoći. Kod njih su simptomi prepoznatljivi: obilan sekret, peckanje i svrab, ali ne predstavljaju veliku opasnost po plod.

- U samoj trudnoći veoma često dolazi i do upale mokraćnih puteva. Kod nekih trudnica se radi i o takozvanoj asimptomatskoj bakteriuriji - trudnica ne oseća nikakve tegobe, ali se u mokraći pregledom utvrdi prisustvo bakterija. Tada obavezno treba lečiti urinarnu infekciju prema antibiogramu, a na osnovu  rezultata  urinokulture. Ove infekcije  se mogu iskomplikovati infekcijom bubrega majke, što takođe  može da dovede do prevremenog porođaja ukoliko se ne leči - napominje naša sagovornica.

Od virusnih uzročnika najčešći  i najznačajniji  su: virus rubele, citomegalovirus(CMV), varičela virus. Ukoliko majka bude inficirana, ovi virusi prelaze  kroz posteljicu do bebe  i na njoj izazivaju ozbiljne promene i posledice: zastoj u rastu, malu glavu, promene  na jetri, plućima, upalu mozga i sl.

Iako sve ove bolesti zvuče ozbiljno i mogu da izazovu ozbiljne posledice i po trudnicu i po plod, najveći broj se može uspešno prevenirati ili lečiti ako žena isplanira trudnoću, a zatim je redovno kontroliše. Dr Mladenović naglašava da trudnice zbog povišenog rizika od različitih infekcija koje se mogu javiti zbog izmenjenog imuniteta treba  redovno da idu  na kontrole kod svog ginekologa. Takođe, moraju da obrate  pažnju  i prepoznaju  sve neobične  pojave  i simtome kao što su: pojačan vaginalni sekret, smetnje pri mokrenju, povećana telesna temperatura, glavobolja, malaksalost, lomnost i sl. U skladu s tim ginekolog će preduzeti potrebna ispitivanja i dijagnostiku kako bi primenio adekvatne mere i lečenje ako je potrebno.

 

 

Toksoplazma

Toksoplazma je infekcija izazvana protozoom Toxoplasma gondi i retka je (manje od jedan odsto populacije) ali izaziva ozbiljne komplikacije ako dođe do infekcije ploda.Trudnice se mogu inficirati ako unose termički neobrađeno svinjsko i goveđe meso ili preko mačjeg izmeta. Infekcija bebe nastupa ako se trudnica inficira prvi put u trudnoći i nema stečeni imunitet kojim bi zaštitila bebu od Toxoplasme koja prođe kroz posteljicu. Zato je važno da sve trudnice, a naročito one koje imaju mačke, urade analizu kojom se utvrđuje da li su dolazile u kontakt s tom bolešću.

- Kod inficirane bebe dolazi do zastoja u rastu, zaostajanja u rastu glave, upale moždanih ovojaka, anemije, uvećanja jetre, a po rođenju može biti prisutna gluvoća i mentalna retardacija. Da bismo dobili dijagnozu, vršimo analizu titra antitela iz krvi majke, amniocentezu ili kordocentezu - pojašnjava dr Aleksandra Mladenović.


 

Više o TRUDNOĆI, BEBAMA, RODITELJSTVU pročitajte na shop.aksa.rs


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
11
13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
6
Ultrazvučni pregledi u trudnoći
Ultrazvučni pregled je jedan od važnih elemenata kontrole i praćenja trudnoće.
6
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
5





Krvarenje u drugom i trećem tromesečju tru...
Pročitajte koji su najčešći razlozi zbog kojih u drugom i trećem tromesečju dolazi do krvarenja u trudnoći.
Trudnice da li jedete slaninu?
Leti slanina možda ne prija ali naučnici sa fakulteta Severna Karolina su došli do interesantnih otkrića.



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here