Ringeraja.rs je specijalizovani portal, namenjen budućim roditeljima, trudnicama i roditeljima predškolske dece.
Copyright 2008-2025
Danu media d.o.o. Beograd
Zrno soje sadrži 36 do 40% proteina, 15 do 23% ulja, blizu 34% ugljenih hidrata, 3 do 6% mineralnih materija i znatan broj vitamina.
Soja se koristi u različitim oblicima:
Miso
je sojina pasta koja se dobija dugotrajnim procesom fermentacije sojinih zrna, soli i neke od žitarica kao što su ječam, pirinač, pšenica. Proces fermentacije dovodi do potpunog razgrađivanja sojinih zrna i žitarica na hranljive sastojke koji se izuzetno lako i brzo vare.
Iako je odnos hranljivih materija u miso-u izbalansiran i preporučuje se u svakodnevnoj ishrani, ipak treba znati da on sadrži bakteriju koja pomaže varenju i otklanja nepoželjne bakterije iz creva, te može izazvati neprijatnosti ukoliko se miso ne koristi po uptstvu (1 kafena kašičica na 1 l vode).
Miso sadrži linolinsku kiselinu i lecitin. Zahvaljujući tome on rastvara holesterol i omekšava krvne sudove, sprečava i ublažava posledice kardiovaskularnih oboljenja, arteroskleroze i visokog krvnog pritiska.
Najpoznatije vrste misoa su: mugi miso, kome miso i hačo miso.
Tamari soja sos
je taman i ukusom bogat sos koji se pravi osamnaestomesečnom fermentacijom zrna soje. On nastaje kao nus-produkt pri proizvodnji sojinog misoa. Čista soja, voda i morska so uz prisustvo mikroorganizama se fermentišu 2-3 godine: gusta masa se spušta na dno a uljasta tečnost prepuna enzima, proteina, gvožđa, kalcijuma i natrijuma ostaje na površini. Ona se filtrira i pasterizuje. Tako se dobija tamari soja sos. Tamari se koristi kao dodatak jelima, supama, pirinču, kao začin i umesto soli. Važno je imati u vidu da se so u fermentisanim proizvodima veoma razlikuje od uobičajene soli i postepeno bi trebalo preći na potpuno korišćenje tamarija prilikom pripremanja jela. Pored toga tamari je vrlo bogat proteinima.
Sojino mleko
je izuzetno hranljivo i zdravo i zamenjuje kravlje mleko. Po sastavu je veoma uravnoteženo, jer sadrži vitamine i minerale, proteine, nezasićene masne kiseline i posebno gvožđe, a uopšte ne sadrži holesterol ni mlečni šećer, koji je uglavnom u kravljem mleku uzročnik raznih alergijskih smetnji. Sojino mleko takođe ne sadrži bilo kakve nadražujuće sastojke, pa je lako svarljivo i mogu ga konzumirati bebe i deca.
Najčešće se nabavlja u prahu, a možete ga i sami praviti od sirovog zrna soje.
Postoje sumnje da sojino mleko može uticati na poremećaje u ponašanju, ali do sada je prikupljeno malo dokaza koji bi to potvrdili. Ipak, istraživači Univerziteta u Kaliforniji otkrili su da sadržaj mangana, koji se u visokom nivou nalazi u sojinom mleku, može biti povezan sa poremećajima u ponašanju. Mangan je esencijalan za život, a sojino mleko sadrži otprilike 80 puta više mangana od majčinog mleka i tako povećava rizik da bebe unesu prevelike količine mangana u prvim nedeljama života. No, sve to nije dokazano i istraživanja u ovoj oblasti nastavljaju se nesmanjenim intenzitetom.
Tofu
je sir od soje koji se pravi od sojinog mleka. To je najpopularniji i najrasprostranjeniji sojin proizvod koji se koristi u ljudskoj ishrani. Blagog je i prijatnog ukusa i lako prima začine, tako da se može pripremati na različite načine i u kombinaciji sa drugom hranom. Preporučljivo je čuvati ga u frižideru u posudi sa vodom, da voda prekrije tofu, do desetak dana. Vodu treba menjati svaka dva dana. Veoma je bogat kalcijumom, fosforom, gvožđem, tiaminom, riboflavinom, niacinom i panteonskom kiselinom. Tofu u našem telu preventivno deluje na sprečavanje nastanka bolesti krvnih sudova, visokog krvnog pritiska i osteoporoze.
Tofu se može konzumirati u sirovom stanju, mariniran, pržen ili blago obaren na soja sosu (tamari ili šoju).
Мажење беба.
пеперутка16
Да ли ваше бебе (6-12 месеци) воле да се мазе? Моја чак ни не слуша, само ме одгурује, пење се по мени, вуче,... чак ни не жели да се носи, само гледа да побегне. То ми је стварно чудно.. Какве су ваше?