|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Roditelji iz Republike Srpske traže 255 evra od države mesečno ako opet bude nastave na daljinu

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 21.7.2020
Naime, kako kažu, u tom slučaju bi roditelj mogao i da uzme neplaćeni odmor pa bude učitelj svom detetu ili da plati stručno lice.

image
/11


 

Grupa roditelja pokrenula je peticiju da ukoliko se u septembru nastava bude odvijala na daljinu Vlada RS snosi troškove učenja đaka na taj način da se roditelju po detetu isplaćuje mesečna naknada od 500 KM (255 evra).

Naime, kako kažu, u tom slučaju bi roditelj mogao i da uzme neplaćeni odmor pa bude učitelj svom detetu ili da plati stručno lice.

Ognjenka Jovičić, majka troje osnovaca iz Gradiške, koja je s grupom zabrinutih roditelja pokrenula ovu peticiju, ističe za "Nezavisne" da strahuju šta će se desiti u septembru i na koji način će se odvijati nastava.

- Verujem da sve nas koji imamo decu školskog uzrasta već muči pitanje šta će se desiti ove školske godine. Da li će deca pratiti nastavu iz školskih klupa ili preko TV ekrana? Mnogo nas je koji se bojimo te neizvesnosti i onoga što dolazi - ističe Jovičićeva.

 

PROČITAJ JOŠ: Uveliko se sprema ONLAJN NASTAVA za novu školsku godinu


Prema njenim rečima, kako se ne bi ponovila situacija s kraja prošle školske godine grupa roditelja odlučila je da pokuša da nešto promeni.

- Prvo smo krenuli s onlajn peticijom čisto da ispitamo javno mnjenje o tome, pa ćemo onda nakon toga s konkretnom brojkom da se uputimo prema Ministarstvu prosvete i kulture RS i nakon toga s našim zahtevima i prema Vladi RS - kazala je Jovičićeva.

Kako kaže, ne misle da će nadležni da se obraduje toj ideji i da je prihvate.

- Međutim, nadamo se i verujemo da će, kada zapretimo nekome 'po džepu', početi da razmišljaju u pravcu kako da nešto urade da budemo mi roditelji, ali i učenici zadovoljni - pojasnila je Jovičićeva i dodala da smatraju da onlajn obrazovanje nije rešenje, posebno za osnovce.

- Neki od nedostataka su i to što deca do sedmog razreda nisu informatički opismenjena, do četvrtog razreda nisu savladali latinicu, deca samostalno ne mogu da prate nastavu i obavljaju zadatke i mnogo je drugih problema - zaključila je Jovičićeva.

Nakon što je pokrenuta, onlajn peticija na društvenim mrežama privukala je mnogobrojne zabrinute roditelje, koji su se uključili u raspravu šta ukoliko bi se nastava odvijala na daljinu.

Jedna majka napisala je da su višečlane porodice veoma teško prošle kroz onlajn nastavu na kraju školske godine.

- Neki ne mogu priuštiti za svako dete po sobu, prostor za slušanje nastave, kao i tišinu i mir dok se vrši provera znanja - napisala je ona. Dodala je da od septembra ima tri školarca, od prvog pa do šestog razreda, plus dvogodišnjaka.

- Da li neko ima ideju kako je biti majka i učiteljica u ovoj situaciji - pita se ona.

 

PROČITAJ JOŠ: OD SEPTEMBRA ĐACI U ŠKOLI SVAKE DRUGE NEDELJE?

 
Zahtevi ukoliko dođe do onlajn nastave

- da se svakom učeniku obezbedi potrebna tehnička oprema

- da se omoguće odlasci na konsultacije

- da aplikacije budu jednostavne za korišćenje

- način nastave i slanje zadatka da budu objedinjeni na jednom portalu

- da se vrati novac koji su roditelji izdvojili za udžbenike

- novčana naknada po svakom detetu u iznosu od 500 KM.

 

Izvor: Telegraf.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
7
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
6
Kada se farbaju jaja za Vaskrs?
Jaja se u Srbiji farbaju još od 16. veka. Kroz nekoliko vekova usavršavale su postojeće tehnike, izmišljale nove, ali je...
6
DRŽITE SVOJU DECU ŠTO DUŽE ZA RUKE
Ruke vezuju srca. Šetajte zagrljeni, s rukom u ruci, neka pamte detinjstvo po bliskosti, ljubavi i pažnji, naučite ih is...
4





Kako pritisak vršnjaka deluje na vaše dete
Način na koji vršnjaci utiču jedni na druge je vrlo suptilan – putem osobnih preferencija, stvari koje vole, stvari koje...
OVO JE ZA 5+! Pismeni rad malog Teodora (9)
Pismeni rad devetogodišnjeg Teodora Kovačevića iz Beograda o njegovom ocu Milanu, koji je vrlo brzo postao viralan, razn...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here