|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Rett-ov sindrom – aktivnosti kod kuće, ideje za roditelje

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 30.5.2021
Klinička slika postaje jasnija sa godinu ipo dana kada najčešće počinju teškoće u motornom funkcionisanju, nekoordinisani pokreti rukama, smanjena radoznalost, smanjuje se i uskoro nestaje vrbalni kontakt sa okolinom.

image
Senzorne igre su uvek dobre za uspostavljanje kontakta i opuštanje. (Foto: Freepik)
/11



Retov sindrom spada u retke genetski uzrokovane bolesti. Javlja se isključivo kod ženske populacije, sa prevalencijom od 1: 10 000 dece. Dečaci koji se rode sa ovom bolešću završavaju letalnim ishodom ubrzo nakon rođenja.

Obično se dijagnoza postavlja oko druge godine detetovog života, iako se prvi simptomi javljaju između šestog i osamnaestog meseca života. Rani psihomotorni razvoj ovih devojčica je uredan, mada neke studije pokazuju da postoje suptilni znaci koji ukazuju na postojanje Rett sindroma još u ranom uzrastu (hipotonija, nespretnost).

Klinička slika postaje jasnija sa godinu ipo dana kada najčešće počinju teškoće u motornom funkcionisanju, nekoordinisani pokreti rukama, smanjena radoznalost, smanjuje se i uskoro nestaje vrbalni kontakt sa okolinom.

Retov sindrom se razvija u nekoliko faza, obično 4. Devojčice gube svrsishodne pokrete rukama, koje zamenjuju stereotipni pokreti tapšanja, uvrtanja nalik ceđenju, stavljanje ruku na i u usta, otežano disanje, hipervenilacija, otežano gutanje i teškoće pri hodanju i uopšte motorici. Karakteristične su česte promene raspoloženja, napadi besa, i naizgled bezrazložnog plača. U nekoj od faza mogu da se jave i epileptični napadi.


PROČITAJ JOŠ: Podrška porodicama dece sa teškoćama u razvoju

 
S obzirom da se o Retovom sindromu malo zna, jer je redak, porodice obolelih devojčica susreću se sa velikim teškoćama. Osim šoka koji je izazvala dijagnoza i suočavanje sa bolešću, problem sa kojim se treba nositi jeste- kako i šta raditi da bi pomogli svom detetu da bolje funkcioniše.


Dragi roditelji, ono što možete učiniti za vašu devojčicu jeste sledeće:

Iako ste zbunjeni izrazitim promenama i odsustvom interesa i reakcija na igru vašeg deteta, obratite pažnju na suptilne znake-pokrete glavom, stopalima ili rukama. Iako vam možda deluju nesvrsishodno, nekoordinisano ili neprimetno oni sigurno postoje, te ih stoga posmatrajte, tumačite i prihvatite. Iako će vam se možda učiniti da radite najteži „posao„ na svetu, kada prepoznate značenje njenih reakcija, uočite njeno zadovoljstvo sopstvenim postignućem, ojačaćete zajedničko samopouzdanje i međusobno poverenje.

Koristite svaku priliku kada je vaša devojčica raspoložena za igru. Pravite dovoljno duge pauze kad joj se obraćate, posebno ukoliko očekujete njenu reakciju. Dajte joj vreme da vam  je pokaže. Omogućite joj „predah“ kad primetite da je umorna.


Senzorne igre su uvek dobre za uspostavljanje kontakta i opuštanje

Golicanje- istražujte kako reaguje na golicanje različitih delova tela, čekajte reakciju i ponavljajte ukoliko joj prija. Smejte se zajedno.
Maženje- fizička toplina i kontakt su jako važni za osećaj sigurnosti i udobnosti. Mazite se sa svojim detetom svakodnevno.
Grlite se i ljuljajte uz muziku. Pratite svojim telom ritam muzike koji joj se dopada
Strah od gubitka ravnoteže jako je izražen kod ovih devojčica, tako da igre kotrljanja, prevrtanja, gurkanja izvodite na krevetu i mekanom okruženju. Nakon ovakvih igara držite je duže uz sebe.
Komunikacija ne mora da bude isključivo rečima. Komunicirati se može i glasom. Menjajte intonaciju i visinu glasa dok joj se obraćate.
Čvrsto joj stežite ruke. Opipavajte različite teksture dlanovima, stavite svoje ruke preko njenih i pomozite joj da stiska predmete.
Igrajte se loptom. Sedite okrenuti ka zidu sa detetom ukrilu, bacajte loptu prema zidu i hvatajte njenim rukama. Ove igre su važne za njenu motoriku,zglobove i mišiće.
Igrajte se u kadi. Pomozite joj da pluta, prskajte se, prosipajte vodu..
Igra skrivanja uvek je dobrodošla. Stavite je na krilo da vas vidi. Ukoliko vas ne gleda uđite joj u vidno polje. Pokrijte lice rukama i nakon par sekundi otkrijte, menjajte intonaciju i mimiku.
Pevajte pesmice koje su praćene aktivnostima.
Ljuljajte je na krevetu u različitim položajima (sedećem, na stomaku, na leđima..).

 

 

Tim Centra Viva Verbum je vođen uverenjem da je podrška detetu sa teškoćama u razvoju onoliko uspešna koliko i mreža podrške njegovim roditeljima, a to znači celoj porodici. Stoga smatramo da je ključno za uspešan tretman osnažiti roditelje, obezbediti im mesto i vreme samo za njih, u kojem će moći da iskažu svoje strahove, brige, otpuste teške emocije i postave pitanja.

Stalnim učenjem, i ulaganjem u svoje obrazovanje naši defektolozi i psiholozi, koji su ujedno porodični, REBT, psihoanalitički, dečji i TA psihoterapeuti usavršavaju svoje veštine koje su neophodne za kvalitetan rad sa osetljivim pojedincima i porodicama.

Ukoliko prepoznajete da vam treba individualna psihološka podrška, defektološki ili logopedski tretman, dečja psihoterapija, porodično ili bračno savetovanje, naš tim je otvoren da vas čuje, ohrabri ili kreira odgovarajući tretman za vas ili vaše dete.


Dobrodošli u Viva Verbum, mesto gde je živa reč pokretač i put ka promeni.

 

www.vivaverbum.rs

 

Telefon: 064-953-44-16

 Email: office@vivaverbum.rs

Adresa: Miloša Zečevića 8, Beograd

 

 



Igrajte se, mazite i volite. Pokušajte da prihvatite da je vaše dete isto kao i ostala deca, samo mu treba možda više vremena i drugačiji način da ispolji svoje reakcije, sposobnosti ili emocije. Budite strpljivi, koračajte malim koracima i radujte se zajedno svakom novom uspehu.

 

PROČITAJ JOŠ: Životni izazovi porodice sa obolelim članom


U narednom tekstu predložićemo igre i aktivnosti za devojčice koje imaju veće teškoće prilikom svrsishodne upotrebe ruku, tj. za devojčice koje slabo ili nikako ne koriste ruke.

 


Autor: Viva Verbum

www.vivaverbum.rs


 


Kada ste roditelj deteta koje ima problem, nedostatak, dijagnozu ili bilo koju drugu poteškoću u svakodnevnom funkcionisanju često dođe trenutak  kada i samo dete zatraži odgovore, jer primeti da se možda razlikuje od ostale dece u njegovom okruženju. Tada na scenu stupamo mi- roditelji, odrasli.

Međutim, to sto smo odrasli ne znači da uvek znamo sve, niti da imamo prave odgovore, pa iako za našu decu želimo najbolje, često se dogodi da se i sami spotaknemo i osetimo zbunjeno. U tekstu koji je pred vama, možda pronađete neke smernice ili savete koji bi mogli da vam olakšaju suočavanje sa pitanjem : „Mama, jesam li ja drugačiji?“ i nekim drugim sličnim pitanjima.

Nemojte kriti od deteta da ima nedostatak ili problem

Dete shvata da se razlikuje od ostalih, a ako se o tome ne govori ili se izbegava tema, vrlo lako bi moglo razumeti da se radi o nečemu što je “loše” ili “nepoželjno”. Samim tim bi se moglo osetiti manje vredno , nepoželjno , nesigurno ili odbačeno.

Jasno nazovite imenom njegovu poteškoću ili problem i pričajte o tome

Za decu mlađeg uzrasta dečije knjige o određenoj vrsti nedostatka mogle bi na jednostavniji i detetu bliži način objasniti njegovo stanje, a takođe mu pokazati da postoje i druga deca koja se bore sa istim problemima. Ako ne postoje knjige sa takvom tematikom , pokušajte da osmislite sami priče na neku od sličnih tema.

Razgovarajte sa detetom o izazovima sa kojima će se susretati, načinima na koje je moguće prevazići poteškoće i pokažite mu da postoji način da se poteškoće savladaju.

Fokusirajte se na snage i talente a ne na detetove nedostatke

Ukažite detetu ili zajedno sa njim otkrivajte šta je to što ga interesuje , u čemu je dobar i negujte te veštine. Osećaj da je u nečemu dobar ili bolji od ostalih utiče pozitivno na njegovo samopouzdanje i sliku o sebi.

Izgradite samopouzdanje vašeg deteta

Vi kao roditelji igrate važnu ulogu u tome kako vaše dete sebe vidi i doživljava. Možete ga na primer pitati da vas nešto nauči i posle toga ga ohrabriti sa rečima: “ Znao sam da ti to možeš!” i sl. Deca treba da se osećaju važno i kompetentno da bi imali motivaciju za učenje i napredak.

Prilikom rešavanja zadataka obezbedite mu “uslove “ za uspeh

Omogućite vašem detetu a i vama da se izbegne frustracija kad god je to moguće. Ukoliko dete ima teškoće sa rešavanjem određenih zadataka pokušajte pojednostaviti aktivnost pre nego što se dete naljuti ili odustane. Takođe je važno da postavite realne ciljeve koji su lako dostižni , što će vašem detetu omogućiti da izgradi samopouzdanje i veru u sebe.

Ponašajte se prema vašem detetu onako kako biste se ponašali i da nema nedostatak

Pohvalite ga ukoliko je njegov uspeh ili ponašanje za pohvalu, ali isto tako ukažite na ono što je nepoželjno ili neprihvatljivo u ponašanju. Budite jasni i dosledni u tome što radite.


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ako nam deca ne čitaju, biće polovični lju...
“Biti pismen znači biti čovek koji razvija kapacitete samorazumevanja i koji je u stanju da sebe predoči drugim ljudima ...
6
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
6
Prva ljubav (Ti i ja)
Peva: dečiji hor Vrapčići
6
Kad TATA kaže deci: "MAMA sve bolje zn...
Neću odmah početi sa poslom. Ćutaću u tišini jedno pola sata. Slušaću ptičice, maziću psa, namazaću nokte. Ostaje mi još...
5





Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
Vaške i svrab, kako ih prepoznati i kako i...
Ako se otkriju vaške, ne treba zaboraviti da i drugi ukućani mogu imati parazite i zaraziti druge, a pranje kose šampono...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here