|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Šta je odgovorno ponašanje tokom trudnoće?

Blic žena, 6.1.2018
Trudnoća je velika životna prekretnica i svaka žena bi morala da zna kako da se odgovorno ponaša da bi donela na svet zdravu bebu.
Ključne reči:

image
/11


Dr Marica Đuran, specijalista ginekologije i akušerstva Doma zdravlja Dr Ristić, objašnjava da unos hrane kod trudnice treba da bude tek za 300 do 500 kalorija energetski bogatiji nego pre trudnoće, i naglašava da je najbitniji odabir namirnica.

 

- Za pravilan unos belančevina i masti preporučuje se riba, jaja, nemasna mesa, mlečni proizvodi, a ukoliko je trudnica vegeterijanka treba povećati unos soje, sočiva. Sveže voće i povrće daće potrebne minarale i vitamine i pored svega treba piti oko 2 litra vode dnevno. Alkohol je strogo zabranjen – naglašava dr Đuran.

 

 

VITAMINI I MINERALI KOJI SU POTREBNI TRUDNICI

 

- U toku trudnoće raste potreba za folnom kiselinom, vitaminima  B6, B12, vitaminom E i D, a od minerala najvažniji je unos kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka. Sve ovo sadrži pravilna ishrana, a ukoliko je potrebna korekcija ginekolog će odrediti dogovarajuće suplemente – kaže ginekolog.

 

 

LEKOVE NE UZIMATI BEZ ZNANJA LEKARA

      

 

- Pre trudnoće i u prvom trimestru neophodno je unošenje dodatnih 400 mcg folne kiseline. Ako su potrebni neki dodaci, suplementi ishrani ginekolog će prepisati i njih. Ukoliko trudnica boluje od epilepsije, poremećaja štitne žlezde, astme ili nekih drugih hroničnih bolesti, terapija će se korigovati lekovima koji su dozvoljeni u trudnoći. Nijedan lek ne treba uzimati bez saveta i znanja lekara, naročito ne uobičajnu prvu pomoć kod prehlada, tipa aspirini i slično. Paracetamol je dozvoljen u trudnoći, kao i antibiotici penicilinske grupe – objašnjava dr Đuran.

 


U SEKSU UŽIVAJTE SAMO AKO NEMATE BOLOVE I KRVARENJA

 

- Ukoliko trudnica nema bolove i krvarenje, seksualni odnosi su dozvoljeni. Bitno je da se ne unese infekcija, dakle jako je važna vernost partnera, a lekari ipak savetuju kondom. Pri kraju trudnoće savetuje se seksualna apstinencija – upozorava lekar.

 

 

POŽELJNA JE UMERENA AKTIVNOST

  

 

- Trudnica treba da bude aktivna skladno svom stanju, ali mora da prilagodi vežbe tome. Tako da ne treba da posećuje teretane, da vozi rolere, bicikle, da vesla i slično. Dozvoljene su blaže vežbe, pilates i joga za trudnice, umerene šetnje i plivanje, ali u moru, jer se bazen izbegava zbog mogućih infekcija – kaže dr Đuran.

 


BEZ VOŽNJE AUTOMOBILA

 

- Pospanost i slabiji refleksi utiču na koncentraciju, te se smatra da trudnica ne treba da upravlja nikakvim vozilom, pa ni automobilom – upozorava ginekolog.

 


LET AVIONOM DO 36. NEDELJE

 

- Svaka avio-kompanija ima svoja pravila. Većina dozvoljava let od početka trudnoće do 36. nedelje, tj. do 32. ako je bliazanačka trudnoća. Ukoliko se spermate za let, a trudni ste između 28. i 36. nedelje, obavezno je da nosite izveštaj ginekologa. Trudnice koje imaju smetnje sa koagulacijom krvi ne smeju da koriste avionski prevoz.



Izvor: zena.blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
9
13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
5
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
4
I bakterija uzrok prevremenog porođaja?
Uzrok prevremenog porođaja može da bude i bakterija kojom se majka zarazila seksualnim putem, pokazuje novo istraživanje...
4





Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće je znak da postoji mogući problem.
Prvih 1.000 dana: ishrana u trudnoći
Tokom trudnoće ishrana majke mora da sadrži dovoljnu količinu energije i hranljivih materija kako bi se zadovoljile potr...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here