|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Šta da radite sa bubuljicama u trudnoći

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 12.3.2018
Bubuljice u trudnoći? Ovaj simptom verovatno niste očekivali! Saznajte zašto se javljaju i šta možete učiniti da nestanu.
Ključne reči:

image
/11


Ako ste mislili da ste sa završetkom puberteta završili i sa aknama na koži - u zabludi ste. Bubuljice u trudnoći, verovali ili ne, uopšte nisu retkost. I dok vam , usled dejstva hormona, kosa raste, jača i blista, lice vam može postati pravi užas!

 

Problem sa bubuljicama u trudnoći je još veći utoliko što kada ste u drugom stanju, ne možete baš bezazleno koristiti bilo kakve proizvode da ih se rešite.

 

No, hajde prvo da vidimo zašto se javljaju, a onda i koje opcije imate na raspolaganju da ih se rešite.

 

Bubuljice u trudnoći uzrok

 

Veća je verovatnoća da se akne jave u prvom tromesečju trudnoće, kada se kod žena u drugom stanju dešava najveća hormonska promena. Kasnije, kada se hormoni manje -više ustale, bubuljice mogu da se povuku. Ipak, nije isključeno da će se javiti tokom cele trudnoće.

 

Šta je uzrok pojave bubuljica u trudnoći? Odgovor je - hormoni.

 

Prema kineskoj mapi lica, promene na svakom delu lica odražavaju promene u radu nekih unutrašnjih organa. Hormonske promene, poput ovih koje nastaju u trudnoći, obično se ispoljavaju na bradi. Opet, nije isključeno ni da vam tokom tog perioda bubuljice izlaze i na ostalim delovima lica, vratu i leđima i da vam trudnoća izgleda kao sve, samo ne kao blagosloveno stanje.

 

Ako ćemo prema nekim narodnim verovanjima, pojava bubuljica na licu govori da nosite devojčicu jer navodno devojčice "ukradu mami lepotu". No u ovo se baš i nemojte kladiti! U hormone možete!

 

Neke trudnice zablistaju tokom trudnoće. Druge muku muče sa svojim licem. Smatra se da su pojavi bubuljica u trudnoći sklonije one žene koje su pre drugog stanja imale problem sa bubuljicama na licu pred menstruaciju. Iako nema nekog konkretnog pravila, u najvećem broju slučajeva, ako se akne u trudnoći ne pojave u prvom tromesečju trudnoće, neće se javiti ni kasnije.

A kako hormoni uopšte dovode do ovog problema?

 

Smatra se da povećavaju proizvodnju sebuma u koži. Sebum je masnoća koji inače luče naše lojne žlezde i pomaže koži da održi normalnu vlažnost. Međutim, kada sebuma ima previše, onda se masnoća nakuplja u porama kože. Tu postaje idealno plodno tlo za bakterije, a kada se i one namnože, dođe do upale i stvaraju se bubuljice.

A onda dolazimo do tog malo komplikovanijeg dela!

 

Bubuljice u trudnoći - lečenje


Kada ste u drugom stanju, lečenje bubuljica nije lako jer neki proizvodi jednostavno nisu preporučljivi. Kako se rešiti akni i bubuljica?

Neka se vaša nega u ovom periodu oslanja na prirodne proizvode ili na one koje vam je preporučio vaš lekar. Obično se ne preporučuje upotreba proizvoda koji sadrže Retin-A kao ni površinskih antibiotika. Neki od ovih lekova koji se inače prepisuju za lečenje akni mogu izazvati komplikacije sa plodom.


Prirodne varijante koje možete probati za lečenje bubuljica u trudnoći:

  • Ulje čajevca. ono ima odlična antibakterijska svojstva i uspešno eliminiše bubuljice. Ne koristite ga direktno jer može biti prilično jako. Nekoliko kapi ulja čajevca rastvorite u nekom drugom baznom ulju, kao što je bademovo ili maslinovo ulje. Tim rastvorom tretirajte upaljena područja.
  • Isprobajte masku od gline. Ona nema antibakterijska svojstva, ali može biti odlična solucija onda kada vidite da vam je lice u trudnoći postalo masnije nego inače. Maska od gline upiće suvišnu masnoću na potpuno prirodan način.
  • Glikolna kiselina 5% - ovo je oblik alfa hidroksi kiseline koji se često koristi u lečenju problematične kože sklone aknama. Glikolna kiselina deluje na taj način što uklanja spoljašnji , površinski sloj kože i dovodi do površine mekanu i glatku kožu koja je zdravija. Međutim, ima slučajeva kada koži ova opcija ne prija. Tada morate potražiti nešto drugo što radi.
  • Kokosovo ulje. Ovo ulje nije toliko moćno kao ulje čajevca ali u nekim slučajevima može da odradi posao. Njega ne morate da razređujete drugim uljem. Samo ga umasirajte u čistu kožu i ostavite da deluje preko noći . To ponavljate svaki dan, kao da stavljate prirodnu noćnu kremu. Kokosovo ulje ima antimikrobna svojstva.
  • Hidrolat hamamelisa. Ako ste i pre trudnoće imali problema sa bubuljicama, verovatno ste čuli za hamamelis i njegova stvojstva. Ovaj hidrolat koristite kao tonik za lice. Jednostavno ga nanesete na vaticu i razmažete po licu ili delu tela zahvaćenom bubuljicama. Ponavljajte to dva puta dnevno, najbolje posle pranja lica. Hidrolat hamamelisa ima snažna adstrigentna svojstva. Sužava pore , reguliše pH vrednost kože i na taj način sprečava pojavu upalnih procesa i akni na koži.
  • Kurkuma . Ovaj začin specifične boje je odličan za kožu i lako je napraviti masku od njega. Dovoljno je da kurkumu u prahu pomešate sa malo vode i napravite pastu koju ćete naneti na lice. Ostavite najmanje 2 sata da deluje i radite to svaki dan. Bonus prednost - uklanja i tamne fleke sa lica koje se ponekad javljaju u trudnoći takozvanu trudničku masku.
  • Limunov sok. Iscedite sok od limuna, namočite u njega štapić za uši i nanesite na bubuljice. Ako vas čist sok limuna pecka, razredite ga sa vodom. Ostavite sat vremena pa isperite. Radite to dva puta dnevno. Limun ima antimikrobna svojstva, regeneriše i zaceljuje kože i vraća joj balans.
  • Med. S obzirom da ima moćna antibakterijska svojstva, med je odličan za negu lica sa aknama u trudnoći. Sjajno umiruje kožu. Ovo naravno pod uslovom da niste alergični na pčelinje proizvode. Nanosite ga direktno na problematični deo koža i ostavite da deluje barem pola sata. Nakon toga isperite.
  • Jabukovo sirće. Ono može pomoći da se masnoća vašeg lica dovede u red. Razredite jabukovo sirće u razmeri 1:3 sa vodom i nanesite na lice.

 

Ostali površinski tretmani kojima možete pružiti šansu

 

Ukoliko se borite se izraženim bubuljicama kod kojih prirodni lekovi ne daju efekte, potražite savet lekara. On vam može prepisati kreme koje sadrže eritromicin, azelaičnu kiselinu, benzoil peroksid. Ovi aktivni sastojci ne bi trebalo da budu u jačoj koncentraciji od 5%

 

Šta same možete uraditi da bubuljice u trudnoći nestanu

 

Hormoni jesu uzrok pojave akni u trudnoći i teško ćete uticati na njih. Međutim, ponekad neke jednostavne metode nege mogu da budu od veliki koristi. Konkretno, neke higijenske mere možda neće sprečiti pojavu sebuma, ali hoće njegovo nakupljanje u porama.

  • Perite lice dva puta dnevno - ujutru i uveče. Pri tom nemojte da koristite jaka i agresivna sredstva za pranje lica kao što je običan sapun ili kupka za telo. Oni će isušiti kožu i dobro skinuti nečistoće i u prvi mah to izgleda kao pun pogodak. Međutim, na ovaj način vi agresivno uklanjate višak sebuma i lojne žlezde ga onda dodatno proizvode. Tako lako upadnete u začarani krug. Sapun sa kozijim mlekom ili neka druga prirodna varijanta pokazali su se jako dobri kao sredstvo za čišćenje lica. Gledajte da izbegavate pilinge za lice ako vam je lice već upaljeno od bubuljica. To će dodatno iz iritirati lice. Cilj vam je da one prvo zacele.
  • Izbegavajte šminku. U redu je da u posebnim prilikama sakrijete svoje nedostatke, ali treba da znate da svakodnevnim nanošenjem teških , masnih pudera, korektora, rumenila, bronzera i slično možete samo doprineti da se bubuljice u trudnoći razbaškare po vašem licu. Našminkajte oči, istaknite usne, ali lice probajte da ostavite netaknuto.
  • Birajte šminku, kreme, šampone i ostale kozmetičke proizvode koji su označeni kao nekomedogeni što znači da ne začepljuju pore
  • Ne dirajte lice. Znamo da je ponekad teško odoleti porivu da ne čačkate bubuljice, ali imajte na umu da tako samo širite infekciju. bakterije se prenose sa jednog mesta na drugo i stvaraju nove upale i nove akne...Da i ne pričamo da diranjem bubuljica i pokušajima da ih istisnete možete napraviti još veći problem i pretvoriti bubuljice u rane i ožiljke.
  • Ukoliko mnogo telefonirate tokom dana, koristite slušalice kako ne biste naslanjali telefon na vaše lice.
  • Često menjajte jastučnice i nemojte da idete sa šminkom u krevet!
  • Odmarajte i opustite se. Stres i akne su u izuzetno bliskoj vezi.
  • Povedite računa o ishrani. Jedite namirnice bogate vitaminom A koji održava kožu zdravom kao što su mleko, riba, šargarepa, jaja. Generalno, jedite zdravu hranu koja je raznovrsna i dajte prednost svežoj hrani u odnosu na prerađenu. Izbacite iz ishrane rafinisane masti, ugljene hidrate jer mogu da pogoršaju stanje akni u trudnoći. Budite umereni u jelu. Ne, ne morate da jedete za dvoje, a posebno ne nezdrave namirnice da biste zadovoljili neke svoje hirove.
  • Pijte vodu. Da biste očistili telo od toksina, voda je izuzetno važna.

 

Svaka osoba je drugačija i ima drugačiji tip kože. Moraćete malo da eskperimentišete dok ne nađete tretman koji vama odgovara. Ono što je nekoj ženi odgovaralo, vama možda neće.

U svemu je najvažnije da znate da nisu svi površinski tretmani bezbedni u trudnoći i da se držite prirodnih. Ni prirodni tretmani nisu  sasvim bezazleni. Ukoliko ste alergični na neki od njih, nemojte ih koristiti. Najbolje je da osetljivost na neki sastojak isprobate na svojoj podlaktici pre nego što krenete u primenu.

Kada su bubuljice u trudnoći u pitanju, imamo i dobre vesti:

Prva je da će one nestati posle porođaja.

Druga se odnosi na one žene koje inače imaju problem sa aknama. Može se desiti da trudnoća i hormonske promene učine da se njihov problem smanji. a lice pročisti.

Naposletku, ne zovu trudnoću uzalud drugim stanjem, zar ne?


Minutzamene

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
10
Realnost danas – budućnost prepuna mogućnosti
Do danas je širom sveta obavljeno preko 30.000 transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce. Najveći uspesi u l...
4
Za ženu je zdraviji prirodni porođaj od „c...
Preovlađuje stručno mišljenje da bi broj operativnih porođaja trebalo smanjiti sa 40 na 15 odsto. – To što je svako dese...
4
Unina mama : Moja porođajna priča 2
Ali Nora je bila visoko, pa sam morala pod kontrakcijama da je spuštam, i to me malo iscrpilo, Ali Nora je bila visoko, ...
4





Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Mikroplastika pronađena u svakom uzorku po...
Naučnici izražavaju zabrinutost zbog uticaja mikroplastike na zdravlje, a istraživanje pokazuje da nas ona prati i pre n...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here