|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Šta da očekujem na testu kod logopeda - spremnost za polazak u školu

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 13.4.2021
Kada logoped završi procenu, trebalo bi da dobijete pismenu potvrdu o spremnosti deteta za polazak u školu. Ukoliko dete ne ispunjava uslove ili se uoče odstupanja, neohodno je započeti sa logopedskim tretmanom.

image
Potrudite se da detetu testiranje predstavite kao jedan razgovor sa čikom/tetom, tokom kojeg će pričati o već poznatim stvarima; (Foto: Freepik)
/11



Došao je i taj dan! Vaše dete se pozdravlja sa vrtićkim danima, „postaje veliko„ i kreće u prvi razred. Uzbuđenje se oseća u celoj porodici, a vi kao roditelj krećete u proceduru sistematskih pregleda za školu, gde između ostalog stižete i do logopeda. Pitate se kako izgleda procena i šta vaše dete treba da zna, te kako izgleda ispitivanje?

 

Pre svega, iako vaše dete sada ima šest godina i imate utisak da je veliko i zrelo, važno je da razumete da je svaka test situacija za dete izvor stresa. Stoga se potrudite da mu testiranje predstavite kao jedan razgovor sa čikom/tetom tokom kojeg će, slično kao i sa vaspitačicom, pričati o već, najverovatnije poznatim stvarima koje je učilo u vrtiću.


Nadalje, bilo bi dobro da odaberete ustanovu u kojoj će logoped kreirati prijatnu atmosferu i omogućiti detetu da se opusti, pre samog testiranja, a vama da izrazite svoje brige i pitanja. To naravno zavisi od samog logopeda, njegovog temperamenta, iskustva i veština komunikacije.

 

Stigli ste u ordinaciju, svi preduslovi su ispunjeni...pitate se šta vaše dete treba da zna i šta se od njega očekuje.. Pa dragi roditelji, evo odgovora:

  • Razvijena fonološka svesnost, kao i sposobnost analize i sinteze glasova u rečima, tj. jednostavnije rečeno sposobnost da se reč sastavi i rastavi na glasove, da se oderdi mesto glasa u rečima, kao i razvijenu svest o tome koji sve glasovi sačinjavaju jednu reč ( npr. Da je reč AUTO sačinjena od glasova A_U_T_O )
  • Sposobnost prepoznavanja i formiranja reči koje se rimuju
  • Poznavanje reči suprotnog značenja (toplo-hladno, gore-dole..)
  • Pavilna upotreba svih gramatičkih kategorija i primena gramatičkih pravila u spontanom govoru (jednina , množina, rod, broj, predlozi, padežni nastavci, glagolska vemena...)
  • Sposobnost reprodukcije naučenih sadržaja, tj. sposobnost da se prepriča kraća priča, izrecituje pesmica
  • Pravilan izgovor svih glasova srpskog jezika
  • Razvijen rečnik koji sada već broji preko 2000 reči
  • Sposobnost da se ponovi rečenica od 5-6 reči
  • Spobnost da se objasne određeni pojmovi, opišu i svrstaju u  klasu ( npr. Šta je to kuća?)
  • Zrela grafomotorna sposobnost, koja podrazumeva zrelost mišića šake i prstiju kao i  pravilno držanje olovke
  • Prepoznavanje i pisanje većine slova azbuke
  • Sposobnost razlikovanja pojmova pre-posle, ali i delova dana (jutro, podne, veče) kao i sposobnost orijentacije u prostoru (gore, dole, iznad, ispod, pored, između, levo, desno...)
  • Nabrajanje dana u nedelji, meseci u godini
  • Brojanje do 20
  • Izvršavanje složenih naloga

 

 

Tim Centra Viva Verbum je vođen uverenjem da je podrška detetu sa teškoćama u razvoju onoliko uspešna koliko i mreža podrške njegovim roditeljima, a to znači celoj porodici. Stoga smatramo da je ključno za uspešan tretman osnažiti roditelje, obezbediti im mesto i vreme samo za njih, u kojem će moći da iskažu svoje strahove, brige, otpuste teške emocije i postave pitanja.

Stalnim učenjem, i ulaganjem u svoje obrazovanje naši defektolozi i psiholozi, koji su ujedno porodični, REBT, psihoanalitički, dečji i TA psihoterapeuti usavršavaju svoje veštine koje su neophodne za kvalitetan rad sa osetljivim pojedincima i porodicama.

Ukoliko prepoznajete da vam treba individualna psihološka podrška, defektološki ili logopedski tretman, dečja psihoterapija, porodično ili bračno savetovanje, naš tim je otvoren da vas čuje, ohrabri ili kreira odgovarajući tretman za vas ili vaše dete.


Dobrodošli u Viva Verbum, mesto gde je živa reč pokretač i put ka promeni.

 

www.vivaverbum.rs

 

Telefon: 064-953-44-16

 Email: office@vivaverbum.rs

Adresa: Miloša Zečevića 8, Beograd

 

 


 

Kada logoped završi procenu, trebalo bi da dobijete pismenu potvrdu o spremnosti deteta za polazak u školu. Ukoliko dete ne ispunjava uslove ili se uoče odstupanja,  neohodno je započeti sa logopedskim tretmanom.



Želimo Vam puno radosti i uspeha

u praćenju Vašeg deteta na putu školovanja i odrastanja!

 

 

Autor: Viva Verbum

www.vivaverbum.rs




Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
10
Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
9
Dečji "žargon" tj. NE!
Naoružajte se strpljenjem i suočite se sa tim provokatorskim NE!
4
Zanimljivosti o aprilskim bebama
Evo koje se karakteristike pripisuju bebama rođenim u aprilu.
4





Maturant košta 2.500 €, očajni roditelji d...
Brige roditelja maturanata svakako su najveće, a kada stave sve troškove na papir i pogledaju u svoj tanak novčanik, mno...
Danas je vrlo važan dan – prvi dan škole
Zagrlite ga i šapnite mu nešto što biste voleli da je vama neko šapnuo tog nekog prvog septembra. Najvažnijeg.



Click Here