|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kad progovori “drugo stanje”

Baby Planeta, 3.12.2012
Čini se da ne postoji ništa lakše nego rasplakati trudnicu. Ogromne promene koje nosi „drugo stanje“ u velikoj meri menjaju ponašanje buduće majke, kao i njen način izražavanja emocija, pa otuda ona veoma burno reaguje

image
/11


 

- Trudnoća, posebno prva, snažan je i kompleksan psihološki događaj, prožet osećanjem neizvesnosti i strepnje, a hormonalne promene dovode do svojevrsnih emocionalnih turbulencija - kaže za “Baby planetu” Sanja Dutina, psiholog. Ali za emotivno stanje trudnica važno je i njeno prethodno psihičko stanje, slaganje sa partnerom, eventualni pobačaji, iskustvo sa ranijom trudnoćom, pa i stav prema trudnoći (da li je željena ili neželjena). Može se reći da je veća verovatnoća da će se žene koje su i inače sklone anksioznosti sa tom emocijom nositi i tokom trudnoće.

Svaka faza trudnoće nosi i nove izazove - kako fizičke promene, tako i one u svakodnevnom životu, a sve to može da poremeti emocionalnu ravnotežu majke. Isti efekat mogu da imaju neki spoljni faktori, poput finansijskih problema, straha od gubitka posla ili porodični problem. Žene koje i inače ne potiskuju emocije lakše podnose trudnoću.

- Veoma je važna emocionalna podrška partnera, kao i empatija okruženja. Istraživanja pokazuju da se žene koje imaju podršku partnera, porodice i prijatelja bolje nose sa stresom tokom trudnoće, a  njihove bebe imaju manje komplikacija - dodaje naša sagovornica. - Najvažnije je shvatiti da su psihološke promene tokom trudnoće (tuga, anksioznost, zbunjenost) sasvim novmalne. Trudnoća skoro sve žene čini emocionalno osetljivim, čak se smatra da su te promene korisne, jer ih pripremaju na zahteve i zadatke predstojećeg roditeljstva.

Ipak, Sanja Dutina upozorava: ako primetite da vam emocionalni problemi utiču na obavljanje svakodnevnih aktivnosti, treba da porazgovarate s bliskom osobom ili potražite stručnu pomoć.

 -  Najviše poteškoća u prihvatanju trudnoće proizilazi upravo iz negativnih osećanja prema bebi ili partnerovog neprihvatanja trudnoće. Svakako morate biti iskreni kada razgovarate o svojim osećanjima sa partnerom - predlaže naša sagovornica.  - Neplanirana trudnoća najčešće dovodi do osećanja ambivalentnosti ili negativne reakcije (straha, panike). To ne mora da znači da majka zaista ne želi bebu, možda samo sumnja da će biti dobra majka, ili joj se čini da nije spremna da bude majka i pita se kako će dete uticati na njen život.

Mnoge žene negativne emocije drže u sebi, jer su prestrašene od same činjenice da ih osećaju, kao i moguće negativne reakcije okoline, a to zapravo dodatno povećava stres. Kod većine žena, kako trudnoća odmiče, ova osećanja polako nestaju.  Zato je bitno da što više pričate o emocijama, jer ćete ih lakše podneti. Posebno je važna afektivna razmena i intiman odnos sa partnerom, kako biste kao par postepeno i zajedno prošli kroz trudnoću i pripremili se za ulogu roditelja. To je trenutak da se partnerski odnos učvrsti s obzirom na to da sam porođaj ponekad dovodi do krize i otuđenja, smatra Sanja Dutina.

Kako onda preživeti takav uragan emocija? Prilagodite svoj stil života trudnoći, relaksirajte se, vežbajte duboko disanje. Ne plašite se emocionalnih kriza, jer vas one ne čine lošom majkom, normalne su. Fokusirajte se na druge stvari i iskoristite trudnoću da se psihički pripremite za ulogu majke. Danas smo sa svih strana bombardovani pravilima kako treba jesti, kako treba da izgleda trudnoća, šta je “dobar” roditelj, te su mnoge trudnice uplašene da neće biti dovoljno dobre majke ili da će svojim ponašanjem nauditi bebi. Potrebno je da se opustite, da uživate u trudnoći i slatkom iščekivanju bebe, smatra Sanja Dutina.

- Emotivno rasterećenje je veoma važno pre svega zbog pogrešnog uverenja majki da će se osećati bolje kada se beba rodi. Najčešće je upravo suprotno - stres se tada poveća. U tom smislu, ukoliko vas stres već sada ometa, bilo bi dobro porazgovarati sa stručnjakom - navodi naša sagovornica.  - Jer,  sposobnost žene da se adaptira i da prevlada promene i izvore stresa koje trudnoća donosi utiču i na njeno fizičko i mentalno zdravlje, kao i na zdravlje deteta. Samo prihvatanje trudnoće, pokazuju istraživanja, utiče na kasniji emocionalni odnos majke i deteta. Svaki stres koji majka preživljava  na neki način se odražava i na dete. Za sada se anksioznost i stres povezuje sa manjom težinom dece pri porođaju, prevremenim porođajem i kasnijim problemima kao što su kognitivni razvoj, impulsivnost, problem regulacije pažnje i hiperaktivnost.

 

 

Tatina osećanja

 

Partner takođe može da oseća različite emocije u trenutku kada sazna da će postati otac. Ambivalentnost može pokazati prekidanjem veze, izbegavanjem priče o bebi ili čak izbegavanjem partnerke. U ovakvim situacijama jako je važno razgovarati sa nekim, potražiti podršku od prijatelja i porodice, ili se obratiti za stručnu pomoć. Čak i ako je sve u redu, otac prolazi kroz emotivne bure koje ima trudnica, i treba da joj bude podrška, čak i onda kada mu nije lako da se izbori sa sopstvenim emocijama.

 

Više o TRUDNOĆI, BEBAMA, RODITELJSTVU pročitajte na sajtu Baby planeta!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
7
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
6
Znala sam da sam u drugom stanju i pre neg...
Jutarnje mučnine, izostanak menstruacije ili osetljive grudi uobičajeni su znakovi trudnoće. Postoje i neki za koje možd...
5
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće je znak da postoji mogući problem.
5





Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće je znak da postoji mogući problem.
Kad progovori “drugo stanje”
Čini se da ne postoji ništa lakše nego rasplakati trudnicu. Ogromne promene koje nosi „drugo stanje“ u velikoj meri menj...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here